自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

桃多多 發表於 19-3-18 22:28
早幾年check 到個腦有粒良性瘤,終於排到期可以做手術,係一個開腦手術,日子愈近我就愈緊張,又擔心....
...

我做過,完全康復。
老實,差唔多一d 都唔痛。
原本醫生話做完嗰幾日可能會嘔,但我無。 最唔舒服反而係手術前同後夾埋好多個鐘唔飲得水,個口好唔舒服。 無野落肚餓到揸匙羹都無力,手術後第一餐飯係我媽餵我,有返力就極速復完喇

水晶宮

桃多多 發表於 19-3-18 22:36
全身麻醉手術後幾耐就醒?
頭部既傷口痛唔痛?
大約幾耐可以出院?

我都係後腦位喎,可能同你同一款瘤!
唔使甘驚,我真係覺得原來無乜野。
全身麻醉做左好似個零鐘,做完就醒架喇。
傷口唔痛,係少少怨住怨住甘,我食左一兩粒止痛藥only.
我星期六做,星期二出得院啦。喺屋企休息左一個月。最初條頸好緊 (因為後腦嘛),不過郁多d 慢慢就好。
btw, 最麻煩係兩個星期唔洗得頭,呢個最難頂。
我完全康復,睇野同手腳都無問題,而家差唔多10 年喇。

水晶宮

桃多多 發表於 19-3-18 22:49
手術前幾多個鐘唔飲得水?
我手術前一日朝早入院,個手術就照頭早做

我都係朝早做,之前嗰晚12點後唔食野飲水。
做完都唔係即刻飲得水,好似係第二日,所以好多個鐘無飲水個口好乾。
我都明你會好驚,我知道要做手術時都大喊左一晚。 不過其實又無想像中甘辛苦,所以加油唔使擔心。

水晶宮

桃多多 發表於 19-3-18 22:53
多謝你...我心情放鬆啲啦
你嗰陣手術係咪淨係幫你剃走小部分既頭髮?

之前d comments 都有update 到,唔知你有無睇最update 的。 因為我tum 緊女訓所以逐少逐少甘覆。
係呀,剃左後腦部分頭髮,如果你長頭髮的話都遮到的,唔使怕唔靚。
你排左幾耐呀 ? 係咪都係暈/嘔/頭痛?

水晶宮

桃多多 發表於 19-3-18 22:53
多謝你...我心情放鬆啲啦
你嗰陣手術係咪淨係幫你剃走小部分既頭髮?

你說有屋企人照顧,要點照顧呀 ?
做完最初嗰兩三個星期,就算唔痛,個人都好易累的。我記得我食完飯嘆喺梳化休息,我媽笑我成個婆婆甘。
不過我無咩補身之類既野。之後好返就正常返,繼續on shift / 通頂甘返工。

水晶宮

桃多多 發表於 19-3-18 23:06
我有睇返呀!多謝你既解答
我排左差唔多兩年啦,因為之前想準備生bb,之後生埋再等多1年。
我的確 ...

我嗰時由照到做完出院只係一個星期咋,之前都係暈左兩個星期。 我d 病徵好明顯的,要我頂幾年仲要生埋小朋友真係唔掂。嗰時我都有幾秒諗過會唔會死,但之後有另一把聲音話"無甘快既,我既人生先剛開始,無理由甘快玩完既". 之後我就完全無驚過喇。不過我本身係好tough 的人,而且喺醫院做,所以對手術既野有個概念。 你唔使太擔心,好快復完的,有小朋友做你動力嘛。

首頁

尾頁

跳至