夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Catvole 發表於 19-3-22 14:02
點解咁多jm覺得係個老公問題?我反而覺得樓主懶到part time 都吾做,冇cert吾可以搵工呢d簡直係bull shxt
...

我堅覺得佢老公有問題,因為佢答過我佢老公揾同我前男友差唔多,年薪180萬所以我明白,你計計數即係一個月出幾錢糧,打份咁咁既工既人都係高層, 一個揾咁既人工既男人養樓主講既家庭有幾困難,困難到要加按? 如果想錢揾錢再加按買樓或什麼令家人日後日子舒適,照道理2夫妻講清楚明白就得,連家用現金都要出聲開口先有每次$500$1000甘比,你揾2萬一個月養甘Q多人重請工人,我一定話樓主,但佢老公揾咁既數佢都唔可以起屋企安安樂樂咁照顧小朋友,樓主唔係講老公無買名牌包包果d, 絕對因爲佢老公理財不善,如果唔係樓主都唔需要咁擔心

水晶宮

要解決當務之急,一定係你出返嚟做嘢,有收入先可以改變一切
最少佢唔會覺得自己係大爺,你要睇佢面色做人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都係一個full time mom,但我係一腳踢既Full time mom湊3個,我一睇樓主Post時好好奇點解你同老公嘈交可以話返外家就返外家一星期,原來你有個工人。我唔係想嚇你,但你唔返工,其實個屋企嗰一星期你冇在度住,屋企有你老公繼續返工,工人照顧小朋友,其實我睇唔到你做媽媽既重要性在邊。唔係話用工人既Full time mom一定係懶,但你口中的background你其實joint account冇錢,你又唔返工,咁所以有開支都係老公俾你先可以用,你老公其實同你僱主冇咩分別,你同屋企既工人最大分別就只係你同你老公係夫妻,但你地關係似乎一直都好差,咁在你老公角度佢真係炒左你反而仲養少一個人,小朋友等姐姐湊咪得。

老實既說話一定唔好聽,但係而家咁既情況既然婚姻已經危急到咁既地步,連你老公叫你做財政決定你都驚,你又完全冇嘢在手,你唔好再諗仲係繼續做Full time mom了,的起心肝出返來做嘢,靠自己啦,至少到有日你老公真係講離婚時你都唔駛咁徬徨。

Chujaimama    發表於 19-3-23 09:49
Chujaimama    發表於 19-3-23 09:48

伯爵府

想生BB熱投

一開始知佢甘大駛
個個月吾現金家用我
根本就吾會嫁

重要背叛你3次都忍到
快快趣出黎搵工, 吾好買50蚊件衫
有收入先可以改變一切

子爵府

老公失業一年要阿媽幫,你都可以搵工做。根本是懶惰吧,唔好再諗借口。
老公啲欠債如果係用落個家,你有咩理由可以拒絕幫佢?
自己想清楚啦,做人媽咪要先自立至可以保護到仔女。

大宅

其實樓主老公欠債,只係大家估,樓主老公無話過係因欠債而要套現架。想套現有好多原因,我都識得有朋友因樓按息低,加按黎做其他投資或做生意,抵過其他貸款方法架!都幾普遍。

問題只係樓主老公搵得多,似乎使得仲多,理財觀念亦好像比較差,如果加按之後又亂用晒啲錢,之後又失業咁就真係好大鑊,兩夫婦都無收入;咁之前嘈離婚,都唔知實際邊個開口先,如果係樓主老公先提出,樓主不安要諗後路都好正常,都唔代表佢已經唔愛老公既~所以樓主應該出返黎做野,比返啲安全感自己,有事亦有多啲選擇。

都係那句,ftm有工人唔代表媽媽就一定好得閒,呢個情況係香港都好普遍。負擔到咪得囉!

複式洋房

回覆 kittykit622 的帖子

距老公附屬卡由得距錄,又請左個工人俾距囖。。。。每月應該都有租收? 日子過得太過舒服,應該去揾下錢,有d ftm多數冇工人姐姐冇人操小朋友所以想返工又返唔到呢

複式洋房

回覆 jumug 的帖子

你而家幾歲?應該廿幾好後生咋!其實距經濟好似好好囖,但本身距家庭背景經濟如何?你真係要好好自己有收入先,我覺得你應該係靚媽潮媽又後生,大學畢業,你唔好費自己功夫啦!我都係五年婚姻而家提離婚,之前一直放唔低個女,但如果自己都過唔好,唔開心,又何必苟且哩個冷冰冰的家。你同老公傾下,一起處理面對問題解決問題啦!希望你地共嘟囔感情升溫

大宅

你打算如何?

水晶宮

mini1204 發表於 19-3-21 17:29
咁炒左個工人; 睇黎佢都無做D咩幫輕你, 洗衫煮飯都係你;工人做咩? 吸塵買送洗厕所唔洗8個鐘吧.

炒左佢最 ...

同問,咁要工人做咩?

水晶宮

mini1204 發表於 19-3-22 15:39
老公出軌3次佢都唔走; 而家要加按佢就話老公出過3次軌
其實我睇唔到加唔加按同佢出過幾多次軌有咩關係

你講得好好笑

大宅

唔明點解咁多人將摟主嘅描述歪曲晒,作完嘢再去批評佢

翡翠宮

Pianocake 發表於 19-3-23 17:36

如何歪曲?試100字內舉例說明之。

大宅

jumug 發表於 19-3-19 00:13
個人背景:細b出世後做全職主婦,0收入,結婚咁多年屋企開支全部老公負責,除附屬卡外基本無現金過手。如要 ...

我唔會呢個時間做。

男爵府

Pianocake 發表於 19-3-23 17:36

多謝你

男爵府

Elva1108 發表於 19-3-23 13:37
回覆 jumug 的帖子

你而家幾歲?應該廿幾好後生咋!其實距經濟好似好好囖,但本身距家庭背景經濟如何?你真 ...

已經4字頭
我3x先無做嘢

男爵府

Elva1108 發表於 19-3-23 12:59
回覆 kittykit622 的帖子

距老公附屬卡由得距錄,又請左個工人俾距囖。。。。每月應該都有租收? 日子過得 ...

唔係由我碌
我唔知佢自己戶口幾錢
但我地聯名戶口無錢,所以我唔敢買嘢
買都係多數屋企日用品,自己嘢唔會超過$1000

男爵府

oayfeefee 發表於 19-3-23 10:55
其實樓主老公欠債,只係大家估,樓主老公無話過係因欠債而要套現架。想套現有好多原因,我都識得有朋友因樓 ...

多謝你明白
我講咗9萬幾次老公無其他街數,唔知點解d人咁鍾意作故仔再攻擊我?

佢套現純粹想話加按後個利息低d,部份還供樓loan,部份放銀行做後備,怕份工唔穩定。經過上次失業,佢覺得無安全感。呢個就係佢話加按既原因。

但係剛剛鬧完交呢個敏感時期佢提加按呢d咁既嘢,莫理我係咪ftm正常人都應該擔心掛?

男爵府

miniyan 發表於 19-3-23 02:19
一開始知佢甘大駛
個個月吾現金家用我
根本就吾會嫁

有d嘢要嫁咗先知

背叛3次都仲未走,因為呢三次我只係搵到佢同其他女人既曖昧對話,同買嘢既單據,未有去到捉姦在床,如果有,我就一早走咗
另外我兩個小朋友真係好細,我亦都唔捨得個家

男爵府

fatping 發表於 19-3-22 20:34
我堅覺得佢老公有問題,因為佢答過我佢老公揾同我前男友差唔多,年薪180萬所以我明白,你計計數即係一個月 ...

你遇過呢種人,我唔需要多講你都可以好明白

所以我話你好幸運,咁早離開

首頁

尾頁

跳至