夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

當我聯想起另一半,會死會離開,但自己唔傷心時,係唔係代表已經無感情?

子爵府

紫希 發表於 19-3-19 00:20
當我聯想起另一半,會死會離開,但自己唔傷心時,係唔係代表已經無感情?
...

唔係嘅,有時聯想和真實發生時嘅感受都未必一樣

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

感情多少是有的,只系感覺深淺而已~

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔一定
可能一早睇慣生死 / 有心理準備

珍珠宮

musiccisum 發表於 19-3-19 09:18
唔係嘅,有時聯想和真實發生時嘅感受都未必一樣

認同,未發生在自己身上的事,難測自己的真實反應。

我同我前夫和先生都好好感情,但我想到佢地是但一個死,我淨係唸到,到底我經濟掂唔掂?
冇左我前夫,我還使唔使打人工受氣?
冇左我先生照顧我,我點自己搞掂?
全部都係D好現實的問題要解決。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

紫希 發表於 19-3-19 00:20
...
其實發生什麼事呢?

男爵府

你呢個問題, 正正系我最近好朋友發生, 佢系男, 佢C9末期can, 衣家無晒自理能力, 男每日都去探佢, 之前問男c9點, 男都樂觀同我講無咩事, 平常心, (佢本身系樂觀人士) 我個一刻想.....點解佢好似唔太傷心咁...佢有曾經同我講過衣家係報恩, 唔通一個曾經最愛既人要走, 個感覺可去到咁硬淨.... 之後我諗, 如果件事發生系我身上, 我當然傷心, 雖然我同c6感情都唔係太好, 但我會感恩系佢去得比我快, 最少系我服侍到佢終老.....

大宅

日本電影《漫長的藉口》
男女主角結婚幾年,感情好淡
男主角有外遇
女主角同朋友去旅行意外身亡
故事主軸就係講男主角喺妻子離世後嘅生活
有小說同電影
不妨一看

瑪瑙宮

到時先知

首頁

尾頁