懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我生左BB一個月多喇,前日無啦啦開始氣喘,頭暈暈,心口悸,手腳凍⋯⋯總之唔舒服咁,我係咪而家先黎血氣不足??
有冇方法有效醫治呢?

別墅

kanaxka 發表於 19-3-19 09:24
我生左BB一個月多喇,前日無啦啦開始氣喘,頭暈暈,心口悸,手腳凍⋯⋯總之唔舒服咁,我係咪而家先黎血氣不 ...

有無餵人奶?如果無或者不打算餵就煲豬肝水飲,好快無事。。

大宅

kanaxka 發表於 19-3-19 09:24
我生左BB一個月多喇,前日無啦啦開始氣喘,頭暈暈,心口悸,手腳凍⋯⋯總之唔舒服咁,我係咪而家先黎血氣不 ...

睇中醫調理吓

回覆 kanaxka 的帖子

Hi kanaxka ,媽媽係生產嘅時流失咗鐵同鈣質,分娩時體力嘅消耗,產後體內賀爾蒙分泌改變/血液循環變化,加上照顧初生BB會令媽媽身體疲憊,都有機會令媽媽有頭暈或者其他不適, 充足睡眠頭部按摩通常會有幫助。肉/魚/蛋/家禽/全穀物類含豐富鐵質,奶/芝麻/蝦米/深綠色蔬菜/黃豆含豐富鈣質,都適合媽媽進食。媽媽今日好D未? 幾時做產檢呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

侯爵府

小心係甲狀線出事, 有D 人生完會有甲狀線問題

複式洋房

回覆 Chloe@NUTRICIA 的帖子

我尋日睇左中醫,飲左兩日中藥,氣好似冇咁喘,但都有頭暈暈....後日就可以產後檢查

男爵府

可能坐月補得吾夠,有D虛,你睇下中醫啦,不是一次二次得架,趁呢100日內調理好身體!
kanaxka 發表於 19-3-20 20:36
回覆 Chloe@NUTRICIA 的帖子

我尋日睇左中醫,飲左兩日中藥,氣好似冇咁喘,但都有頭暈暈....後日就可以產 ...

媽媽覺得有改善就好 有頭暈時, 如果可以就立刻坐下/仰臥休息,當轉換姿勢既時候,動作都要慢D唔好太急,定時進食鐵質豐富都有幫助,如果感覺到肚餓, 可以食一兩塊餅乾, 再稍作休息, 當轉換姿勢既時候, 動作都要慢D唔好太急呀。另外,產後運動可以強化會陰肌肉、預防腰背痛、促進血液循環、加速回復到產前體型,簡單/低運動量產後運動都適合媽媽架,媽媽有每日做運動嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

坐月補得唔好,要多休息

複式洋房

回覆樓主:

要求下老公或者家人幫下你。。eg:叫佢幫你喂下夜奶一星期幫你幾日已經好好多啦。比你有時間好好休息一下。。買野返來補下身體。。食些自己鐘意食野開心下

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

我有時都會頭暈暈,應該係補血補得唔夠

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至