夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

littlefunpig 發表於 19-3-20 02:09
不如掉返轉丫,你做搵錢果個,一個養7個,你地一家3日加4大長老,要供樓交租燈油火蠟,日日返工都要滿足老 ...

咁點解仲要生小朋友?

子爵府

858D 發表於 19-3-20 08:39
多謝你分享做丈夫帶領妻子行的心得。我很感動。
尤其你的總結方案:「如果大家面對問題,唔work,一定要再 ...

過去就過去了, 你們能集中力量, 一條心為大家的將來而行, 有共同目標, 情況一定會慢慢變好.

沒有完全夾到的夫婦, 人生就是學習, 找到跟自己接近的另一半, 仍需要時間磨合, 考驗, 成長, 共渡, 解決, 才能走更長的路.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

babylover53 發表於 19-3-20 08:52
咁點解仲要生小朋友?

點解唔生得小朋友?你做野搵錢養,你老公湊佢咪一樣

大宅

littlefunpig 發表於 19-3-20 09:14
點解唔生得小朋友?你做野搵錢養,你老公湊佢咪一樣

如果兩公婆商量完一致認同,老婆搵錢,老公湊B,無問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

babylover53 發表於 19-3-20 09:16

或者兩個都搵錢,都一樣
香港大把家庭係咁

你試下一個搵錢養全家,到時你就會好似你個老公咁,返到屋企咩都唔做

大宅

littlefunpig 發表於 19-3-20 09:22
或者兩個都搵錢,都一樣
香港大把家庭係咁

我唔係ftm喎

珍珠宮

ninachu 發表於 19-3-19 19:02
E.

老公話佢養得起頭家,請埋工人打埋家務煮飯,我負責照顧好阿女打埋好頭家就可以,佢喺外面可以專心一 ...

有個有能力搵錢夠妳使的老公,係我認為的幸福。
如此本事的老公,佢出軌我都唔離婚,依然愛佢畀到我的婚姻生活,最好性事都唔使我做。
我唔呃人,我前夫追我時,我對前夫又係咁講。
到我先生追我時,我對我先生又係咁講。
我的理想職業就係家庭主婦,相夫教子女,賢內助。
我知,唔畀性,冇人肯娶我。所以在性事上,我從來唔拒絕老公。 佢叫我做狗狗,做牛牛,做馬馬,我都甘心樂意去做。我知搵到個如此有本事的男人又睇得上我既,如同中了六個彩。

我剛剛才與我先生同佢細99 講此post 同我在此的留言。聽到佢地笑哈哈。

我先生話,有D女人真係會亂花老公搵既錢。所以男人係樓主所描的 A,B,或、、、 甚麼,好視乎佢娶左個乜野女人。
我話,亦好視乎個男人的本事,如果個男人搵夠個女人使用又有餘養多幾個的,多數唔會嫌個女人亂花錢。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-3-20 09:11
過去就過去了, 你們能集中力量, 一條心為大家的將來而行, 有共同目標, 情況一定會慢慢變好.

沒有完全夾到 ...
說的好! 多謝仁兄致詞鼓勵!

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

babylover53 發表於 19-3-20 09:25
我唔係ftm喎

咁就多嘢辛苦!有資格上訴。

翡翠宮

babylover53 發表於 19-3-20 09:25
我唔係ftm喎

見你問既問題仲以為你係

奉勸你千其唔好諗住做ftm, 口頭上表面上會A, 實際心裡永遠只會C+D

仲要被人睇死,日日放少少錢俾你,呢度大把例子

大宅

littlefunpig 發表於 19-3-20 09:39
見你問既問題仲以為你係

奉勸你千其唔好諗住做ftm, 口頭上表面上會A, 實際心裡永遠只會C+D

其實做得ftm,就算有一個幾鍚自己既老公,就預左要承受俾人指指點點

應該話,一個人自己無賺錢能力,其實就預左俾人指手畫腳

我唔係ftm,就算我將來要變成ftm,我一定唔會俾自己零收入,我會靠自己雙手賺d外快,多好少好,如果唔係老公一定會俾說話我聽

珍珠宮

babylover53 發表於 19-3-20 09:16

我同前夫係商量完一致認同,我搵錢,前夫湊B,直到佢搵第二份工,或者佢繼續按佢既投資計劃投資房地產,我三年後可以退休。點知,三年又三年,再盼三年,我都未退休得。
雖然一致認同,正如男主外,女主內的都係一致認同下進行的,但問題都係存在。
所以我從來沒有怪我前夫,怪只有怪我自己沒有投資的眼光睇我前夫的潛能。如果我眼光夠準的話,我就一定唔選擇生B。因為我自己都係必須要老公有資源,有本事「湊」到我的。我自己都係一個B。如果唔係,我有抑鬱症的。
我以為攻我前夫讀完graduated school,佢就會變得有本事湊我同我地D子女。年年就望夫成龍,原來發現佢只是一條蟲。我而家仲還緊佢既學費債。

大宅

mini1204 發表於 19-3-19 10:08
D
可能頭頭口同心都係B, 跟住時間洗劫下, 就係A & C & B 度日日掙扎

我情況係表面b,其實d。

講係咁講,平時有意無意俾說話你聽,出面幾辛苦幾想轉份工,無耐要養家困身。

我覺得ftm真係唔可以做一世,最好係自己都有筆私己,唔好靠晒男人,如果唔係一出事,地位更卑微。

大宅

babylover53 發表於 19-3-20 09:46
其實做得ftm,就算有一個幾鍚自己既老公,就預左要承受俾人指指點點

應該話,一個人自己無賺錢能力,其實 ...

無錯啊,好彩你未做已經識諗,有錢先有話事權。

翡翠宮

猫物語 發表於 19-3-20 11:59

講係咁講,平時有意無意俾說話你聽,出面幾辛苦幾想轉份工,無耐要養家困身。

其實, 真心講; FTM真係唔好長期做, 成世要單一個人負擔哂全家; 真係好辛苦; 真係想轉一轉工; 都唔敢
仔女大D; 可以返學, 要比個男人抖一抖氣; FTM出番去做野. 一個家庭洗費好多, 一個人承擔哂真係好辛苦; 仲要係綿綿無盡期咁承擔; 終有一日頂唔順會有怨言; 新哥大瘤另計.

洋房

babylover53 發表於 19-3-19 09:24
可能性:

A. 雖然我老婆全副心機照顧家庭,其實經常就係亂諗野,亂買野

A, C, & D

大宅

猫物語 發表於 19-3-20 11:59

無錯,我眼見身邊的女性朋友,做左ftm,表面上個老公就係B,但我相信佢地實際相處同生活係C&D

我身邊有女性朋友,學歷高,專業人士,個個月自己明明可以搵兩三萬,生完BB就變成ftm,咁當你犧牲少少,搵返份part time或者外快都好啊,但佢地堅持淨係湊B,好難想像佢地老公會點諗,容許自己老婆由月薪兩三萬變零收入,更加唔明個老婆點解可以接受自己由月薪兩三萬變成申手問老公拎錢,太可怕

大宅

babylover53 發表於 19-3-20 12:26
無錯,我眼見身邊的女性朋友,做左ftm,表面上個老公就係B,但我相信佢地實際相處同生活係C&D

我身邊有女 ...

我本身搵得唔多,不過一開始就同c6夾左只會短期內做ftm,已經搵緊pt,但小朋友仲細,加上市道唔好,搵份又要穩定又要近嘅pt唔易,好彩自己有d儲蓄旁身,如果唔係真係無安全感。

男爵府

我老公好感激我教得小朋友好乖,每晚又有飯食,好支持我做ftm。

別墅

回覆 babylover53 的帖子

價值觀唔同=]
唔係個個睇錢睇得咁重=]

首頁

尾頁

跳至