0-6個月

跳至

首頁

尾頁

子爵府

bb全奶粉一個月大,之前通常bb喊食我地就去冲奶,等奶期間就會即時再有人同佢換片,但等期間bb已喊到拆哂天,有時聲都沙埋

朋友話唔應該喊食至冲奶,應該係冲定支奶等佢一夠鐘就比佢食

我之前bb喊食至餵時,每次大約3-4小時期間食1次奶,我根本無規限bb食奶時間

如我唔想bb太肚餓喊太耐應該幾時冲定奶粉呢?
如我見差不多3小時到bb開始身扭下扭下,個人好似想醒就去冲奶? 佢有時扭完又再訓返好似唔係要食咁

複式洋房

我bb果時都有呢個情況出現,開遲一秒都喊到拆天咁,不過就維持咗一段時間之後又唔會啦,我就唔會沖定奶囖,奶粉沖咗隔一段時間先飲唔係幾好囖

男爵府

你已經有二人照顧,只係喊一二分鐘啫,千萬不要開定,奶好易有菌,半小時唔飲我已倒

子爵府

臭Patpat小B 發表於 19-3-19 11:01
你已經有二人照顧,只係喊一二分鐘啫,千萬不要開定,奶好易有菌,半小時唔飲我已倒
...

即係照等bb喊食至開奶? 因我朋友話bb大喊已經係好肚餓,應該佢到想食signal就比食, 唔應該比bb去到大喊

子爵府

taocc 發表於 19-3-19 10:53
我bb果時都有呢個情況出現,開遲一秒都喊到拆天咁,不過就維持咗一段時間之後又唔會啦,我就唔會沖定奶囖, ...

請問你0個時大約維持左幾耐呢?

之後無0既意思係bb唔會咁易大喊要即刻食?

男爵府

wowobibi 發表於 19-3-19 11:04
即係照等bb喊食至開奶? 因我朋友話bb大喊已經係好肚餓,應該佢到想食signal就比食, 唔應該比bb去到大喊 :t ...

你一路湊住個B架嘛,見甘上下時間左拎右拎,又咬手咪係肚餓可以比奶架啦

男爵府

回覆樓主:

我家初生時是固定三小時就餵奶,所以大概咁上下鐘數就會開定奶,夠鐘未醒會由佢訓多陣,但唔會超過半個鐘,沖完攤攤啱飲就叫佢起身飲,啱啱好。食飽,心情靚,換完片,掃下風又訓過

子爵府

長琦良美 發表於 19-3-19 12:13
我家初生時是固定三小時就餵奶,所以大概咁上下鐘數就會開定奶,夠鐘未醒會由佢訓多陣,但唔會超過半個鐘, ...

即係如果支奶ok後即使bb未醒但因夠鐘都會抱佢起身換片飲奶?

請問你0個時有無話去到幾多個月都咁做?

複式洋房

BB 聲沙既好快好, 又唔系成日由佢哭

可以先開奶,。> 換片, 餵奶, 咁會好D

男爵府

wowobibi 發表於 19-3-19 10:22
bb全奶粉一個月大,之前通常bb喊食我地就去冲奶,等奶期間就會即時再有人同佢換片,但等期間bb已喊到拆哂天 ...

我囡佢餓會好似醫院講咁,好細個已經會口擘擘頭拎拎想搵食~之後就識拎個頭擂我胳胳底想搵奶食。但佢由出世已經係奶粉b~

複式洋房

wowobibi 發表於 19-3-19 11:04
請問你0個時大約維持左幾耐呢?

之後無0既意思係bb唔會咁易大喊要即刻食?

大概兩個禮拜左右啦,之後都會喊到拆天咁

男爵府

wowobibi 發表於 19-3-19 12:19
即係如果支奶ok後即使bb未醒但因夠鐘都會抱佢起身換片飲奶?

請問你0個時有無話去到幾多個月都咁做?

無錯,我到依家小朋友1.5歲,朝早都係整好奶就叫佢起身飲。午睡都係整定少少野食等佢起身食

大宅

wowobibi 發表於 19-3-19 10:22
bb全奶粉一個月大,之前通常bb喊食我地就去冲奶,等奶期間就會即時再有人同佢換片,但等期間bb已喊到拆哂天 ...

我都係等佢喊先沖。。
同佢講媽媽去開奶都唔得既。。。

日頭有屋企人幫手就抱起佢先。。
之後沖奶禁佢就喊少啲。。。

夜晚就較下鬧鐘,不過佢一係早扭,
一係遲一個鐘、好難捉摸

子爵府

Ybabykingdoman 發表於 19-3-19 14:07
我都係等佢喊先沖。。
同佢講媽媽去開奶都唔得既。。。

我都係呢個情況..未必次次每3個鐘就喊食...有時會遲d,見好多JM都可以定到時間餵食,都諗緊係咪要固定時間比佢

子爵府

臭Patpat小B 發表於 19-3-19 11:08
你一路湊住個B架嘛,見甘上下時間左拎右拎,又咬手咪係肚餓可以比奶架啦
...

我之前無特別固定佢餵食時間,bb每次隔 3/3.5/4小時都有機會, 因為係睇佢喊食至沖奶 ,請問我係咪應該set個固定時間?

驚黎緊產假完要觀察至比奶長輩好難捉摸

男爵府

wowobibi 發表於 19-3-19 18:59

我之前無特別固定佢餵食時間,bb每次隔 3/3.5/4小時都有機 ...

其實睇你信邊套「feed on demand」係母乳媽教既基本概念。但仲有另一套係信set 個時間餵食,對大人細路都舒服,大人可以易於規劃日程,細路就有個預期,同時易於幫bb 建立生理時鐘,包括:作息&消化系統

有人相信每個bb 有自己既生活規律,反對定時餵食,覺得咁樣係違反左佢自然生理節奏,所以支持「feed on demand」認為bb 餓自然會食,唔應該逼。

說到底,湊仔係一門藝術,無話對錯,用返自己既方法就得。

子爵府

長琦良美 發表於 19-3-19 20:07
其實睇你信邊套「feed on demand」係母乳媽教既基本概念。但仲有另一套係信set 個時間餵食,對大人細路都 ...

謝謝你的回覆, 我慢慢都想轉成固定時間, 好似作息固定d

希望成功la..

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

開奶可以快D,我恒溫D水,奶粉放系奶粉格。BB一喊,奶粉倒入水,即可以飲。

大宅

我由初出世就三小時固定一次~!就算訓左都要叫醒佢食~!醫院話餵奶應該一小時內完成! 我係人奶+ 奶粉 !! feed on demand 我理解係固定時間之外(我係3,6,9,12)...例如有時佢會早扭食...就算未夠鐘都會照俾佢食~II之後夠鐘又會叫醒佢

複式洋房

我媽媽幫人湊開BB既,我個囡佢就由佢初生既時候已經幫佢調較好晒生理時鐘,初生時每3小時餵一次,一夠鐘就要餵,唔好等佢喊先餵,BB一個半月時已戒夜奶,最後個餐半夜12點餵,早上6點再餵,到3個月時就每4小時餵一次,最後個餐12點,早上8點再餵,到而家佢食完12點個餐就會大覺瞓

首頁

尾頁

跳至