懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題
聽日見醫生喇,依家好擔心
有冇媽媽試過?係咪要跟餐單食同戒口?希望我唔洗打針啦⋯⋯

男爵府

TinnieLau_FB 發表於 19-3-19 10:34
如題

唔嚴重既話,醫生多數都建議先控制飲食,如果唔得先可能要你打針,唔洗太擔心

複式洋房

cpycpyhelen 發表於 19-3-19 10:45
唔嚴重既話,醫生多數都建議先控制飲食,如果唔得先可能要你打針,唔洗太擔心
...

打針食藥我都唔驚,最驚係影響到呀B,希望控制飲食可以令血糖降低返正常水平啦⋯⋯

男爵府

TinnieLau_FB 發表於 19-3-19 10:50
打針食藥我都唔驚,最驚係影響到呀B,希望控制飲食可以令血糖降低返正常水平啦⋯⋯
...

我個陣都怕,不過醫生開得既都安全,我當初都好怕,但如果血糖太高都會影響bb健康,甘我覺得聽醫生話都安全,我個陣都好難控制到,所以成個孕期要日日吉手指同餐餐打針,bb出黎都好正常,,加油呀

複式洋房

cpycpyhelen 發表於 19-3-19 12:34
我個陣都怕,不過醫生開得既都安全,我當初都好怕,但如果血糖太高都會影響bb健康,甘我覺得聽醫生話都安 ...

多謝你為我加油
要日日吉手指同餐餐打針,真係辛苦曬你喇,不過最緊要BB健健康康

男爵府

TinnieLau_FB 發表於 19-3-19 10:50
...

如果唔係高太多可以靠控制飲食。有營養師會教你1800kcal餐點食。
食完飯最好散步至少半個鐘好有效減血糖。
盡量少食飯,太油太鹹都會影響~多菜少飯,餐與餐之間要食啲嘢(emoji)下個血糖穩定。

複式洋房

阿隨 發表於 19-3-19 18:30
如果唔係高太多可以靠控制飲食。有營養師會教你1800kcal餐點食。
食完飯最好散步至少半個鐘好有效減血糖。 ...

希望唔太高,可以響日常飲食控制到啦!
多謝資訊~

男爵府

TinnieLau_FB 發表於 19-3-19 19:16
希望唔太高,可以響日常飲食控制到啦!
多謝資訊~

加油~妊娠糖尿係要小心飲食同篤手指~

複式洋房

阿隨 發表於 19-3-19 19:28
加油~妊娠糖尿係要小心飲食同篤手指~

唔係嚴重先要吉手指咩?(emoji)

男爵府

TinnieLau_FB 發表於 19-3-19 19:32
唔係嚴重先要吉手指咩?(emoji)

一中咗妊娠糖尿就要篤,差在篤幾多次。
我初時1星期1次3餐,但產檢時因有2個readings超標就變咗一星期2次。
其實有時篤嗰日超咗,又會第2日再篤~結果唔係一星期兩次,至少三,四次都會。

複式洋房

阿隨 發表於 19-3-19 19:37
一中咗妊娠糖尿就要篤,差在篤幾多次。
我初時1星期1次3餐,但產檢時因有2個readings超標就變咗一星期2次。
...

我依家先啱啱17週,幾時先吉到呀B出世呀⋯⋯ 真係暈喇

男爵府

TinnieLau_FB 發表於 19-3-19 10:34
如題

請問你喺邊間醫院飲呀,幾時飲架? 幾多日收到通知?

唔該晒

複式洋房

super_cat 發表於 19-3-19 20:34
請問你喺邊間醫院飲呀,幾時飲架? 幾多日收到通知?

唔該晒

瑪麗醫院
上星期六做,星期一下午收到電話

男爵府

TinnieLau_FB 發表於 19-3-19 20:36
瑪麗醫院

我都係上星期六喺瑪麗飲咗呀,呢兩日就係囉囉孿咁怕收到電話

希望我已經過關啦

男爵府

TinnieLau_FB 發表於 19-3-19 20:32
我依家先啱啱17週,幾時先吉到呀B出世呀⋯⋯ 真係暈喇

我嗰時26w開始~
都無法,仲要試自己食咩易升糖,小心避免。
你依家可以建立飯後散步習慣先~

男爵府

TinnieLau_FB 發表於 19-3-19 20:36
瑪麗醫院

我之前有爬文見過啲人話返去見營養師同姑娘教你飲食,要買或租血糖機一星期搵兩日篤手指,每日6/7次,如果嚴重啲嘅就要入院食糖尿餐抽血檢查,控制唔到先要打胰島素

另外啲人話飯後落街散步係可以幫助降血糖幫到好多嘅

男爵府

TinnieLau_FB 發表於 19-3-19 17:22
多謝你為我加油
要日日吉手指同餐餐打針,真係辛苦曬你喇,不過最緊要BB健健康康
...

係呀,最緊要bb平平安安出恤,再辛苦都值得,控制飲食之餘,其實你都可以餐後步行半個鐘或適當運動都幫到

複式洋房

阿隨 發表於 19-3-19 20:42
我嗰時26w開始~
都無法,仲要試自己食咩易升糖,小心避免。
你依家可以建立飯後散步習慣先~

前排就係條腰痛懶去運動,依家幾痛幾攰都要堅持

複式洋房

super_cat 發表於 19-3-19 20:47
我之前有爬文見過啲人話返去見營養師同姑娘教你飲食,要買或租血糖機一星期搵兩日篤手指,每日6/7次,如果 ...

會努力堅持去散步,希望控制到,最唔想影響呀B

複式洋房

cpycpyhelen 發表於 19-3-19 20:51
係呀,最緊要bb平平安安出恤,再辛苦都值得,控制飲食之餘,其實你都可以餐後步行半個鐘或適當運動都幫到
...

冇錯,依家呀B最緊要,我會跟足醫生同營養師指示,tks

首頁

尾頁

跳至