懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

已過去了

複式洋房

Szesze0507 發表於 19-3-19 10:56
剛小產入院,廣華只給三天病假,之前試過,威爾斯給了一星期假休息,是否現在三天已足够? ...

再睇私家叫佢開多幾日比你,始終身體係自己嘅,要多休息,調理好先返工。

別墅

我之前個私家連2日入醫院做手術(刮宮)先俾5日 我話我番工要出街做野 叫佢俾多幾日得唔得 佢話做完手術就好似正常人咁 如果要病假就再去睇 每睇1次$2000 激到我死....其實政府3日唔算少 最好自己再去睇私家拎 或者去睇註冊中醫 其實小產應該坐小月 中醫應該肯俾多幾日假

男爵府

三日?再去睇私家,話頭暈,要多三日假啦至少

男爵府

三天太少,就算點都開唔到都要自己抖下先,錢有得慢慢搵

複式洋房

3天太小啦,我都係剛小產,私家醫生都俾2星期假我,其實如果覺得有需要,可以同醫生講。始終除左要身體回復之外,亦都要顧及心理健康。

別墅

剛小產入院,廣華只給三天病假,之前試過,威爾斯給了一星期假休息,是否現在三天已足够? ...

身體係自己, 心理都要調整, 你去私家婦產科睇一次佢地應該可以開長小小假俾你, 保重呀

男爵府

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁少, 屯門醫院之前都寫10日俾我, 你去睇私家啦, 可以俾多D, 小產後好容易頭暈, 出唔到遠門

別墅

我上次私家醫生開左3日俾我 跟住我去睇開既普通科醫生同佢講小產完仲係覺得唔舒服 佢開左1個禮拜假紙俾我

別墅

去婦產科診所睇,會開到好多日。半個月都沒問題!

男爵府

ek0509 發表於 19-3-19 11:33
我之前個私家連2日入醫院做手術(刮宮)先俾5日 我話我番工要出街做野 叫佢俾多幾日得唔得 佢話做完手術就好 ...

對,西醫覺得冇事,QE照咗我個胎囊流走咗就算,一日都冇開俾我,注冊中醫會開多啲,因為中醫角度會覺得小產係要休養!

別墅

睇中醫

公爵府

牛年勳章

調理好先返工

男爵府

試吓去睇中醫順便都要開藥調理下

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

自己衡量返,有需要就再請假。
果時我遇正農歷新年,抖左三四日就返工了,因為工作都係坐office、唔忙既,好過係屋企自己亂諗野。
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

男爵府

睇私家醫生攞長啲假~

水晶宮

睇你有無唔舒服。
我小產完刮宮之後乜唔舒服都無,休左兩日就返工。你叫我休兩個星期我會覺得好悶,好人好者我無需要休甘耐。你需要的話就睇私家啦。

複式洋房

三日梗係唔夠啦。。。
我21週引產+刮宮政府只比10假,仲話比多左我,激到我呢。。。最後我去睇私家先攞到多啲假

無論係較少週數小產,我都覺得起碼要休息兩星期,大週數當然要再耐啲了

大宅

我之前都係小產,威爾斯俾左7日病假我,今次小產,佢原本話2日病假時,我已經呆一呆,少極都要7日,所以我遲啲去仁安再睇,攞多幾曰休息下,正常係要坐小月,如果仁安唔俾就去註冊中醫度睇,九龍區的註冊中醫,大家有無好介紹?謝謝🙏

大宅

謝謝大家🙏我之後會去仁安再睇,如果都攞唔到假,就去註冊中醫度睇,因已經小產左2次,之前有7日假(6週),但今次只有3日(12週),我都呆一呆,所以之後會睇醫生攞假坐小月的,可能之前唔系好識休養,所以今次又無左,怕下次又係咁,感谢🙏大家關心

首頁

尾頁

跳至