自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

做開admin, 揾到份工是做秘書,新公司和舊公司是同類型,但新公司規模大好多。

新工是跟部門head. 擔心因之前未做過秘書

請問有咩要注意呢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

細心d

伯爵府

想生BB熱投

要睇人眉頭眼角

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

加油

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

同老闆保持良好關係... 佢請得你一定like你啦...

wcpcelia    發表於 19-3-20 10:32

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

話頭醒尾,唔好踢一踢郁一郁,老闆叫你做A,你最好幫佢諗定或做埋下一步。最初大家磨合慢慢嚟,有咩唔明就問,人人要求同工作模式唔同,你要配合老闆,摸熟佢脾性之後就會駕輕就熟。

FJmom    發表於 19-3-20 10:33

男爵府

wyl 發表於 19-3-19 11:27
話頭醒尾,唔好踢一踢郁一郁,老闆叫你做A,你最好幫佢諗定或做埋下一步。最初大家磨合慢慢嚟,有咩唔明就 ...

你是做秘書嗎?

我之前合作開的同事是ceo秘書,見佢主要是俾文件老細簽前自己先scan一次分類,幫老細book車,mark diary, 打文件等

男爵府

lojo11 發表於 19-3-19 11:15
同老闆保持良好關係... 佢請得你一定like你啦...

唔係佢interview我架,係under佢的2 個head

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 lin801 的帖子

我覺得分別唔大,兩個post我都做過,
無論係admin定秘書,都直接under department head,
比較大分別既係秘書可以只做老細工作 (其他人要求你做既可以拒絕),
admin就除左老細工作,要幫手睇多0的行政野

子爵府

減齡達人勳章

盡快摸清老闆既喜好

tsung    發表於 19-3-19 21:17

伯爵府

2018復活節勳章

加油!
做開ADMIN轉SEC. 之後你會覺得做既工作專注D.
ADMIN好濕碎事頂. 而SEC就FORCUS在部門事或你BOSS. 最緊要知道你BOSS喜惡..習慣..

無問題啦!!. 記得要細心..

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

細心!話頭醒尾good luck

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

lin801 發表於 19-3-19 11:03
做開admin, 揾到份工是做秘書,新公司和舊公司是同類型,但新公司規模大好多。

新工是跟部門head. 擔心因 ...

如果初頭唔係咁忙,習慣將做過既野寫低,經過你手既文件都KEEP COPY,亦要開始記熟同老闆經常有電話來往既人同電話,另外要同其他同事渾熟。

男爵府

hkgra 發表於 19-3-19 11:58
回覆 lin801 的帖子

我覺得分別唔大,兩個post我都做過,

最怕遇著d難服侍又情緒化的老細

大宅

lin801 發表於 19-3-19 19:37
最怕遇著d難服侍又情緒化的老細

人夾人,最緊要心水清細心同口密,摸清楚老闆有啲咩人同會係唔可以推,prioritise你同佢嘅agenda

大宅

請得你又知道你未做過秘書
開始要求唔會好高, 你最緊要問下老細其實想你做啲乜嘢嘢, 又睇下自己做唔做到

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

可能會要求妳一齊入去開會,做會議紀錄。
或者叫妳draft 信。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

要細心,學樓上話齋叫你做A就唸定BCD
代入角色,每一步都唸下老闆需要咩,例如約人食飯,時間地點人物邊個訂位餐廳位置要樣樣齊。早個月有祕書俾老闆勁鬧,因無寫邊個book位,結果客人自己攞左坐低,老闆訂檯又坐低,兩個等左大半個鐘至知,返黎老闆鬧到祕書飛起
例如叫得你book機票,就自動波問老闆酒店司機各樣想點安排,將每樣野都整齊放在calendar中,(外加email summarie資料),自己「走一次」就知有無野漏
同老闆溝通佢習慣,好多咩都靠calendar,寫漏就咩都唔記得。當老闆係80歲阿伯,咩attachment資料都痴晒落去,有d老闆仔細到reminder幾時響,travel time 十分鐘都要寫晒,就要加倍小心

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

一上任地址電話身分證信用卡全家資料要攞齊,system有咩應該有access嘅盡快set好
同其他祕書同事打好關係,book咩餐廳點買機票system點用連拎枝筆去邊度拎,都要靠佢地教
Be resourceful,公司大,最大挑戰係搵岩人,盡快identify幫到手嘅同事(唔係人人都肯幫人),事半功倍

大宅

我奶奶話佢以前請得最耐嗰個秘書,
係貪佢夠口密

wcpcelia    發表於 19-3-20 10:32

首頁

尾頁

跳至