自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-3-19 19:54
一上任地址電話身分證信用卡全家資料要攞齊,system有咩應該有access嘅盡快set好
同其他祕書同事打好關係, ...

多謝你的詳細點覆。你是做大老細的秘書嗎?

係,唔係人人都helpful! 以前係d老細秘書同我聯絡,如果friend既,我幫到都幫佢地先

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lin801 發表於 19-3-19 11:03
做開admin, 揾到份工是做秘書,新公司和舊公司是同類型,但新公司規模大好多。

新工是跟部門head. 擔心因 ...

首先要口密,清楚老細喜好習慣,同老細保持適當嘅距離

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-3-19 19:54
要細心,學樓上話齋叫你做A就唸定BCD
代入角色,每一步都唸下老闆需要咩,例如約人食飯,時間地點人物邊個 ...

你好有經驗

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

做秘書要細心口密,話頭醒尾。

除左要應付老闆,仲要應付埋老闆娘。

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

仲有老闆俾個佢任何嘅私人資料你,記得copy或抄低,信用卡又好,護照又好,身分證,咩都好,全部要copy.

大宅

回覆樓主:

口密,細心,記性好
盡快摸熟老細係咩人
同各同事建立良好關係,但不要過份熟絡(老闆會唔鍾意,又會有同事恃熟賣熟嚟套料,到時你會好難做)

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

打咗一大堆野無咗

我打返D重點出黎啦:

以上jm都講得好啱, 我補充一下, 唔知對樓主有無幫助。

一定要擺老闆喺第一位, 佢畀你做既野做咗先, 其他人既野排第二。當然如果有高級過你老闆既人(例如CEO) 吩咐, 都要即時做咗CEO既野先。

一定要mark calendar, email 見到任何meeting concall 又或者有人打電話約都要即刻mark, 過咗就會唔記得了。老闆的annual leave 一知道都要第一時間mark calendar, 我試過無 mark到唔記得佢果日AL, 約咗d會喺果日 我甚至連公眾假期都mark 埋喺 outlook calendar, 因為有時真係唔記得幾時係假期, 約咗d會喺果日就弊。

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

Set reminder 都係一門學問, 一般喺公司開會set 15min 都ok, 如果係出去開會呢就要計埋車程, 例如車程一個鐘, 佢個會3點我就會 set 1:45 reminder. 如果個會係要出去開又一朝早8點9點的, 我習慣set 前一晚大約9點提佢, 等佢準備好聽日朝早唔係返office而係直接去開會。

你大約要知道佢而家忙緊d乜, 邊樣最urgent, 咁佢吩咐你做野時你都知道邊樣要即刻交貨, 邊樣等得。唔清楚就要問佢, 唔好怕, 否則佢以為你知道係urgent點知你未做... 又例如你見到email有個新project名, 你就要自己睇吓email 熟習吓個project大約做乜個客叫乜名, 例如佢叫你打畀個客陳大文你都即時知道係邊個, 唔使你問返轉頭又要佢解釋畀你聽。

伯爵府

回覆樓主:

記熟佢的喜好, 例如佢唔食辣, 你幫佢買飯或book餐廳就唔好揀辣的。

有時佢會唔記得一d野, 你要提佢, 唔好覺得佢係老闆佢實知道, 秘書就係要負責提老闆的。唔單止係公事, 仲有私事例如佢今年未去做body check, 你提醒佢佢會好多謝你。

要熟悉公司各樣野搵邊個部門邊個同事幫手。其實我覺得做dept head 秘書一樣有好多濕碎admin野做, 除非另外有個同事專做admin野啦... 否則d濕碎野真係多到暈, 亦都好需要第二個部門同事幫手的。

要熟悉公司policy, 唔肯定的話可以問返相關部門同事。

要有common sense, 正如charlotte mom 話齋, book 枱都唔話畀老闆知係邊個名book 其實就真係抵閙。

wcpcelia    發表於 19-3-20 10:33

伯爵府

回覆樓主:

仲有保密真係好好好好好重要

實在會知道好多秘密

要識分邊d講得, 邊d唔講得... 其實大部份都係唔講得的。所以同人傾計時, 除咗自己唔爆料之外, 人地問你敏感話題時, 要識得點樣回答到人地問題又唔會得失人, 主要都係模棱兩可, 差不多的答案。
我暫時係諗到咁多, 祝你順利

男爵府

一上任地址電話身分證信用卡全家資料要攞齊,system有咩應該有access嘅盡快set好
同其他祕書同事打好關係, ...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

catcatcati 發表於 19-3-20 00:13
記熟佢的喜好, 例如佢唔食辣, 你幫佢買飯或book餐廳就唔好揀辣的。

有時佢會唔記得一d野, 你要提佢, 唔好 ...

我連body check前一晚要做preparation 都寫埋,有次我好白咁話prepare stool sample for body check我老闆笑到癲左
我會寫香港假、大陸假、同事生日,佢家人生日同結婚週年,兩星期前要remind了

善用calendar提醒自己大小事項,包括一年一度要renew嘅野,幾個月要做一次嘅野。放假我會set status 係out office,成日紫晒,盲嘅都唔會miss

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

nanananana 發表於 19-3-19 22:09
你好有經驗

所謂old seafood

男爵府

catcatcati 發表於 19-3-19 23:48
打咗一大堆野無咗

我打返D重點出黎啦:

你好有心機回覆,多謝你呀

我平時都是用outlook calendar set, 自己仲有本diary寫低每日有咩要做,幾時要出reminder提相關人士等等

但專做秘書去serve一個老細好似好多野要做,我做公營,希望唔好做太多佢d私人野啦

同埋concern放假,前ceo秘書是跟ceo放假,我驚請唔到假,有時都會去旅行

另外,想請問你的dressing code係點?smart casual or formal dressing?

男爵府

catcatcati 發表於 19-3-20 00:14
仲有保密真係好好好好好重要

實在會知道好多秘密

好多人鐘意套料
但唔講得又要同人friend, 點先答得有體面同打圓場呢?

王國長老

lin801 發表於 19-3-20 10:30
好多人鐘意套料
但唔講得又要同人friend, 點先答得有體面同打圓場呢?

呢d高層嘅野我唔知wor/點知佢地幾時改變心意,一日未出街都難講
(知都話唔知啦,無命架)

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-3-20 10:53
呢d高層嘅野我唔知wor/點知佢地幾時改變心意,一日未出街都難講
(知都話唔知啦,無命架)
...

請問你要唔要跟老細放假?

返工衣著點?

王國長老

lin801 發表於 19-3-20 12:36
請問你要唔要跟老細放假?

返工衣著點?

我就唔駛,公司放假都算好寬鬆,有適當通知期就可以(搶完機票至請假都唔怕),同同事夾到就得
我普通OL衣著咋,訓得醒心情好咪著靚d,唔夠訓就樣衰d

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-3-20 12:39
我就唔駛,公司放假都算好寬鬆,有適當通知期就可以(搶完機票至請假都唔怕),同同事夾到就得
我 ...

你放假有無人替你?

男爵府

最好將所有野放晒入腦..
老闆一問就即刻講到出黎.
老闆最唔鐘意就係.....................等.

首頁

尾頁

跳至