自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lin801 發表於 19-3-20 12:40
你放假有無人替你?

同其他同事互相backup,所以夾到假期就得

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

lin801 發表於 19-3-20 10:28

你好有心機回覆,多謝你呀

唔使客氣

放假方面我老闆反而唔鐘意我跟佢放假, 因為佢想佢放假時我幫佢頂住。其實都係睇你老闆的喜好和公司文化。至於你放假時有無人替你個位, 因為我多數無放長假所以一日半日無人替都得, 如果可以train到一個同事可以放假時替你當然好啦, 咁老闆就隨時有人support, 但係好多時都人手唔夠, 唔係咁易...

dress code 都要睇公司文化, 參考吓其他人的衣着係點, 你老闆的衣着係點, 自然知道要點着 一般smart casual 都唔會錯, 我自己公司就再casual d都有...

珍珠宮

畀面勳章

手腳快, 話頭醒尾.
投其所好

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 19-3-20 10:21
我連body check前一晚要做preparation 都寫埋,有次我好白咁話prepare stool sample for body check我老闆 ...

我放假都係set out of office 全日紫晒
以前唔識set, 而家 set 咗清楚好多。

我都同你一樣喺body check前印定一份注意事項畀佢, 其實某d points有d尷尬 (仲尷尬過stool sample), 但都無法啦要照做。例如body check 前一晚不能行房, 不能用女性衛生清潔液等等... 約期果日又要避開period 日子... 另外好似10日前開始就要避免食紅肉, 所以10日前就提定佢, 至於佢有無做就唔知啦... 我老闆好似又唔覺尷尬咁 可能因為係睇 printout 唔係直接面對面咁講啦。

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-3-20 10:53
呢d高層嘅野我唔知wor/點知佢地幾時改變心意,一日未出街都難講
(知都話唔知啦,無命架)
...

呢檨我都在學習中, 因為我口才比較差。

唔知點答的話, 答 "唔知呀" 在加一副認真唔知的表情, 就一定唔會死先.... 跟住再諗吓點樣接落去, 例如人地話咁咁咁, 你無聽過咩? 你就一副新奇的樣子咁話 "係咩? 我無聽過喎"。總之都係用唔同藉口推咗佢啦。講之前諗吓, 邊d係講得又無傷大雅的, 邊d係唔講得的。有時同人地傾吓d無傷大雅既野, 就可以make friends

珍珠宮

回覆 lin801 的帖子

加油啊!

秘書係比較獨立的職位. 你唔識做或者唔記得做嘅嘢唔會有人幫你或提你. 所以要不斷學習同好記性.

1. 凡事諗多幾步, 除非係重要決定或你無可能估到老闆點諗, 否則盡可能唔好"問嘢"多過"做嘢".

2. 老闆要公幹, 你就要當自己去"自由行"一樣. 只要你當自己去旅行, 你就會安排得好好. (我公司有秘書小姐就係咁, 佢boss出trip嘅嘢就樣樣唔識攪, 話未試過. 但佢自己去旅行就book乜都識.) 老闆去邊個地方住過咩酒店, 搭飛機鍾意邊間航空公司, 揀咩位坐, 都要做個記錄. 有幫助架!

3. 老闆嘅個人資料, 佢每講一樣就即刻記低佢. 例如身份證號碼, 護照號碼, 車牌號碼, 一些會員號碼...等等. 咁就唔使次次問佢本人. 但記住要保密啊!

4. 沖茶買飯盒就好好記住沖過咩買過咩, 久而久之可以大概知佢口味.

5. 以前未有手機, 老闆叫親入房一定帶支筆同一叠紙. 而家就帶手機啦 ! 你無可能聽一次就記得晒佢講乜, 所以一定要抄低.

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

男爵府

worthy 發表於 19-3-20 14:11

加油啊!

多謝詳細解答

有無用手機apps mark低老細的schedule? 我自己schedule用jorte, 有無其他好用apps介紹?thx

男爵府

catcatcati 發表於 19-3-20 14:08
呢檨我都在學習中, 因為我口才比較差。

唔知點答的話, 答 "唔知呀" 在加一副認真唔知的表情, 就 ...

等我都記實佢先

男爵府

catcatcati 發表於 19-3-20 13:57

之前用outlook mark schedule無set color, 今晚返去試下整整先

男爵府

catcatcati 發表於 19-3-20 13:46
唔使客氣

放假方面我老闆反而唔鐘意我跟佢放假, 因為佢想佢放假時我幫佢頂住。其實都 ...

希望smart casual ok啦,唔想著suit咁formal, 除左見工我唔會咁著的

大宅

加油 加油 加油

複式洋房

miniyan 發表於 19-3-19 11:05
要睇人眉頭眼角

依樣野好重要!

珍珠宮

暫時無用apps
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

入宮面聖之前,做足準備,要印嘅資料問好,有機會改嘅野先check好,有需要帶定電腦bookmark晒資料即check
例如老闆話想某日飛杭州,但果日無直機,咁你要先準備option abc俾佢揀, a改期(問左同事個會可以改期),b飛上海駁火車(當中轉車pickup已研究好),c 飛上海駁私家車(司機幾錢要幾耐)
唔好一句「無」問老闆點算,一個唸得周詳嘅幫手,唔會等老闆落指令至做下一步。老闆名言no is not an answer

公爵府

虎到金來勳章

好正, 學到好多嘢.

王國長老

仲有,唔好以為高層一定有腦。好多茂利會無啦啦走黎,叫你system 用老闆login approve 野,affix 老闆e signature,老闆話ok;想要老闆id copy for一樣野老闆知咩事

其他部門打黎問老闆去左邊

全部用官腔對付(包括透露老闆去左邊,我被訓練到自己team煲緊嘅job連隔離team都唔講),無老闆approval咩都唔俾(whatsapp又好call又好)

好多人想快手做完手上嘅野,唔跟規矩;佢衰佢事,我一定把好自己果關

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

雪菜肉c 發表於 19-3-19 22:19
仲有老闆俾個佢任何嘅私人資料你,記得copy或抄低,信用卡又好,護照又好,身分證,咩都好,全部要copy.
...

請教一下,因為呢d屬於老闆私人資料,copy 前需吾需要經老闆同意先?

王國長老

obligation118 發表於 19-3-20 17:44
請教一下,因為呢d屬於老闆私人資料,copy 前需吾需要經老闆同意先?
...

當然問佢本人攞啦

珍珠宮

老闆私人資料 (ID, passport, credit card...) scan 落自己電腦未得囉, 老闆有時無講, 不過好似expect 你有咁, 樓上講得岩, 最緊要識睇眉頭眼額, 就算唔系秘書, 都要識睇啦, 如果做到野令老闆窩心, 咁就最好喇, 不過, 都系人夾人

男爵府

catcatcati 發表於 19-3-20 13:57

你的是女老闆?

首頁

尾頁

跳至