自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 melody228 的帖子

同意,我個女都有醫生信不適宜上PE堂,手術後都只可做輕量運動,老師唔會要求佢做咩運動,但佢會自己衡量玩D咩。所以我覺得唔可以話晒學校唔啱。

翡翠宮

牛年勳章

她每年亦與校方簽署確認信,指兒子不適宜進行劇烈運動

劇烈運動既定義係咩?踱步算唔算?追巴士又算唔算?

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我小學時都係唔可以上體育課,同樣心臟問題,交左家長信醫生紙,老師安排坐場邊等待,一定唔會勉強學生上堂。

大宅

如果件事係老師叫佢跑步出事,咁一定係校方責任,如果行下都出事,咁平時學校上落樓梯都危險,唔應該返學,其他學生唔小心整到佢或者講d說話刺激到,咁有咩事其他人要負責任。

珍珠宮

nanaaixi 發表於 19-3-19 22:17
如果係外國人,應該就無咁多假設啦,大陸人在香港,係死罪黎架,乜都有位入
...

absolutely

男爵府

有度地方啲人好興追討賠償,你有睇開個度啲新聞就知,真係追到錢返嚟咖。
所以習慣左一有事就呼天搶地先啫。

後生仔RIP。

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

畀面勳章

ayn 發表於 19-3-20 00:45
有d人真係好涼薄,一見係大陸人就覺得佢抵死咁 睇報紙咁講,死者勤奮好學,而家係學校猝死,做家 ...

校長話個男仔鐘意跑步?校長亂噏?個阿媽又話個仔唔可以跑步?希望查清楚。
Nice to meet you!

珍珠宮

vanfersen 發表於 19-3-19 11:50
一名19歲中四學生,早上體育課到荃灣城門道城門谷運動場熱身時,突然暈倒,教師曾當場使用自動心臟去顫器( ...

RlP

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wantaima 發表於 19-3-19 12:18
人地媽媽死左個仔(19歲)點都係慘事!
唔係話要同情,但唔好一見b6就出口傷人,係人地傷口上灑鹽!

同意

公爵府

ayn 發表於 19-3-20 00:45
有d人真係好涼薄,一見係大陸人就覺得佢抵死咁 睇報紙咁講,死者勤奮好學,而家係學校猝死,做家 ...

全級8

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔明有 d 人將視線轉為成績果度
唔通考最尾,死咗都唔需要心痛?
父母唔可以呼天搶地?
上報紙就係要追錢?

香港人嘅真正良心就係咁?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

RIP

大宅

C.Humphrey 發表於 19-3-19 23:45
她每年亦與校方簽署確認信,指兒子不適宜進行劇烈運動

劇烈運動既定義係咩?踱步算唔算?追巴士又算唔算? ...

如果真係寫左唔做「劇烈運動」,咁熱身類又真係唔算喎⋯⋯

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

I9528 發表於 19-3-20 07:11
唔明有 d 人將視線轉為成績果度
唔通考最尾,死咗都唔需要心痛?
父母唔可以呼天搶地?

touchwood 有時見香港d 交通意外或工業意外新聞, d 死者家屬都有呼天搶地. 唔通港人傷者或死者家屬都唔會索取賠償?

好明顯係歧視.

琥珀宮

畀面勳章

bosch 發表於 19-3-20 07:31
touchwood 有時見香港d 交通意外或工業意外新聞, d 死者家屬都有呼天搶地. 唔通港人傷者或死者家屬都唔 ...

賠唔賠償,由法律定案

但响親子網,居然見到咁多為人父母者咁嘅言論,好心寒

ayn    發表於 19-3-20 10:47
bosch    發表於 19-3-20 08:28

大宅

好似照妖鏡咁,有d涼薄冷血嘅人好似爭先恐咁出來,嗰d比一些劣質的大陸人不遑多讓。

ayn    發表於 19-3-20 10:44

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

RIP

侯爵府

cinda72. 發表於 19-3-19 12:04
亮點 :2017年,改嫁,子女8歲17歲,川龍街劏房
係上面咪幾好
...

同意,內地點窮,居住環境也比HK好

表面風光,以為嫁HK人,子女日後在港可找份高薪

世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

首頁

尾頁

跳至