論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐已做左超過5年,樣樣都好唯一就係廚藝非常差,咁耐以來廚藝都無改善,唔知有無D烹飪班係為外傭已設呢??

男爵府

pm-11 發表於 19-3-19 12:12
姐姐已做左超過5年,樣樣都好唯一就係廚藝非常差,咁耐以來廚藝都無改善,唔知有無D烹飪班係為外傭已設呢?? ...

係無人教過佢?
定係教左都唔識?
佢可能唔中意煮飯, 所以特登煮得難食。
又或者真係天生地獄廚神..

別墅

姐姐已做左超過5年,樣樣都好唯一就係廚藝非常差,咁耐以來廚藝都無改善,唔知有無D烹飪班係為外傭已設呢?? ...

我姐姐煮野食好叻,佢話佢會上網睇食譜,會自學煮,你可以搵啲英文食譜同影片佢睇,叫佢試煮幾次,或者係隔離睇住佢煮,我之前教佢煮家鄉菜睇住佢煮兩三次又係隔離教,佢就識煮

大宅

Solarflare 發表於 19-3-19 15:12
係無人教過佢?
定係教左都唔識?
佢可能唔中意煮飯, 所以特登煮得難食。
剛到步時搵左我老豆教佢點煮食,教左足足1個幾月時間
佢對食一D要求都無,佢自已可以一碗辣椒溝豉油就可以食幾碗飯,
晚晚返屋企見到D餸就唔想食,仲要熟口熟面,好多時隔一日又煮個味

大宅

sharlian 發表於 19-3-19 15:14
我姐姐煮野食好叻,佢話佢會上網睇食譜,會自學煮,你可以搵啲英文食譜同影片佢睇,叫佢試煮幾次,或者係 ...
好羨慕囉,我第一個姐姐煮食就好有天份,煮食好叻好好食..但就勁懶勁古惑
呢個姐姐就煮食零天份,但就又乖又老實又聽話,所以煮得差都無乜點丙佢,
淨係叫佢問下D朋友仔有咩餸菜教佢整,有時真係好肉赤架,煮一大台餸,
食淨2/3無人食..

別墅

pm-11 發表於 19-3-19 15:28
好羨慕囉,我第一個姐姐煮食就好有天份,煮食好叻好好食..但就勁懶勁古惑
呢個姐姐就煮食零天份,但就又乖又老 ...

我係好彩遇到個好既姐姐,各方面都好好,可能因為佢已經做左廿幾年,加上都係好有錢既家庭入面做(睇佢info做過既都係山頂)可能訓練有素,加上佢都好肯學好肯試,不過我有時會鐘意自己煮野食,佢都會係隔離望住同幫我手,之後又會識得整反出黎,你可以試下同姐姐一齊落廚,睇下佢咩位出現問題再提佢,我諗煮多幾次佢都會識,一開始教佢簡單既菜式先。
之前去野餐都係姐姐一個人準備,我覺得好好味,平時就係家常便飯

大宅

sharlian 發表於 19-3-19 15:43
我係好彩遇到個好既姐姐,各方面都好好,可能因為佢已經做左廿幾年,加上都係好有錢既家庭入面做(睇佢inf ...

象牙宮

你學識, 可以教。
她無心學, 一定做不好。

1. 煎野, 好D, 就煎。
2. 炒。

要佢去學, 夠你買个智能鍋煮。
順便 kick her ass

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

你有無直接同佢講過佢煮野難食?佢平時有無用手機?如果佢知自己煮野難食又識上網,有心改進嘅話一早改再啦,上網睇食譜照跟可以有幾難食?唔使浪費錢俾佢上堂啦,佢恃住其他野做得唔錯你唔會炒佢,佢咪唔使改善囉

大宅

Charmchai 發表於 19-5-1 12:14
你有無直接同佢講過佢煮野難食?佢平時有無用手機?如果佢知自己煮野難食又識上網,有心改進嘅話一早改再 ...
有反映過佢煮食唔掂需要改善,print過一疊食譜有印尼文既,SD過食譜link去佢手機,甚至叫佢問下D朋友們,唉!!!都係無改善,因為佢唔食豬肉,所以好多時煮D餸(無試味)出來勁咸勁濃味,有時4碟餸可以每碟都剩返2/3,真係好浪費囉

大宅

333s 發表於 19-4-30 22:39
你學識, 可以教。
她無心學, 一定做不好。
我都唔知佢係咪無心學定無資質..唉!!

別墅

回覆樓主:

我都好唔願意回家晚飯。

已來了4個多月,真係0入廚經驗。媽媽有來過教佢也有給很多食譜及YouTube 影片給她看,到現在每周都不停重覆菜式。

叫她煮蕃茄肉碎通心粉,佢問我駛唔駛落金寶忌廉湯?煲蕃茄薯仔湯走薯仔;我唔敢再對她有其他要求。

成日踢一腳就郁一郁,每日例行做嘅嘢有時又會唔記得做,甩甩漏漏,好似要養多一個大女咁,身心疲累。

別墅

pm-11 發表於 19-3-19 15:23
剛到步時搵左我老豆教佢點煮食,教左足足1個幾月時間
佢對食一D要求都無,佢自已可以一碗辣椒溝豉油就可以食 ...

同老爺奶奶住,宗教問題工人唔食豬,我地成家又唔食牛,滾湯想落豬吊下味都唔得,而且煮野又係來來去去幾樣....... 真係好無胃口,我都諗緊可以點算!工人對食既要求都係辣椒豉油就送到飯...

別墅

pm-11 發表於 19-5-8 10:23
有反映過佢煮食唔掂需要改善,print過一疊食譜有印尼文既,SD過食譜link去佢手機,甚至叫佢問下D朋友們,唉!!! ...

同樣問題!因為唔食豬,所以試唔到味,就算煮都未必好食.. 但佢其他工作、人品又幾好,可能針真係無兩頭利.....

大宅

波波太太 發表於 19-5-8 16:33
我都好唔願意回家晚飯。

已來了4個多月,真係0入廚經驗。媽媽有來過教佢也有給很多食譜及YouTube 影片給她 ...
煲蕃茄薯仔無薯仔..我呢個就未至於嘟到咁,只係真係無心去諗下改善廚藝,但除左煮食勁差,其他方面又好滿意,只係做耐左都會犯下通病,開始有少少懶及清潔方面求其左,但唔太嚴重話左佢會立即改善.

大宅

mskathyc 發表於 19-5-8 20:05
同樣問題!因為唔食豬,所以試唔到味,就算煮都未必好食.. 但佢其他工作、人品又幾好,可能針真係無兩頭 ...
係係,每次見到D餸菜都會好猛,但轉過頭我又會自我調節,會同自己講針無2頭利,除煮食外其他都好好呀,老實,聽話,抵得諗..放假出去前會主動掃地,幫我整早餐,夠時間既話仲會開機洗咪衫,夜晚返來從唔敢遲只會早,除左有特別節目,會提早問準左我先夠膽遲返,返來又會拖地,清潔咪個廁所先訓,呢D我都無要求佢去做,佢都會主動做5年來都無間斷過,所以對姐姐唔識煮食只可以包容,但真心又想佢可以改善等我地有啖好食,又唔會浪費食物囉..

洋房

回覆 pm-11 的帖子

咁不如試下自己煮淨係煮食做得唔好,其他都好好,已經好難得!

洋房

唉…同感。
大家好,我是新加入的亲子会员Chris

大宅

Peggypun1128 發表於 19-5-9 13:02
回覆 pm-11 的帖子

咁不如試下自己煮淨係煮食做得唔好,其他都好好,已經好難得!
放工返屋企仲要煮食..唔好啦卦

別墅

pm-11 發表於 19-5-9 11:08
係係,每次見到D餸菜都會好猛,但轉過頭我又會自我調節,會同自己講針無2頭利,除煮食外其他都好好呀,老實,聽話 ...

我老公建議我諗定一星期想食咩,例如星期一煮水蛋、炒瓜加肉、魚,如此類推,再同佢講點煮點調味叫佢跟足.... 但我自己都唔知自己想食咩,只係唔想重覆食來食去兩樣。

首頁

尾頁

跳至