論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

如題,姐姐黎左唔夠一個月,平日做野
幾好有交帶,佢仲有個auntie係香港。佢個auntie 今日上左黎我屋企(有得到我批准)同佢講佢媽心臟病走左。两個攬住喊左半個鐘。姐姐lunch 完話佢想番菲律賓1~2week⋯⋯⋯⋯
比唔比好?機票,人工,假期點計?

子爵府

Miloluv 發表於 19-3-19 15:25
如題,姐姐黎左唔夠一個月,平日做野
幾好有交帶,佢仲有個auntie係香港。佢個auntie 今日上左黎我屋企(有 ...

咁奇怪,要auntie 嚟你屋企先可以同工人講佢媽死咗?冇電話咩?冇其他屋企人通知佢咩?

有可疑,又係亞媽死咗!

如果你真係信佢,放假就No paid, 機票工人自己俾。完全與僱主無關

唔好幫工人訂,話出糧扣返,千萬唔好理,唔好借糧

有準備工人一去不回

放假前,要工人簽定封信,到期no show 當辭職

emt1314    發表於 19-3-23 14:50

洋房

細姐姐 發表於 19-3-19 18:12
咁奇怪,要auntie 嚟你屋企先可以同工人講佢媽死咗?冇電話咩?冇其他屋企人通知佢咩?

有可疑,又係亞媽 ...

佢個auntie 係同一個屋苑做野,姐姐今日都有問過我。話auntie 一定要當面同佢講。咁我傾向信佢啦,佢都喊左成個下晝。不過要番菲律賓我都有D擔心⋯⋯⋯⋯⋯⋯可唔可以hold 住佢3月份糧?

子爵府

Miloluv 發表於 19-3-19 20:01
佢個auntie 係同一個屋苑做野,姐姐今日都有問過我。話auntie 一定要當面同佢講。咁我傾向信佢啦,佢都喊 ...

係幾号出糧?

如月尾31号,佢過两日走,你可以唔出声,照行照做,唔好問,唔好提出糧之事,不過,佢可能會喊苦喊忽話冇錢!

你要鎖好財物

wcpcelia    發表於 19-3-20 09:35

寶石宮

2023年兔年勳章

細姐姐 發表於 19-3-19 18:12

有可疑,又係亞媽 ...

點都要做足保障

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

未夠一個月, 真又好假又好, 呢個工人唔做得耐。 混吉多D。

洋房

細姐姐 發表於 19-3-19 20:51
係幾号出糧?

如月尾31号,佢過两日走,你可以唔出声,照行照做,唔好問,唔好提出糧之事,不過,佢可能 ...

月頭,我尋日坐底同佢傾,問埋佢攞death cert. 佢都肯比。又無叫我岀糧比佢,淨係問我可唔可以借錢比佢買機票⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯佢今朝仲係眼紅紅咁,但家務就有做齊曬

咁我hold 住3月糧,等佢番黎先岀有無問題?

子爵府

Miloluv 發表於 19-3-20 12:26
月頭,我尋日坐底同佢傾,問埋佢攞death cert. 佢都肯比。又無叫我岀糧比佢,淨係問我可唔可以借錢比佢買 ...

都未到期出糧,如你返工放大假,公司都唔會出糧俾你先,都係跟糧期出架!

買機票?唔好喇! 叫佢揾auntie 啦!

咁佢有冇話要幾時返?唔使即刻返咩?

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呢排咁多人心臟病發病死 我隻菲又係咁講,不過我一句話,你係咪要返菲?要返菲我搵人湊小朋友,即刻no no no

洋房

細姐姐 發表於 19-3-20 12:34
都未到期出糧,如你返工放大假,公司都唔會出糧俾你先,都係跟糧期出架!

買機票?唔好喇! 叫佢揾auntie ...

佢想下星期一就番去,咁就31號番。我唔會岀3月糧比佢啦。機票就同佢agree 左我比住先,分4期係佢糧度扣。我會要佢簽好份agreement如31號no show 我就會當佢自願離職

男爵府

funbi0816 發表於 19-3-21 22:10
呢排咁多人心臟病發病死 我隻菲又係咁講,不過我一句話,你係咪要返菲?要返菲我搵人湊小朋友, ...
但唔通真係父母死咗都唔比人番鄕,好似有點不近人情。我情願比佢扼,好過我做個衰人。做人將心比己啫

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

人就一定要放佢返去, 錢就唔好俾了, 大多數一走了之.

我上次個菲菲都係話死老母, 一去無回頭, 點知...轉頭見佢post相同老母慶祝母親節, 佢哋好多老母架, 不用太上心
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

黎一個月就死呀媽,唔比佢走下個月會死呀爸,呀哥家姐。

首頁

尾頁

跳至