自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

禁止訪問

子爵府

CHANYINTING 發表於 19-3-19 17:50
玫瑰園做既野仲多,仲有意義,都只係 1500億,當年仲比中方誣蔑港督搞基建債 ...

廿多卅年前的造價,當時早餐都是十蚊有找,太古城都是兩球左右。
咁樣比較,好荒謬囉⋯⋯

禁止訪問

子爵府

CHANYINTING 發表於 19-3-19 19:29
我覺得維尼後生時,好妒忌香港80-90年代咁繁榮,其實香港冇咩得罪佢,但係佢好想質低香港去發泄以前對香港 ...

閣下的妄想被迫害症都幾嚴重喎⋯⋯
創作力量同幻想,會嚇人一跳⋯⋯

伯爵府

回覆樓主:

搞好醫療好過啦

禁止訪問

水晶宮

ddkaka 發表於 19-3-19 22:13
頭先新聞講賣地收益估計係7000億至10000億

如果估計到7000-10000億,增加房屋供應,有基建失業率低。賣地又有收益,有地方供應,why not ?

禁止訪問

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

燒銀紙
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

子爵府

CHANYINTING 發表於 19-3-19 22:29
玫瑰園計劃係由92年動工,98年完成
即使92年,茶餐廳早餐都不會有十蚊有找
...

玫瑰園計劃在1989年宣布時,康怡花園三房都是一球多咋,今天幾多錢呀?十球都唔止呀⋯⋯
你有冇讀過經濟呀?乜嘢叫做通漲呀?!

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

填海係好,但有無得平d啊?我又唔覺其他地方都要咁貴

子爵府

回覆樓主:

Cut 毎日150 個咪唔使起島囉

大宅

回覆樓主:

呢啲咁大型工程一定超支,一起起成十年,物價會澎漲,到時一定超。但無大型基建又好難帶動經濟,始終有好大班人同好多行業係同建築息息相關,儲備總要揾地方流返入勞工巿場。

大宅

FTR603 發表於 19-3-19 17:44
會吾會重蹈興建沙中綫一再超支呢?

我會改一改條問題:會重蹈興建沙中綫超支幾多億呢

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

玫瑰園做既野仲多,仲有意義,都只係 1500億,當年仲比中方誣蔑港督搞基建債 ...

點可以咁比較,80尾90年代初幾十萬可以買到一個4-500呎單位,當時1500億真係好多錢,而家起第三條跑道又唔係一樣有人話晒錢反對。
淡淡的來, 好好的去 ....

侯爵府

畀面勳章

話彭定康係千古罪人(emoji)
Nice to meet you!

侯爵府

畀面勳章

FTR603 發表於 19-3-19 17:38
發展局公佈「明日大嶼願景」工程造價粗略估算約要6,240億元,當中包括在交椅洲興建人工島、欣澳及龍鼓灘填 ...

根本多Q余的願景。俾錢收地快靚正。點解要起個島?因為有油水分。收地只益新界佬,起島中資公司,其他生意佬有油水分,政府d官退休全部有著落。
Nice to meet you!

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

ka媽 發表於 19-3-19 18:24
有一個講法:上面講咗一定要填,777照做,冇得say no,也從來冇諗過需要say no。
...

真係純好奇, 上面幾時話你聽?邊個係上面?

伯爵府

佢話會賣地回收成本。咁個價都唔可能低,即係就算起樓D樓都唔會平

首頁
23456...7

尾頁

跳至