自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

secretrose 發表於 19-3-20 13:12
我係反對呢個人工島計劃。絕食定遊行抗議?有用嗎?我對這個政府巳經無晒希望。
...

d議員提早放暑假嗎?我一定帶埋小朋友上街

侯爵府

Reminder 發表於 19-3-19 18:26
算啦。。。你講乜佢地都係覺得錯。

用20年前的市值同現在比較!

佢亂up唔知醜個吓好嘢,不過好多無腦嘅就係比呢D人呃,所以佢地樂此不疲。

男爵府

2018復活節勳章

不如直接比錢中央算啦,橫掂錢都係中央嘅

禁止訪問

禁止訪問

大宅

為的是下一代。唔通想現在的年靑人加未來的年青人無工開同訓街。以前香港發展左好多新市鎮。近二十年得東涌同將軍澳叫做發展左d。曾生現代十大基建已差不多完曬。十年前十大基建之一,東北發展,寸地都無發展過。如果有家人做緊三行,都會擔心未來無乜基建,生計點算。經濟學上來講,政府使$,能提升GDP,建造就業機會。開發左d地係可以賣來賺番入庫房。加上香港係國際金融中心,使下財技,政府都每年賺緊$。機場三跑已在擴建中,機場需要大量勞動力人工,發展東涌真的很適合。

男爵府

回覆樓主:

梗係反對啦,起咁多公屋,咁快上樓,啲劏房邊有人租,好多人靠收租退休㗎

公爵府

2023年兔年勳章

awah112 發表於 19-3-19 23:21
佢哋仲係覺得大陸係貪你嗰六千億, 佢哋嘅思維仲係大陸佬好窮,貪緊你啲錢。

過年記得帶部電視機上去呀, ...

睇得洗腦日報多,係咁上下。

咁嘅諗法,係因為欠缺對大陸嘅瞭解。其實基建用大陸嘅公司,大陸嘅產品,係必然嘅選擇。

情況同英國人管理嘅時候唔同,以前英國人真係想 cap 水。香港搞基建養活咗好多英國公司,英國人。

但係依家用大陸公司,大陸嘅產品係因為無其它嘅選擇,大陸產品嘅競爭力優於其它地方嘅產品。做生意係要睇成本,就算係台灣公司,英國公司,法國公司,睇唔起大陸嘅山寨產品,唔 like 大陸人,到最後都要買大陸貨,用大陸公司。

因為做生意,係為咗用最低嘅成本,賺最多嘅錢。邊有香港人,反中反到傻咗,無晒正常人嘅思考能力。

侯爵府

FTR603 發表於 19-3-19 17:38
發展局公佈「明日大嶼願景」工程造價粗略估算約要6,240億元,當中包括在交椅洲興建人工島、欣澳及龍鼓灘填 ...

張建宗表示,投資基建等於投資未來。他表示,預計未來5年,香港每年的整體建造工程量會維持在2500億元至3000億元的高水平,當中包括多項工作,除了三跑道系統之外,還有房屋發展、中九龍幹線及龐大的醫院發展計劃等,未來10年,政府在基建的總投資將超過1萬億元。

他又回顧過往10年,政府在基建的投資由每年2百多億元,升至現時的8百多億元。2018/19年度政府總開支預計為5579億港元,其中約856億港元,即15.34%投放在基建工程。

大宅

Amy1974 發表於 19-3-21 02:51
睇得洗腦日報多,係咁上下。

咁嘅諗法,係因為欠缺對大陸嘅瞭解。其實基建用大陸嘅公司,大陸嘅產品,係 ...

正常人以安全行先,命仔緊要正常人睇信譽

你會唔會貪平上大陸打疫苗買奶粉尿片

打個比如,珍珠茉大陸幾蚊一支仔,香港余記幾十蚊一支仔,你會買平定貴?

子爵府

Carhy 發表於 19-3-21 08:54
正常人以安全行先,命仔緊要正常人睇信譽

你會唔會貪平上大陸打疫苗買奶粉尿片
哈,無論講幾多都好,身體永遠最誠實。把口話大陸幾勁幾先進,轉個頭日日拖住喼去全球各地掃水掃奶粉,做中介約預防針。

首頁

尾頁

跳至