自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

.

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

按揭都係按月計息

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Poyau 發表於 19-3-19 19:16
按揭都係按月計息

但係借25年?唔係跟你借25年長度去計?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

littlefunpig 發表於 19-3-19 20:41

你一直唔還一直都要俾息,25年,會令你每月還本金分25年,利息每月計

伯爵府

littlefunpig 發表於 19-3-19 20:41

樓按係會每月息隨本減,唔同平時p loan 同車按。
每個月樓按本金少左,利息都會少左。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlefunpig 發表於 19-3-19 18:44
好多人話借盡放mortgage link 有so, 借多d放多d cash響ML accounts 有息收對沖返借多左俾出去既息。

我問 ...

呢d戶口只會比係放返貸款額 50% 嘅saving 咋

翡翠宮

popocat 發表於 19-3-19 20:45
你一直唔還一直都要俾息,25年,會令你每月還本金分25年,利息每月計

所以做mortgage link借多d真係抵?

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章

我都想問,如果我借三百萬, mortgage link 擺返三百萬,咁係唔係即係唔使利息??

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

littlefunpig 發表於 19-3-19 23:31
所以做mortgage link借多d真係抵?

咁我又唔知,你如果借多d, 但d錢忍唔住洗左,咁梗係唔好借多.
我只知有d人借多d用黎裝修,可以預鬆動d.

複式洋房

無知一問,mortgage link即咩?可否解釋下,謝謝

子爵府

rosalaw 發表於 19-3-19 23:46
我都想問,如果我借三百萬, mortgage link 擺返三百萬,咁係唔係即係唔使利息?? ...

通常存款cap借款一半。如果你借$3m, 即存款最多$1.5m, 享同等利息

大宅

畀面勳章

littlefunpig 發表於 19-3-19 18:44
好多人話借盡放mortgage link 有so, 借多d放多d cash響ML accounts 有息收對沖返借多左俾出去既息。

我問 ...

用例子說明你會容易明白一些:

以借300萬,25年,按息2.375%為例。

第一期閣下要支付的按揭利息為$5,937.50 ;而當閣下放150萬入ML戶口,所收到的當月存款利息為:$150萬 x 2.375% / 12個月 = $ 2,968.75 (正好是當月需支付按揭利息的50%)。

再舉例,過了24年,當時結欠尚餘$157,214.54,需支付的按揭利息為 $311.15 (於289期支付);而存放ML戶口的存款利息有:$157,214.54 x 50% x 2.375% / 12個月 = $155.57 (正好是當月需支付按揭利息的50%)。

所以ML戶口是一直對冲50%閣下的每月按揭利息支出。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

我都想問,如果我借三百萬, mortgage link 擺返三百萬,咁係唔係即係唔使利息?? ...

mortgage link 户口唔可以擺返100%借款额,一般唔可以超過50%

珍珠宮

回覆樓主:

我唔會特登借多啲!
我那時真係有咩錢都擺曬落嗰個戶口

伯爵府

回覆樓主:

我有ML account,上會都借盡,手上cash都打爆個ML saving 去對沖按揭利息支出!即利息支出50% off! 當然攞去投資買股可能回報比ML高,但都會蝕ga ma! 另外點解借盡,因為利息支出可以扣稅,我計過數可以攞爆每年個供樓利息扣稅免稅額$100,000,一年又交少萬幾蚊稅,與此同時利息收入唔使交稅!
所以,大約啦,借$7M全年利息支出$100,000,利息收入$50,000,慳稅$15,000,咁net晒全年利息支出$35,000。

knifesheep    發表於 19-3-22 16:45
wcpcelia    發表於 19-3-21 10:37
BBJOJO    發表於 19-3-20 20:42

大宅

唔想拎去其他地方投資嘅,mortage link 係好選擇。

男爵府

SKB 發表於 19-3-20 10:57
我有ML account,上會都借盡,手上cash都打爆個ML saving 去對沖按揭利息支出!即利息支出50% off! 當然攞 ...

請教下,宜家D銀行好進取rebate 2%
咁用7M計,佢rebate+ML 重多過兩年息喎?
點做生意嘅呢?

子爵府

superpiggychan 發表於 19-3-20 12:04
請教下,宜家D銀行好進取rebate 2%
咁用7M計,佢rebate+ML 重多過兩年息喎?
點做生意嘅呢?

如果2年前定既息口同宜家差不多,罰息期一過,轉按係一個好選擇!

公爵府

唔係,只有150萬高息

公爵府

SKB 發表於 19-3-20 10:57
我有ML account,上會都借盡,手上cash都打爆個ML saving 去對沖按揭利息支出!即利息支出50% off! 當然攞 ...

仲有個好處,就係有筆cash standby喺度可能需要應急,個息一定低過p loan

首頁

尾頁

跳至