自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

littlefunpig 發表於 19-3-19 18:44
好多人話借盡放mortgage link 有so, 借多d放多d cash響ML accounts 有息收對沖返借多左俾出去既息。

我問 ...

留毛學師

珍珠宮

開心吸收勳章

allychan0205 發表於 19-3-20 10:09
用例子說明你會容易明白一些:

以借300萬,25年,按息2.375%為例。

好專業,長知識

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

vvyy1016 發表於 19-3-20 19:41
最近才知轉按唔一定要轉去另一間銀行,可以在同一間銀行re mortgage, 一樣有cash rebate同調整利率,重新 ...

可唔可以講下你用邊間銀行?

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

SKB 發表於 19-3-20 20:58
Yes. 但真係要計晒全部回贈和洗費先知有無so。

請問你自己打去銀行問定經agent?我7月夠兩年想睇下轉按有冇著數。

子爵府

irischowys 發表於 19-3-20 20:32
你意思係買500萬嘅樓, 而借盡750萬,再將250萬放落去ml戶口減一半利息,對嗎?

但我有一疑問, 報稅利息 ...

500 借唔到 750 wor

我諗JM 既意思係500 以下 銀行批幾多就借幾多

跟住手上面剩低嘅cash就放晒入去ML

大宅

kayeea 發表於 19-3-20 22:23
可唔可以講下你用邊間銀行?

渣x
Actions speak louder than works

男爵府

littlefunpig 發表於 19-3-19 23:31
所以做mortgage link借多d真係抵?

Yes ar . 我剛做按揭,銀行既小姐同我講得好清楚。真係抵D .

伯爵府

vvyy1016 發表於 19-3-20 19:41
最近才知轉按唔一定要轉去另一間銀行,可以在同一間銀行re mortgage, 一樣有cash rebate同調整利率,重新 ...

我有做一按同發展商二按,如remortgage 一按做完都會有回贈嗎?

大宅

ccmoon 發表於 19-3-20 23:23
我有做一按同發展商二按,如remortgage 一按做完都會有回贈嗎?

唔肯定同時有發展商二按係咪都做到一按remortgage,如果可以remortgage 就會有cash rebate. 你最好問現時一按銀行,係返同一間remortgage 方便好多
Actions speak louder than works

伯爵府

vvyy1016 發表於 19-3-21 08:35
唔肯定同時有發展商二按係咪都做到一按remortgage,如果可以remortgage 就會有cash rebate. 你最好問現時一 ...

thx

伯爵府

kayeea 發表於 19-3-20 22:26
請問你自己打去銀行問定經agent?我7月夠兩年想睇下轉按有冇著數。

我用(star之谷),star係中文單字。
你上佢個web page睇多D會明多D!同時問定原本銀行攞定renewal offer!

子爵府

SKB 發表於 19-3-21 12:33
我用(star之谷),star係中文單字。
你上佢個web page睇多D會明多D!同時問定原本銀行攞定renewal offer!
...

我想問下個回贈係全數現金定扣落個本到架?

子爵府

全心全意 發表於 19-3-20 23:15
Yes ar . 我剛做按揭,銀行既小姐同我講得好清楚。真係抵D .

我想問下回贈係全數現金回,定扣落個本到?

男爵府

kayeea 發表於 19-3-21 17:32
我想問下回贈係全數現金回,定扣落個本到?

部份扣本

伯爵府

kayeea 發表於 19-3-21 17:30
我想問下個回贈係全數現金定扣落個本到架?

間間銀行唔同

洋房

SKB 發表於 19-3-20 10:57
我有ML account,上會都借盡,手上cash都打爆個ML saving 去對沖按揭利息支出!即利息支出50% off! 當然攞 ...

有用過按揭中介嗎? 坦白我好怕傻下傻下簽左d 咩, 會好麻煩

但聽講agent會幫你夾價, 又有jetso 過你又幾好咁

複式洋房

真係唔識,想學野,是否打去供樓的銀行問?一直未留意過有這些著數。

伯爵府

過好日子 發表於 19-3-22 00:01
有用過按揭中介嗎? 坦白我好怕傻下傻下簽左d 咩, 會好麻煩

但聽講agent會幫你夾價, 又有jetso 過你又幾好 ...

用過2次。其實按揭轉介係根據我們我loan size 搵幾間銀行最好既offer比我地揀,最終審批權在銀行。中介只幫搭路,當然有野唔明可以問佢或銀行,表係自己填。

洋房

SKB 發表於 19-3-22 00:27
用過2次。其實按揭轉介係根據我們我loan size 搵幾間銀行最好既offer比我地揀,最終審批權在銀行。中介只 ...

邊到揾中介?

伯爵府

過好日子 發表於 19-3-22 00:35
邊到揾中介?

上google search [按揭中介]啦,中介會回多少少俾你,銀行offer 一樣,所有申請資料都係直接俾銀行,唔會經中介。

首頁

尾頁

跳至