自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

mywl 發表於 19-3-19 19:38
去政府急症,等了幾小時,唔想再等,去私家,攪完一輪,sorry冇床位...

人都癲

去私家最好有自己醫生跟,我小朋友病,個醫生叫我地袋住佢咭片,佢有方法攞到床。
而公立就睇你病得幾嚴重,我先生星期六急症入院 ,救護車入,由到醫院見到醫生做全身素描,用左三個鐘,我覺得唔算耐,去私家隨時都係三個鐘。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

就算私家都勁多人, 日診多人試過等左3鐘, 夜診都好多人早兩星期去都等成個幾鐘

急證上次去QE, 等左5個鐘, 有事要入陣又要等床位(急證病房), 上左房如果真係有事要留醫又要等上病房

C6上次炒車要上擔架, 上白車果陣佢地已經call定醫生留定位, 一到就有得睇, 仲即轉上病房觀察留院兩日, 所以好睇乜情況

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我星期一凌晨一點幾去急症登記完一坐底就分流,再過多幾分鐘見醫生,大堂d咪講緊仲睇緊十點半d人。跟手抽血照肺,同我排緊急血個半鐘有報告,特登見埋我先衝去r房急救,我再慢慢等藥紙,你真係急好快有得睇

wcpcelia    發表於 19-3-21 10:39
感激遇上你~

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大少拉 發表於 19-3-19 22:42
其實,如果真係急症,佢真係好快睇你,好快安排你入院。。

唔係架急症上房要等好耐,我次次都拒絕,我情願第二日返門診叫醫生收我入院仲快
感激遇上你~

子爵府

去政府急症,等了幾小時,唔想再等,去私家,攪完一輪,sorry冇床位...

人都癲

除左係咪緊急外⋯有時都要睇下咩醫院,有啲地區真係爆哂
可上網睇到急症室大約平均等幾耐(會不停更新)
有的每日大部份時間係8小時⋯
如果見到8小時嘅就直接去私家睇(除非真係好緊急類別)

不過去得政府睇你都唔好希望咁快有得睇⋯⋯(咁快嘅基本就等於危險)

子爵府

肥肥寶 發表於 19-3-19 22:03
我上次小中風,老公陪我去急症室,記得個時等左大半個鐘到我同我照ct ,心電圖,抽血,一個鐘內搞掂,再自 ...

我都覺得係...永遠都係得自己最有需要...
病左一定要暈係度,唔打得機?

伯爵府

回覆樓主:

有一次家人中風,入急症,十分鐘有E生睇,半個鐘已經上左房,因為佢堅緊急,爭少少就救唔切

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

有幾次帶小朋友睇都系橙紙,唔使10分鐘已有得睇,亦試過我以為緊急但系黃紙,甘就返屋企休息算。

公爵府

人都癲

小事啦,
屋企人排外科,
竟然約診係2022年!
你冇眼花,我亦都冇打錯。

真係死得!
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

水晶宮

上次小朋友啃魚骨,去私家急診,連等連睇醫生連攞藥 45 分鐘全部搞掂。 私家都會睇緊急既程度,同場有其他發燒小朋友或行行企企好似無咩野既大人等緊,我估我小朋友算最急嗰個。
講真政府急症室,好大鑊的去會快有得睇。小小急或唔急的就去私家啦。

子爵府

真係唔好病

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

急症都有非緊急又非濫用嘅病人
例如癌症,有咩事係入急症
舊年過年,我細佬(癌病人)在家跌倒,撞到成個玻璃櫃爆左,再撞落牆角
只能call白車去急症,等足一個下午。我地都唔想,但本身周身痛有無撞親都唔知,唯有去check

首頁

尾頁

跳至