自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

子爵府

MommyPanel勳章

kwan251 發表於 19-3-20 12:17
我唔覺

香港窮又得攞公援有公屋,同有樓人都係差唔多

客觀事實係香港貧富懸殊問題的確嚴重

翡翠宮

回覆樓主:

我覺得除咗樓價,香港生活唔算貴,只係好多物質引誘令人洗多好多錢,以致唔夠洗。

水晶宮

banbanmm 發表於 19-3-20 10:39
有冇睇佢的報告內容?話香港要1800美元一套西裝! 八分一價錢港幣都大把選擇啦!離地調查
...

係囉~我都R頭,仲話女士剪髮110美元,成800港紙,佢地係咪用d品牌去計?

水晶宮

lyh80115 發表於 19-3-20 13:11
我覺得除咗樓價,香港生活唔算貴,只係好多物質引誘令人洗多好多錢,以致唔夠洗。
...

除了樓價,好多野有平有貴,睇你選擇。至於車費我就唔知算唔算貴,但我成日見呢度jm話香港效通不貴。

大宅

ms_maybb 發表於 19-3-20 12:58
客觀事實係香港貧富懸殊問題的確嚴重

我唔識嘆叫客觀比較,唔知你講又幾嚴重,不如你講下那個地方沒有 貧富懸殊這問題,那個地方情況較輕,對比香港又幾嚴重……
在我主觀認知,香港窮人,有免費醫療,免費教育,平價住屋,交通 資助……
如果都不夠,可以再向政府見意幫他們,莫非你想共產……

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

子爵府

kwan251 發表於 19-3-20 13:56
我唔識嘆叫客觀比較,唔知你講又幾嚴重,不如你講下那個地方沒有 貧富懸殊這問題,那個地方情況較輕,對比 ...

咁都俾你扯到去共產,真係無話可說啦

子爵府

lyh80115 發表於 19-3-20 13:11
...

但香港既平野係冇質素既,茶餐廳d食材嚇死人,根本唔應該拎黎serve 客,日本、歐洲冇好平好平既野因為要做到有良心水平,冇可能太平。
我係奧地利食碟意粉先百幾二百蚊,Parmesan 任落、waiter 介紹d 菇係時令蔬菜,廚房朝早先上山摘概,勁新鮮,好食過晒香港d洒店。
真心覺得做香港人好慘,住又差、食又差,比左錢得到好低下既質素。

大宅

ms_maybb 發表於 19-3-20 14:08
咁都俾你扯到去共產,真係無話可說啦

“共產”,也是一個解決 貧富懸殊的方法。 可能你只識 挑起 問題,解決方法沒有想過……

子爵府

kwan251 發表於 19-3-20 14:20
“共產”,也是一個解決 貧富懸殊的方法。 可能你只識 挑起 問題,解決方法沒有想過……
...

我又真係無諗過解決方法喎,我又唔係邊個,點解要我諗

珍珠宮

kwan251 發表於 19-3-20 13:56
我唔識嘆叫客觀比較,唔知你講又幾嚴重,不如你講下那個地方沒有 貧富懸殊這問題,那個地方情況較輕,對比 ...

貧富懸殊是有一個客觀的數據統計,叫做堅尼系數。在發達國家或城市,香港確實係算高。
近年政府投放大量資源改善低收入人士福利,確實有改善香港堅尼系數。

你可以上網search一下香港堅利系數,有很多參考資料。

https://m.mingpao.com/ins/文摘/article/20180817/s00022/1534423014220/香港貧窮及貧富懸殊問題-貧窮線的比較視角(文-王卓祺)

翡翠宮

kendomimi 發表於 19-3-20 14:10
但香港既平野係冇質素既,茶餐廳d食材嚇死人,根本唔應該拎黎serve 客,日本、歐洲冇好平好平既野因為要做 ...

係呀,租金貴,將貨就價,所以我平時三餐自己煮,平得嚟又健康啲;周末出街食寧願揀貴啲、質素好啲嘅餐廳。

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

good_pig 發表於 19-3-20 11:24
話剪髮要800$

唔會人人都咁貴囉

呢個我都覺得誇張,但是會吾會係取平均數
因為男人剩剪可以幾十至百幾
女人剪髮可以幾百去到幾千都會

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Watashiwamomo 發表於 19-3-20 10:48
回覆 vanessamom 的帖子

係呀!重點係英國買名牌超平!!平到妳唔信

係!所以網購威力無限!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ICbaby 發表於 19-3-20 14:36
女人剪髮可以幾百去到幾千都會 :hap ...

出街睇salon價錢牌,點拉平均數都拉唔到800卦

珍珠宮

ICbaby 發表於 19-3-20 14:36
女人剪髮可以幾百去到幾千都會 :hap ...

我都覺得用的價格有點高,不過,我估計他們是用不同城市間的同等服務質素的商店來比較,例如剪頭髮也是用市中心商業區的髮型屋收費作比較,例如香港用中環、銅鑼灣或尖沙咀的髮型屋收費標準,不可能用深水埗、屯門或黃大仙的髮型屋,但兩者的收費差距可能有1-2倍,客源也不一樣。

大宅

Alex123 發表於 19-3-20 14:31
貧富懸殊是有一個客觀的數據統計,叫做堅尼系數。在發達國家或城市,香港確實係算高。
近年政府投放大量資 ...

謝謝分享資訊

其實我知係有得計,之前也睇過,但睇完都都唔係好明,不過睇左這段
香港同年介入後則是0.475。若以政策介入後的數字來看,香港與新加坡最接近,兩城都超過0.4的所謂警戒線。

新加坡社會政策特點是住戶「資產富,收入窮」。香港有三成左右住戶住在出租公屋。出租公屋的減貧作用,根據扶貧委員會《2015年香港貧窮情况報告》公布的數據是3.9個百分點,而當年所有現金轉移效果只有5.4個百分點。香港當年的貧窮率由19.7%降至14.3%。

同 新加坡差不多,應該都唔差,

貧窮率由19.7%降至14.3%。即比以前好了

當然仍然有好多改善空間……

公爵府

牛年勳章

公爵府

開心吸收勳章

ICbaby 發表於 19-3-19 23:35
訪問市民:係生存,吾係生活!!!
講得好應景!!

是真的

首頁
23456...8

尾頁

跳至