自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

平平常常 發表於 19-3-20 17:41
2仟餘租金?大約有幾多平方米?不會是農村舊式那種瓦片屋頂的老房子吧?
...

近MTR NO:11 橋頭站10分路程,果區似以前九龍城飛航管制居,所以那一邊全是低層建築,又未至於瓦片屋頂,係有欄網大露台,兩間房,目測可放兩張大床/大衣櫥仲有少少空位,廳約房大小,廚廁長刑共用一門約7-80尺,感覺似鄉村,無考慮住,只路過多口問剛帶客睇租盆經記比我睇
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

伯爵府

chinahk30 發表於 19-3-20 15:30
除左樓, 其他野我又唔覺得好貴
你搵人地國家平O既野同香港貴O既野咁邊有得比
如果香港乜都貴上面班大媽又點 ...

同意。我好知足,喺香港地我居然有樓有剩餘錢。香港地勝在豐儉由人,我$10一斤菜$35一條魚$6一碟蒸水蛋一家人都吃得開心健康,週末出去食一餐豐盛少少嘅又唔算貴幾百蚊攪得掂。有得揀至係老闆。嗰啲怨天尤人嘅人如果過得唔好唔滿足,點解唔反省一吓自己先?幾差嘅草地都養得出一部份肥馬,等於讀書時期我哋認真溫書嗰時你喺度打機睇電視沟仔夜遊唔溫書,到頭來反而怪我成績憑咩好過你?

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 good_pig 的帖子

英國未試過潮濕到檯、牆都濕,但香港好經常有。我第一次到英國蠢,冇帶潤膚膏,第一日就頂唔順要去買支搽。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

1998Ruby1998 發表於 19-3-20 20:29

英國未試過潮濕到檯、牆都濕,但香港好經常有。我第一次到英國蠢,冇帶潤膚膏,第一 ...

oh, 咁我都要帶lotion了

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sasatt 發表於 19-3-20 18:50
剪髮800我覺得唔誇呀
廿幾年前已經咁上下,
我同身邊朋友個個都捨得架,

但呢個已經唔係普通打工仔消費啦

子爵府

親子王國15週年勳章

good_pig 發表於 19-3-20 20:38
oh, 咁我都要帶lotion了

仲要帶唇膏,否則比爆擦難受

寶石宮

1998Ruby1998 發表於 19-3-20 20:39
仲要帶唇膏,否則比爆擦難受

謝謝

大宅

張就仁 發表於 19-3-20 08:43
向現實低頭,如身體健康狀況佳回歸祖國.朋友45歲退休番左老家,因有積蓄有樓有車,早上行山飲茶,下午找農家 ...

我都諗住響沙井租個迷你倉價錢
800呎洋房,度假用,幾正

子爵府

平平常常 發表於 19-3-20 17:46
你說這個很吸引,一千呎很好住了。而且蛇口那邊氛圍又比較lay back。不會吧?小區有免費健身室?是政府辦 ...

政府單位,業主們都是差佬軍人,我租的業主的兒子是團長喎.....所以設施都是免費的,目的給大家多做運動,只可惜籃球場開放時間才下午3點到晚上9點,太短了,成日唔夠時間打

侯爵府

chinahk30 發表於 19-3-20 15:30
除左樓, 其他野我又唔覺得好貴
你搵人地國家平O既野同香港貴O既野咁邊有得比
如果香港乜都貴上面班大媽又點 ...

佢地樓市及租金無hk禁貴?

澳門物價仲貴過香港,----佢地可搭免費車去關口再過拱北買平價日用食品 /飲茶食飯

澳門地價貴----回歸前後已很多澳門人去珠海買樓,日日兩邊走

侯爵府

leungszeon 發表於 19-3-20 11:31
呢樣嘢一直都係咁既啦,我現住蛇口,1000呎小區跑樓梯(5樓),租6500人仔,當8000港幣好未。小區仲有籃球 ...

我都喜歡蛇口,過關回hk也不太遠.由其蛇口街市海鮮或買去加工煮-----

家人舊年租南山30年樓一房一廳都要4500.你那裡抵

水晶宮

回覆樓主:

但外國高稅率,人工平,不過福利好'老人屋好大

水晶宮

回覆樓主:

本人食炒飯约4O元,英國约8鎊

大宅

lyh80115 發表於 19-3-20 13:11
我覺得除咗樓價,香港生活唔算貴,只係好多物質引誘令人洗多好多錢,以致唔夠洗。
...

讚同

大宅

ICbaby 發表於 19-3-20 00:11

某程度上係因為國内人來港買樓、投資

你講得無錯,最大原因,苦了我們的下一代

珍珠宮

leungszeon 發表於 19-3-21 09:01
政府單位,業主們都是差佬軍人,我租的業主的兒子是團長喎.....所以設施都是免費的,目的給大家 ...

長見識了,原來還有這類出租單位。感覺特別安全,哈。八卦一下,是否要識得人介紹才找到的?還是公開招租的呢?在深圳租房,一般從什麼渠道入手找合適的樓盤?

另外,想知道蛇口就在海邊,會不會比較潮濕啊?我有朋友住在杭州的錢塘江邊,春天梅雨季節比香港還要潮濕!

珍珠宮

張就仁 發表於 19-3-21 19:19
我都喜歡蛇口,過關回hk也不太遠.由其蛇口街市海鮮或買去加工煮-----正

家人舊年租南山30年樓一房一廳都 ...

我都覺得住蛇口幾方便,蛇口市場買菜方便,水灣那邊還有河馬鮮生,可以買到黑豬肉、生態雞之類的新鮮食材。

珍珠宮

1998Ruby1998 發表於 19-3-20 20:29

英國未試過潮濕到檯、牆都濕,但香港好經常有。我第一次到英國蠢,冇帶潤膚膏,第一 ...

不同地方氣候不一樣而已。緯度高的地區,一到冬天就知味道了,天寒地凍皮膚乾得很難受的,爆拆還要濕水煮飯就更痛了。

伯爵府

ICbaby 發表於 19-3-20 17:20
頭先出街有dd肚餓想食串燒賣
(佐敦某小吃店,多自由行買的)
佢貼住$20一兜
個D店根本唔想做本地人生意。一碗牛雜仔賣50蚊,本地人邊會咁笨,但自由行就肯買。劏自由行一個月幾十萬都有,本地人走開啦

伯爵府

平平常常 發表於 19-3-22 13:45
不同地方氣候不一樣而已。緯度高的地區,一到冬天就知味道了,天寒地凍皮膚乾得很難受的,爆拆還要濕水煮 ...
人人體質唔同。我去去外國乾地濕疹就好番晒。香港咁多人患濕疹就係天氣問題,相比起爆拆算什麼

首頁

尾頁

跳至