自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

Kiko仔 發表於 19-3-20 13:08
DISPLAY CARD 好,但係CPU 同RAM 唔配合,都係無用架。
就好似你有部勁既影印機每秒可以印到幾百張紙,但 ...
AMD以評價來講好似比Intel差
另外notebook計大多都用Intel CPU多過AMD所以我冇提到AMD
免得太複雜
就如同一個i7,U尾同H尾分別我都冇講都係同一原因
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

lingfu 發表於 19-3-20 13:16
我打錯咗
係GPU呀 我改返先
你有咩推薦俾準大學生,唔打機,純功課上用既nb?

子爵府

clarawuwu 發表於 19-3-20 13:24
其實我認識都唔多
嘗試下答你
有冇budget?

翡翠宮

clarawuwu 發表於 19-3-20 13:24

或者8月大學promote先揀,平機都有3年保。有Lenovo、Fujitsu、ASUS、HP等選擇。

clarawuwu    發表於 19-3-20 13:46

翡翠宮

回覆樓主:

電競notebook俾我會喺内地買,選擇多,性價比高,不過配簡體win10,我自己唔介意,最緊要實際。

子爵府

lyh80115 發表於 19-3-20 13:34
電競notebook俾我會喺内地買,選擇多,性價比高,不過配簡體win10,我自己唔介意,最緊要實際。

...
個人真係唔夠膽咁做

怕保養難

不過語言可以係設定度任你揀
應該不成問題

翡翠宮

lingfu 發表於 19-3-20 13:46
個人真係唔夠膽咁做

怕保養難

一般跟Home版應該無得轉系統語言,不過輸入及顯示其他語言無問題。保養方面攞去深圳整又未嘗不可嘅。

lingfu    發表於 19-3-20 13:57

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sabun 發表於 19-3-20 13:10
嘩 咁複雜嘅

如果理解左個運作就唔複雜,

簡單 D 黎講,

電腦就好似一間餐廳,

CPU 就係 大厨,用黎計算作有運作 (做所有菜式),同發放指示 (老點所有人做野)。

底板 就係 厨房,安放CPU 同埋將CPU 要用到既資訊接收。

RAM(內存) 就係 ORDER 紙,將資訊暫時HOLD 住,等CPU 得閒再跟進。

DISPLAY CARD (顯示卡) 就好似專做擺碟既師父,唔一定要有,但你想出黎既菜式係快靚正,就一定要有佢。

侍應 就係USB或者其他接口,可以接收ORDER(資料),又可以發放菜式出去(資料)。

簡單D 黎講只做文書既電腦就好似一個路邊攤,唔洗華麉,簡單到只要一個侍應一個厨房,一個只係識得一味餸就得既大厨。

但係玩高級既ONLINE GAME 就好似五星級既法國大餐咁,要有系統,要快,擺出黎既菜式要靚。

kit2004    發表於 19-3-20 14:51
kit2004    發表於 19-3-20 14:51
lingfu    發表於 19-3-20 14:46
beetle910    發表於 19-3-20 14:10

珍珠宮

lingfu 發表於 19-3-20 13:28
其實我認識都唔多
嘗試下答你
有冇budget?

budget under15000

公爵府

sabun 發表於 19-3-20 09:22
呀女用開mac book,但壞了,佢一年前已找定資料,話如將來耍换電腦,會換部razer blade,因硬件、速度,性能 ...

唔使懷疑了,想買 Razer 當然係要來打機的,Razer 開宗明義講明係 "For gamers. By gamers"

我仔一向用開 MacBook,3 年前出去讀書之前,我哋叫佢換部新嘅,佢話研究過,Razer 同 MacBook 一樣價錢,但 performance 好好多,抵買過 MacBook,我哋冇研究,買左比佢,結果呢 3 年來,佢部 Razer 淨係用來打機,做功課仍然用返佢部老爺 6 年舊 MacBook

咁大個女,你控制唔到㗎啦,你可以唔買比佢,但阻止唔到佢打機,但提提阿女,我仔話新 Razer 比舊版 performance 更提高左,但係散熱未做好,唔打機還好,打機嘅話,好快就 overheat,成部機滾燙,我哋有朋友幫 Razer 做上市,識得內部嘅高層,佢哋都話知道呢個問題,但未解決到。我細仔早前都話想買一部 gaming notebook,大仔都叫佢唔好買 Razer,最後佢買左 MSI,叫你女再仔細研究下啦

goldpiglet    發表於 19-3-20 18:13

男爵府

sabun 發表於 19-3-20 14:08
budget under15000

睇到15000筆直,就買返普通文書機吧,好過浪費一半價錢買張display card, 打機notebook更貴都仲有,你睇下alienware

珍珠宮

米巴太太 發表於 19-3-20 14:32
睇到15000筆直,就買返普通文書機吧,好過浪費一半價錢買張display card, 打機notebook更貴都仲有,你睇下 ...

咁什麼普通文書機?有冇牌子?大學生通常like同用那款上課或消閑用㗎?

子爵府

米巴太太 發表於 19-3-20 14:32
睇到15000筆直,就買返普通文書機吧,好過浪費一半價錢買張display card, 打機notebook更貴都仲有,你睇下 ...
我就唔係咁睇
15000已經用到2060/1070GPU
https://shop.hornington.com/products/gl63-8se-rtx-2060
呢個配置都係15000咋嘛
當然有更貴
但2060我覺得都夠
只要你唔係要求全開高效

珍珠宮

sabun 發表於 19-3-20 14:44
咁什麼普通文書機?有冇牌子?大學生通常like同用那款上課或消閑用㗎?
...
介紹你最近百老匯同恆生信用卡做promo, 有部華碩14吋Vivobook, 同Macbook Air同一個Spec, 只係MBA一半嘅價錢, 1.2kg啱晒返學用

珍珠宮

whyyou 發表於 19-3-20 14:53
介紹你最近百老匯同恆生信用卡做promo, 有部華碩14吋Vivobook, 同Macbook Air同一個Spec, 只係MBA一半嘅價 ...

謝謝妳先!但呀女用開macbook pro夠用嗎?

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

whyyou 發表於 19-3-20 14:53
介紹你最近百老匯同恆生信用卡做promo, 有部華碩14吋Vivobook, 同Macbook Air同一個Spec, 只係MBA一半嘅價 ...
睇完你介紹,一陣去望望先。了解,了解。

男爵府

lingfu 發表於 19-3-20 14:44
我就唔係咁睇
15000已經用到2060/1070GPU
https://shop.hornington.com/products/gl63-8se-rtx-2060

有幾大食就要睇下樓主個女玩咩game啦,但online game對display需要只會越來越高,想部notebook打得耐啲,㨂既時候就要鬆手啲, IT世界淘汰得好快

珍珠宮

sabun 發表於 19-3-20 12:24
我呀女一定不想威的,我估是想打機多

咁咪一句篤爆佢囉
然後畀啲數據佢同佢揀一部適合佢嘅

首頁

尾頁

跳至