論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐已做三年多, 要諗續唔續約
佢話最多簽多一份約, 做六年就走, 好似想拎長服就走人咁
做幾耐都會比D 錢佢返鄉, 但如果佢係計住計住咁好驚
續唔續約好呢?
佢個人算正正常常, 主要照顧小朋友.

大宅

回覆 Heidi321 的帖子

小朋友大的話就唔會用啦,還細你都要林埋可能過左5年開始博炒

wcpcelia    發表於 19-3-26 10:48

大宅

wu5cat 發表於 19-3-20 10:20
回覆 Heidi321 的帖子

小朋友大的話就唔會用啦,還細你都要林埋可能過左5年開始博炒 ...

博炒果d 又好煩, 請個新又煩,

小朋友都細, 要接放學, 都要接多四, 五年

水晶宮

Heidi321 發表於 19-3-20 10:10
做幾耐都會比D 錢佢 ...

你根本唔需要諗同工人講想用佢10年, 如果佢工作表現差, 唔通你繼續用佢?! 你開口想佢做10年就以為佢做生不如做熟, 但會令佢覺得你冇咗佢唔得, 吊高來賣

每次續約就每次諗, 你同工人的想法會隨著時間而改變。

男爵府

回覆樓主:

同意上面jm, 唔好同佢講想佢做十年。
我姐姐都話做滿6年可能都退休回鄉。
我同我姐姐講, 如你想做滿6年唔做, 我都會比長服你走, 請你好好努力做埋佢, 同臨走幫我train定新姐姐。
如果佢6年後仲想係度做, 到時先再傾。

男爵府

Solarflare 發表於 19-3-20 11:07
同意上面jm, 唔好同佢講想佢做十年。
我姐姐都話做滿6年可能都退休回鄉。
我同我姐姐講, 如你想做滿6年唔做 ...
我都係咁思維,長服我預咗比,差在比幾多啫。講真如果工人做4年唔續,咪又係要找agent , agent 費咁貴,一條數啦!

男爵府

人會變,月會圓。唔駛諗太長遠,太遠嘅事無人可以保證,首要眼前佢仲幫到手咪繼續用

ccysj01    發表於 19-3-24 11:11

男爵府

Heidi321 發表於 19-3-20 10:10
做幾耐都會比D 錢佢 ...

如果姐姐係正常嘅, 就算做六年唔做都值得俾長服嘅。 佢都幫你慳咗唔少agent錢, 慳咗唔駛嘔血。 我上個姐姐做咗6年自己唔續我都照俾足。除返開72 個月, 每個月都係少少bonus. 上個姐姐唔知係咪我同佢入職時promise過佢做得好我係會俾佢長服嘅, 所以佢做到last嗰日都ok.

男爵府

奉勸大家唔好咁快promise 俾長服。
要知道俾長服係你唔用佢至要俾,佢自己辭職係無需要嘅。其實好多姐姐係唔知亦唔識計,到自己辭職佢會老馮以為自己一定有長服,其實不然。
有D僱主會俾些少當大家好來好去,但到果個moment D姐姐會嫌錢少,黑面。
經驗之談,僱主只需跟法例就可以,唔好promise 任何野。

子爵府

birdbird 發表於 19-3-20 10:40
你根本唔需要諗同工人講想用佢10年, 如果佢工作表現差, 唔通你繼續用佢?! 你開口想佢做10年就以為佢做生 ...

十分認同,我果個工人過左5年後即現型,hea 做。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

工人唔同你續約根本你唔使比佢.
主 賜 平 安

男爵府

回覆樓主:

唉,請工人係見步行步,你可炒佢,佢亦可辭職,邊有得計劃到咁遠吖,亦都唔洗估佢哋諗乜,因為除時屋企點點點佢哋計劃又變…

大宅

cowe 發表於 19-3-26 08:49
要知道俾長服係你唔用佢至要俾,佢自己辭職係無需要嘅。其實好多姐姐係 ...

同意,一切跟法例

大宅

要知道俾長服係你唔用佢至要俾,佢自己辭職係無需要嘅。其實好多姐姐係 ...

同意,一切跟法例

大宅

同意,一切跟法例

首頁

尾頁

跳至