自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

成日叫人借/share/幫野比呀邊個

例一:食食下飯,話某親戚就到車站,叫我c6揸車去車站接佢黎食飯

例二:我買左部美容機,有人見我有效果,話想買,但過萬吾捨得,佢就話,使乜買,問我借就得。部機係會消耗能量,用一次小一次。得鬼閒借比佢。

不過遇到呢d case,我會當場拒絕

大宅

jojo1234 發表於 19-3-20 13:54

例一:食食下飯,話某親戚就到車站,叫我c6揸車去車站接佢黎食飯

你奶奶?

大宅

我諗樓主講緊奶奶? 呢種恃熟買熟的親戚最討厭,好明白樓主感受

伯爵府

吾係呀!平輩親戚呀

boccioni    發表於 19-3-22 12:50
wcpcelia    發表於 19-3-21 11:37

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

公爵府

2024勳章

回覆樓主:

錯focus, 想知樓主買左邊部美容機

男爵府

1. 大伯係c6完全唔知情下無啦啦答應某長輩兩兄弟會各俾5萬蚊佢。對方唔等錢洗,亦冇要求,只係剛買左樓退休用。而c6阿哥仲爭緊c6錢未還。

2. 我地兩公婆買左間屋連電器諗住出租,入面有部電視係sharp黎都算新正,c6阿哥上去幫我地裝修時問都唔問送左俾個裝修師傅。c6好嬲話99屋企部電視壞左,係都俾阿媽用先。大伯話"嗰少少錢買部新架啦,唔係咁都慳呀 "但又唔見佢去買。

tansyneko    發表於 19-3-21 15:32
Lihoma    發表於 19-3-20 15:59

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

以前有人問我借書
佢借咗比人,跟住唔見咗
不要從別人的嘴裡去認識我

琥珀宮

crystal媽咪 發表於 19-3-20 15:36
以前有人問我借書
佢借咗比人,跟住唔見咗

叫佢賠

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

jojo1234 發表於 19-3-20 15:01
吾係呀!平輩親戚呀

睬佢都傻

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mandy952 發表於 19-3-20 15:39
叫佢賠

唉……
人無恥便無敵,堅持話冇。
口同鼻拗
不要從別人的嘴裡去認識我

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

annakit 發表於 19-3-20 15:08

大宅

annakit 發表於 19-3-20 15:08

哈哈~~ x2,我都想問。
不過我都係好討厭啲人慨他人之慷!

伯爵府

knifesheep    發表於 19-3-22 11:52

寶石宮

Bubeau 發表於 19-3-20 15:29
1. 大伯係c6完全唔知情下無啦啦答應某長輩兩兄弟會各俾5萬蚊佢。對方唔等錢洗,亦冇要求,只係剛買左樓退 ...

勁討厭

琥珀宮

可能佢唔知部機係消耗性,但呢d私人用品,一定唔借啦,衛生問題,比我就只有阿媽先借,其他一律免問

伯爵府

mandy952 發表於 19-3-20 15:52
可能佢唔知部機係消耗性,但呢d私人用品,一定唔借啦,衛生問題,比我就只有阿媽先借,其他一律免問
...

老實講,我係自私既,我成萬買返黎你免費用,我冇甘大方

侯爵府

Hey, 咪好似有人問妳借乜借物囉,我好mean架,無人借到,所以無人會打搞我。
其實睇妳啫,妳做開好人,D人咪食住上囉。拿,妳米拒绝呀,D人會唱妳添。
所以俾人第一印象好重要。

FJmom    發表於 19-3-21 21:09

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

如果例二都係大伯既行為, 當佢話"洗乜買, 問XX借啦" 我會即話 "借乜鬼, 大伯買部送俾你啦"
至於部電視, 我必定要佢買返部, 佢死都唔肯既話, 我會搵次去佢屋企擺明攞佢D嘢, 仲大大聲話 "咦, 呢樣嘢亞邊個邊個啱用喎, 我拎去俾佢先" 睇佢咩反應

琥珀宮

畀面勳章

唔明d人點解咁鍾意提議人地去車其他人,成日叫人車埋阿邊個,但完全唔順路,要人出聲拒絕就老土啦

首頁
12345...9

尾頁

跳至