自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

0q.cathy 發表於 19-3-21 10:31
我都試過幾次,從此書再不借人,因為有機會再睇。

最近有幾次我拒絕借物品/書。比人fb unfriend咗,不過算啦!我唔想屋企啲嘢借曬出去、冇曬
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

cccccarmen 發表於 19-3-20 17:47
我自己娘親同埋99都係咁,有時真係火都嚟
講我娘親先,以前去旅行,有隻糖我好鍾意食,買咗五盒,返 ...

我亞媽都會叫家姐私下埋單,但佢會比返錢家姐。

公爵府

jojo1234 發表於 19-3-20 13:54
成日叫人借/share/幫野比呀邊個

例一:食食下飯,話某親戚就到車站,叫我c6揸車去車站接佢黎食飯

有個 auntie 嘅女住加拿大,發現生癌,唔肯留喺加拿大醫,一家四口搬返來香港投靠 auntie。個女係病人當然唔會返工,女婿只識吹水,講就無敵做就無力,一家嘅生活費學費同醫藥費都係 auntie 支撐,每次醫生話有新藥/自費藥,問用唔用,女婿一定第一個跳出來話用,梗係用,對病人好嘅嘢我哋一定唔慳咁嘅錢,大家背後都話,梗係啦,又唔使佢比錢,當然十分口響
結果拖左 3 年,auntie 個女都係走左,auntie 嗰幾年為左個女一家嘅開支同醫藥費,連層自住樓都賣埋,棺材本全部都花清光,好彩佢仲有一個女,而家要住喺嗰個女屋企,靠個女養,難免有時要睇女婿面色,佢同我媽呻到樹葉都落,大家都話佢個女真係來攞債嘅

珍珠宮

回覆樓主:

身邊就係有咁既人,所以我同佢講到明,如果佢拎我啲野比人又唔同我講我一定會發脾氣

男爵府

jojo1234 發表於 19-3-20 18:21
有d人真係分吾請吾用住同吾要既分別。

我剛出黎做野搵吾多但鍾意名牌包包,買左二個《娟》質既prada包包 ...

試過一次我同阿女做生日跟住我阿媽話要幫我細佬個工人搞farewell party, 係係我個女嘅party裏面搞埋 即係我個女嘅生日party係佢個工人嘅farewell party, 我即時火都嚟

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-3-20 15:36
以前有人問我借書
佢借咗比人,跟住唔見咗

我都試過借書俾同學,一套4本佢再借一本俾人跟著就整唔見。害我俾阿爸鬧,從此我再借嘢俾人都好小心諗清楚。

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

99dogdog 發表於 19-3-20 19:33
你係咪搞錯咗,大伯唔係樓主個case喎
係喎, SORRY, 原兩單唔同人

侯爵府

無恥的人唔會覺得自己有問題!
為自保,無論咩關係都最好保持距離,唔好比佢知太多,我認我無情

珍珠宮

jojo1234 發表於 19-3-20 13:54
成日叫人借/share/幫野比呀邊個

例一:食食下飯,話某親戚就到車站,叫我c6揸車去車站接佢黎食飯

之前我買咗部 Bruno , 有我老公親人黎,我收埋入房,老公話我小家,我就係唔喜歡借嘢比人

伯爵府

小星星1 發表於 19-3-21 13:16
之前我買咗部 Bruno , 有我老公親人黎,我收埋入房,老公話我小家,我就係唔喜歡借嘢比人
...

佢地會成個煲拿走

子爵府

我c6 阿哥都係咁,把口又係講到天下無敵,做就有心無力,搵我c6 找數。
例如口響響話幫兄弟去買野,結果去到想等我c6俾錢,面子就佢賺晒,錢就我地俾晒
仲有,叫我99 唔好返工啦,驚佢辛苦,平時就冇俾家用嘅,我地同99同住,日常生活我地俾晒錢,佢自己就連話請阿媽飲茶都同我c6 AA計返!叫人唔好做野又唔負責養人!頂佢

別墅

美之選468 發表於 19-3-21 07:28
吓5000幾蚊? 在99家用扣(親戚是她的,咪養成開飯堂的習慣)

嗰次真係神經病,D親戚都自動話不如按家庭除開張單比啦,99話佢好少請你地食飯丫嘛,等佢比
我轟炸咗C6一晚之後佢應該無再咁傻豬豬比佢娘親敲詐到,佢再係咁就知死

別墅

0q.cathy 發表於 19-3-21 10:35
我亞媽都會叫家姐私下埋單,但佢會比返錢家姐。

私底下99有問過C6餐飯幾錢,仲問:駛唔駛比返你?
C6心諗佢唔夠錢用都係問返自己攞⋯於是答咗唔駛囉⋯

珍珠宮

岩岩想起單野吳知算吳算,姑姐話佢個仔(即我表弟)入左大學,叫麻出$幫佢劏隻雞還神,叫大家一齊出黎還神,之後一齊食餐飯慶祝,又話佢個仔係麻第一個讀到大學的孫,所以餐飯要大家夾$請佢一家,我爸就回覆話吳去,順手串姑姐吳識計數,話佢個女(即係我)先係麻第一個入大學的孫

芝麻街    發表於 19-3-21 22:05

伯爵府

cccccarmen 發表於 19-3-21 15:00
嗰次真係神經病,D親戚都自動話不如按家庭除開張單比啦,99話佢好少請你地食飯丫嘛,等佢比
我轟 ...

如果下次你99又係當住親戚甘講,等你c6比,你地都冇餘地可以say no

公爵府

我轟 ...

男人通常蠢D,以前我99每星期六準時來我屋企,四平八穩的坐係客廳打電話逐個告知她的眾多兒女and女婿們"我宜家系阿X屋企,你地快D來啦!"結果就係(每星期指定動作)浩浩蕩蕩的家族大聚餐,來我屋企,齊齊開入酒樓(最終埋單的當然系我C6啦! 呢種日子過左足足10年)宜家的情況系我99腦退化入住老人院,如果她當年不是做得太過份,我肯定會收留她及幫她養老,這證明當人做得太盡,緣份也將早盡。

芝麻街    發表於 19-3-21 22:07

男爵府

我轟 ...
同我呀媽對我一樣,講既野都一樣。最慘嗰次我地喺台灣,間餐廳只收現金,我差d唔夠錢找數

用戶要求終止服務

我記得我c6升職,我一個舊同學叫我問我c6請佢哋(幾個舊同學)食飯,痴痴哋。我已同佢斷聯絡

用戶要求終止服務

crystal媽咪 發表於 19-3-21 10:34
最近有幾次我拒絕借物品/書。比人fb unfriend咗,不過算啦!我唔想屋企啲嘢借曬出去、冇曬 ...

我試過舊年學校閱讀日,每一個學生要帶書同扮角色,小朋友同學whatsapp問我可否借一本俾佢,我拒絕,因為那角色的書係一個小型box set,我希望一整盒box set帶回校,而唔想拆散其中一本借出去,而且我心諗,學校一早已通知閱讀日詳情,點解你哋唔一早預備,而喺早一晚問人借啫?

大宅

老公張我自己儲既錢借比佢細佬,仲同我講,佢唔還唔緊要,最緊要佢無事。

APIGMA    發表於 19-3-21 21:40

首頁
23456...9

尾頁

跳至