論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

女女返了學 (1:00 ~ 4:15 PM)姐姐用speaker 傾電話,一路傾一路執,打掃,你接受到嗎??

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主:

睇你自己覺得點。最好唔好比佢一路做嘢一路玩電話。如果做晒嘢你都滿意的,可以講明例如下午3-4點可以休息吓玩吓電話飲杯咖啡。

我朋友working mom,佢想對工人好啲(希望佢對個仔好啲),同佢講打掃可以玩電話,結果由朝玩到晚,一邊handfree一邊清潔,打掃完好似無清潔過咁,後來由得2歲小朋友自己爬高爬低自己玩電話(已經講明小朋友醒左唔玩得),話佢就可憐樣講sorry,過一排又係咁。
比佢地玩電話都係搵自己黎煩,唔知幾多個會自律。

大宅

最關心BB問題熱投勳章

我就第一日開工講明工作時間不得玩電話,如果有必要同家人聯絡同我講聲先就可以用電話。後黎見小朋友返左學,佢清潔又OK,我有講明幾點比佢休息一下可以玩電話。其餘時間就唔比玩。

子爵府

Maryrunrun 發表於 19-3-20 14:36
女女返了學 (1:00 ~ 4:15 PM)姐姐用speaker 傾電話,一路傾一路執,打掃,你接受到嗎??
...

你要快d 纠正,清楚講明工作時唔好用電話

你工人都係煩,你要硬淨d, 初到,唔啱,就要即刻出声

男爵府

...

如你ok, 佢又做得掂啲野。就算係cam睇到, 你不在家時便隻眼開隻眼閉。但不會講明幾時"可以講電話", 最多只係見到唔話佢。同埋只限無任何人在家時可以咁, 如有小朋友在家, 我expect佢take care 小朋友不是講電話。
總之:
1. 小朋友在家, priority是小朋友, 不可講電話, 否則見獲丙獲。
2. 太太在家, 即老闆在家, 要識交戲, 要比面老闆, 一定不可講電話, 否則見獲丙獲.
3. 平時無人在家係cam見到佢聽耳機/唱晒歌打掃清潔, 隻眼開隻眼閉。

侯爵府

...

剷到佢上天花板,請佢時講明工作時不能使用手提,見一次鬧一次

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

我每請一個姐姐第一樣嚴重講明工作時不可以講電話/玩電話.

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

不接受

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我第一日開工講明工作時間不得玩電話

大宅

回覆 wcpcelia 的帖子

Me too, 工作時候,不得玩電話

wcpcelia    發表於 19-3-22 09:19

首頁

尾頁

跳至