自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

MerryMe 發表於 19-3-20 19:01
無國內電話綁定,做唔到電子支付㗎
就算開到個戶口都無用

起碼煩少樣先,開電話卡簡單好多

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

男爵府

畀面勳章

聽新聞話唔需要入地電話號碼

琥珀宮

fuhk 發表於 19-3-20 16:12
帶埋回鄉證去香港中銀都攪到了

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20190320/mobile/bkn-2019 ...

但要留意,一係用上限2000元嗰種,有提款卡,即可以係大陸atm入人民幣。
另一種冇提款卡變相一定要係香港中銀戶口過錢去大陸銀行戶口,咁就賺左手續費,雖然6月底前免手續費。

水晶宮

jkswoo 發表於 19-3-20 18:31
綁支付寶同微信支付的話點攪? 用銀行戶口實名要提供埋11位既內地電話號碼喎
...

隔離post話可一咭兩號

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

呢種服務建行有好耐啦,不過你問清楚細節先,建行表面都係寫到好方便,去申請時就知勁煩,仲要點都親身返大陸一次
希望中銀唔係咁啦

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

MerryMe 發表於 19-3-20 18:53
存款、轉賬、消費有限制囉
只有第一類戶口先無限制,你上人民銀行睇啦!
呢個policy 起碼已經有 ...
我開左大陸中國銀行戶口但唔知第幾類, 開的時間職員無特別講。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

MerryMe 發表於 19-3-20 18:53
存款、轉賬、消費有限制囉
只有第一類戶口先無限制,你上人民銀行睇啦!
呢個policy 起碼已經有 ...

請問上大陸開,係咪就係第一類戶口呢?

水晶宮

mandy952 發表於 19-3-20 19:38
但要留意,一係用上限2000元嗰種,有提款卡,即可以係大陸atm入人民幣。
另一種冇提款卡變相一定要係香港 ...

雖然上限只得2000,但應該都可以係香港找換店充值

珍珠宮

cattz288 發表於 19-3-20 18:21
原先我已被屈服了決定去中銀開戶口, 貪佢可以用echq轉錢入國內戶口! 奈何每次都被長龍嚇退 :wah ...

今日路經銀行未到12點,好小人喎

去銀行有技巧架, 月頭月尾唔好去, 因為好多老人等生菓金, 一到月頭會去攞錢,佢地唔信提款機, 轉數快
係銀行小姐信得過,我有時間要食完飯2點到去最小人

因為返工既返工, 速第入數個d 未出動, 同公司講遲一個鐘食飯包你快dd多

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

無大陸電話喎,即係無用。

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

有冇最低存款額?
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

子爵府

andyman 發表於 19-3-20 19:46
我開左大陸中國銀行戶口但唔知第幾類, 開的時間職員無特別講。

每人係每間國內銀行只可以有一個戶口,呢個戶口就叫第一類戶口
如果你有一個戶口以上,其他戶口就會降為第二或第三類戶口,存款、提款、轉賬都有限制

子爵府

ddkaka 發表於 19-3-20 19:50
請問上大陸開,係咪就係第一類戶口呢?

如果你有一個戶口以上,其他戶口就會降為第二或第三類戶口,存款、提款、轉賬都有限制

國內銀行點解要咁做,好似係防止洗黑錢

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

MerryMe 發表於 19-3-20 21:24
如果你有一個戶口以上,其他戶口就會降為第 ...
明白, 謝謝。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

cattz288 發表於 19-3-20 18:21
原先我已被屈服了決定去中銀開戶口, 貪佢可以用echq轉錢入國內戶口! 奈何每次都被長龍嚇退 :wah ...

無計啦, 中銀數錢好似玩瑜珈甘, 火都黎

男爵府

fuhk 發表於 19-3-20 17:43

要開辦國內中銀戶口,先要有香港中銀戶口。

吓 要有香港中银戶口先可以開?

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

男爵府

mandy952 發表於 19-3-20 19:38
另一種冇提款卡變相一定要係香港 ...

攪到我滿心歡喜,本身無中银戶口要開多個都唔想,香港戶過大陸戶要收手續費
我情況番深圳開咪鬼咁煩

男爵府

MerryMe 發表於 19-3-20 21:26
如果你有一個戶口以上,其他戶口就會降為第 ...

多謝你解答

首頁

尾頁

跳至