烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我只識煮公仔面,平時會六下菜和素丸,但有時候想再晉級一點有簡單的湯水都想試下

屋企冇人煮,常常外賣,好唔環保

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

經過腐竹店買啲齋鴨煎來食,齋雞切片炒菜。

水晶宮

ilovemymom 發表於 19-3-20 17:43
我只識煮公仔面,平時會六下菜和素丸,但有時候想再晉級一點有簡單的湯水都想試下

屋企冇人煮,常 ...

西式嘅可以嗎?

https://tasty.co/compilation/one-pot-vegan-dinners

https://www.thekitchn.com/vegetarian-slow-cooker-recipes-252662

https://www.wellplated.com/lentil-meatballs/

複式洋房

kenstin 發表於 19-3-20 19:29
經過腐竹店買啲齋鴨煎來食,齋雞切片炒菜。

係唔係不用擔心過期?我找時間試試

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 19-3-20 23:52
西式嘅可以嗎?

https://tasty.co/compilation/one-pot-vegan-dinners

可以可以 感謝分享
好想試carrot fries
你有試過跟著煮嗎?

複式洋房

我暫時只是全戒豬肉,但外面飲的湯都常常有豬,連西湯都有火腿。今日諗諗下可以整下啲日式湯起步先(emoji)

水晶宮

ilovemymom 發表於 19-3-20 23:54

可以可以 感謝分享

一啲啲啦。我見好多都似乎唔難。我鍾意整 chilli,好送飯。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ilovemymom 發表於 19-3-20 23:57
我暫時只是全戒豬肉,但外面飲的湯都常常有豬,連西湯都有火腿。今日諗諗下可以整下啲日式湯起步先(emoji)
...

湯用紅蘿蔔粟米加紅腰米煮,唔駛落肉都好味

簡單如糖醋土豆(薯仔) 絲,冇難度架,唔鍾意糖醋,用蒜頭豆豉或蒜頭葱頭炒都惹味

我屋企常有一碟雪耳雲耳金針豆卜炒腐竹,加多幾樣就係八寶齋(例如加紅蘿蔔西芹素鵝)

呢版頂頭有個分類係素食,你按落去會顯示全部素食有關嘅帖,都有好多頁。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 ilovemymom 的帖子

腐竹店買的齋鴨無防腐劑,要一周內食,所以不要買多,齋雞可以放耐啲。
凍肉鋪買的無甘好食,又有防腐劑。

複式洋房

rose-mag 發表於 19-3-21 03:56
湯用紅蘿蔔粟米加紅腰米煮,唔駛落肉都好味

簡單如糖醋土豆(薯仔) 絲,冇難度架,唔鍾意糖醋,用蒜頭豆豉 ...

好等我慢慢學下(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

kenstin 發表於 19-3-21 08:44
回覆 ilovemymom 的帖子

腐竹店買的齋鴨無防腐劑,要一周內食,所以不要買多,齋雞可以放耐啲。

等我留意一下先。之前我會去燒味舖買素鵝食,一盒都已經夠飽

翡翠宮

回覆樓主:

參考

複式洋房

素食主要 菇類 瓜類 都唔少發揮~

例如:
-素蠔油冬瓜炆冬菇
-粟米芯抄佛手瓜(或改其他瓜)
-南乳蓮藕(可加菇類/粟米芯/豆腐卜等)
-節瓜蒸粉絲
等等....

素湯方面今日我剛煲了 「粉葛、粟米、扁豆、赤小豆、准山、無花果、腰果、陳皮」
很清甜~
另外網上有間店專賣素湯包,都幾方便的

珍珠宮

回覆樓主:

兩條粟米,一條甘筍一细佛手瓜,一粒蜜棗少少南北杏,煲素湯好甜

留湯底湯渣送烏冬,加3條焗響鈴

複式洋房

ngwong2 發表於 19-4-14 17:50
參考

嘩好豐富

男爵府

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

紅菜頭, 粟米加埋栗子煲湯, 簡單又方便
雲耳, 鮮百合炒肉豆都好正
鹵水豆付都一流.

大宅

炒薯絲
炒雜菇
煲素湯,吃渣……

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

蕃茄濃湯
數粒蒜頭爆香,加三四個蕃茄切件炒,落少許糖,加水蓋過所有材料,滾5分鐘,小火10分鐘,待稍涼打成濃湯,加少少鹽調味

首頁

尾頁

跳至