自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

回覆樓主:

家中少女身搽 loccitane shea butter,冲涼用同一品牌馬鞭草沐浴露
面:冬天用 physiogel 紅色系列,夏天用 LRP 防敏系列(physiogel 藍色系列 同 LRP 其他系列全部敏感爛面)

大宅

siuu198918 發表於 19-3-20 23:33
Cataphil,之前都有試過隻甘油成份個味太勁,同埋如果你用得好就唔洗不停轉,最緊要沖涼 d 水唔好咁熱同快 ...

我冇諗住轉,因為一爆濕疹之後全家都轉用呢隻,只係想問下邊到有得平,平時唔得閒周圍格價

大宅

YolandaTam 發表於 19-3-21 00:58
家中少女身搽 loccitane shea butter,冲涼用同一品牌馬鞭草沐浴露
面:冬天用 physiogel 紅色系列,夏天用 ...

價錢?馬鞭草會大味嗎?之前用甘油味道我好唔鐘意

侯爵府

happyoppa 發表於 19-3-21 08:57
價錢?馬鞭草會大味嗎?之前用甘油味道我好唔鐘意

shea butter $350 一盒, 兩個月用3盒
沐浴露 $280左右一支,約用2-3個月

大宅

YolandaTam 發表於 19-3-21 09:58
shea butter $350 一盒, 兩個月用3盒
沐浴露 $280左右一支,約用2-3個月

好貴呀,你女女係因為濕疹皮膚先要特別買嗎?
我仔係敏感皮膚,之前爆過短站濕疹,所以想搵性價比高

大宅

siuu198918 發表於 19-3-20 23:33
Cataphil,之前都有試過隻甘油成份個味太勁,同埋如果你用得好就唔洗不停轉,最緊要沖涼 d 水唔好咁熱同快 ...

180兩件如果係我平時藥房買個隻,咁好平,放工去搵下有冇先

侯爵府

happyoppa 發表於 19-3-21 10:14
好貴呀,你女女係因為濕疹皮膚先要特別買嗎?
我仔係敏感皮膚,之前爆過短站濕疹,所以想搵性價比高:money ...

咁又未至於濕疹,只係用好多款沐浴露,包括 QV, Cetaphill, physiogel 全部身痕,其他潤膚膏又係身痕,或乾到起乾粒,皮膚鞋手而已。潤膚膏嚟講其實凡士林平靚正,只係我老公話係石油副產品,驚個女搽幾十年後會生癌,買俾個女搽啫 (我覺得佢諗多咗......)

禁止訪問

侯爵府

IloveJJ 發表於 19-3-21 10:48

Aqueous cream唔得嗎?

唔得呀 好快又乾返,小女啲皮膚似足男家嗰邊,敏感到
jm,一向覺得你廿四孝好媽媽,果不其然 對令郎咁細心。我呢個粗心傻媽呢,只係會同個女玩,傾小說傾打機 ,由小一佢學游水起搽 cream一向係佢自己嚟,小女份人,好聽啲係不拘小節,實際上係不修邊幅,佢唔會咁乖一日搽幾次 body cream 㗎, 塊面,都係敏感到爛面,痛,先至用心打理咋

禁止訪問

回覆 happyoppa 的帖子

Hello happyoppa,濕疹bb皮膚會較乾燥, 媽媽可以選擇中性或弱酸性(pH.5.5-7)冇香料的沖涼液, 沖涼時間唔好太耐, 沖完涼後趁皮膚濕潤帶有水分時, 可以幫bb厚厚甘搽成份天然, 無色無味既保濕膏按摩吸收, 為皮膚保濕, 睇完醫生佢有冇咩建議呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-21 14:45
回覆 happyoppa 的帖子

Hello happyoppa,濕疹bb皮膚會較乾燥, 媽媽可以選擇中性或弱酸性(pH.5.5-7)冇香 ...

開左藥膏,醫生叫我薄薄搽唔好搽咁厚,沖涼要快同溫度唔好太高,大概一星期到就好番,我諗前排係因為轉天氣,之後我地成家人一齊都轉用c牌個隻沖涼,不過保濕乳液/搽面同身想拎多d意見,如個兩隻牌子去睇好似真係aveexx網上評價好dd

大宅

YolandaTam 發表於 19-3-21 10:21
咁又未至於濕疹,只係用好多款沐浴露,包括 QV, Cetaphill, physiogel 全部身痕,其他潤膚膏又係身痕,或 ...

凡士林真係好平大大盒都係30幾蚊,不過我諗一分錢 一分貨,成份真係幾緊要
happyoppa 發表於 19-3-21 14:51
開左藥膏,醫生叫我薄薄搽唔好搽咁厚,沖涼要快同溫度唔好太高,大概一星期到就好番,我諗前排係因為轉天 ...

醫生會按BB情況處方適當劑量嘅藥膏,一般搽2-3日濕疹情況會有所改善 (只需係患處搽上薄薄一層,搽嘅範圍比患處略大少少,藥膏呈透明狀),由於敏感細胞有機會仍然活躍,搽夠7日/按醫生指示用藥會放心d。選擇純棉吸汗嘅衣服,如有汗要更換衣服,衫仔、床單多D曬太陽,用吸塵機或濕布抹塵,減低塵粒飄揚對皮膚嘅刺激。 用比較熱嘅水沖涼可能會洗走皮膚本身嘅天然油脂,令皮膚更乾燥或易受感染,3-4小時做一次保濕,薄薄橄欖油、椰子油都ok,有助減少環境致敏物源(塵蟎)有機會經皮膚進入身體。 加油

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-22 14:07
醫生會按BB情況處方適當劑量嘅藥膏,一般搽2-3日濕疹情況會有所改善 (只需係患處搽上薄薄一層,搽嘅範圍 ...

冷榨椰子油嗎?我睇過資料,食同搽都對皮膚同頭髮好嗎?thanks

侯爵府

回覆樓主:

唔好意思,多口搭句,即使幾天然嘅嘢請切記先喺小範圍試用!我唔係敏感皮膚,但都對純牛油果油同椰子油過敏。試過搽少少喺手肘內側,五分鐘內又紅又腫又痕又痛。

別墅

回覆樓主:

我大女早排背脊勁痕,又乾,抓到起粒粒,買咗mustela保濕濕疹膏,沖完涼搽,兩日好番哂,隔咗好多日都無痕過,我係萬x買,190一支。

大宅

kennis0819 發表於 19-3-20 18:51
Aveexx好用,可以茶埋面,360 買平過萬0

有冇用過呢隻?158有兩枝,之前未見過

首頁

尾頁

跳至