自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

Watashiwamomo 發表於 19-3-21 09:45
回覆 是的 的帖子

我都唔知交稅為左咩醫院勁爆平時都係自費去私家睇醫生

咪係lor,竟然將一個城市最基本既建設攞出黎講,呢d吾會係一時三刻可以做出黎,係以前老香港辛辛苦苦努力下既成果,果d所謂民生設施形同虛設,教育?醫療?足夠咩?e十俾乜人用多?仲話吾識感恩同知足?我應該向邊個感恩先?應該為乜而感恩先?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

koalachan2002 發表於 19-3-21 09:54
話自己有交稅同幫蝗蟲講好說話個d都唔知根本係咪新腥港L

佢地人口佔既比率高過真正香港人,聲音自然大,好明顯BK係一個社會縮影,e十香港係乜景况大家應該好清楚。
自求多褔吧!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實香港政府嘅再分配比起其他地方真係唔錯嘅

男爵府

是的 發表於 19-3-21 10:10
佢地人口佔既比率高過真正香港人,聲音自然大,好明顯BK係一個社會縮影,e十香港係乜景况大家應該好清楚。 ...

我偷偷地8到個acc,三個月開左幾十個鋪,真香港人邊有咁多時間玩bk,唔洗做搵錢交稅咩最重要係我留意得到努力扮真香港人之餘,有d太多筆劃既字係用殘體字而個果acc又正正鬧緊話我地真香港人分化新香港人
#偵探上身
#又係bk學既
#我都扮識佢

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

仲有千企唔好話香港稅率低,超級地租,稅率一啲都唔低

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

koalachan2002 發表於 19-3-21 10:16
我偷偷地8到個acc,三個月開左幾十個鋪,真香港人邊有咁多時間玩bk,唔洗做搵錢交稅咩 ...

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

Reminder 發表於 19-3-21 09:30
恭喜您可以退休。

Thanks, plan緊,快完成。
希望大家未來都有好日子過啦~

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

魚兒小寶貝 發表於 19-3-20 23:36
吖~~從來唔覺得交稅有問題

正如我地教小朋友,唔好話/理人

同意。總系有D人選擇私校(因為津校水平低、有新移民……)唔去圖書館、遊樂場等公共設施(因污糟)唔去政府醫院(因多人、態度唔够好……)但呢D系個人選擇來。香港政府無話祇俾新移民享用。
尋日李家超諗都唔諗就話輸入人口政策唔變我就真系唔妥,假假地都做個樣話研究下啦,人口已老化成甘仲成日輸入D50後嘅再婚家庭團聚做乜鬼。

子爵府

ngokwan 發表於 19-3-20 19:06
我自豪自己有能力交稅

亦身教小朋友什麼叫努力工作貢獻社會

係,我想有能力交多D

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

是的 發表於 19-3-20 18:46
比左甘耐比左甘多,除左有仔女而又入讀官校津校既、父母仍健在攞緊生果金及兩蚊撘車,大吉利是講入政府e院 ...

非常認同, 書簿津貼, 交通津貼, 乜嘢都冇份, 日日返工, 想多D時間陪小朋友都唔得, 慳得就慳

子爵府

heilok 發表於 19-3-20 20:23
我細個住公屋,讀準校,攞書簿津貼。政府醫院生仔,亞仔喺nicu 住咗三星期。佢到中學仍是津校。如果我細個 ...

認同!我細時家窮,四姐妹細個全靠政府才有機會讀書,大個左有能力交番稅,我好自豪,自己有能力付自己的支出,又應該自豪,大家不必諗埋一邊,GUM樣生活會不開心

珍珠宮

比左甘耐比左甘多,除左有仔女而又入讀官校津校既、父母仍健在攞緊生果金及兩蚊撘車,大吉利是講入政府e院 ...

久唔久有差晌幫補下咁咯。我唔介意老人醫療,真係需要支援那班。
見到周時炫耀大陸屋幾好、日鬧夜鬧香港人唔夠識時務嘅,轉眼又好熟路上公屋快分戶快、出租加人避查霸屋過世精過鬼,仲有做福媒嘅社工,就真係心理好難平衡。

伯爵府

麟媽媽 發表於 19-3-20 19:27
係啦!香港交嗰十幾個巴仙,加拿大福利好税率高到四十幾呀!應慶幸有得交稅,唔使交即係低收入,好辛苦㗎 ...

加拿大退休後既福利你唔講?

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

日日放150個低質落嚟,睇下BK乜人最多聲最大就知香港已經變成點!
仲教育下一代要做好自己勿理其他人甘多,第日喺香港生活既正正就係佢既子女,乜好想下一代過d苦日子咩?繼續各家自掃門前雪,勿理他人瓦上霜lor,仲以為好家教

伯爵府

MC媽 發表於 19-3-20 19:41
交稅係公民責任, 你有能力賺到錢先要交稅, 唔好將交稅同福利掛鉤, 如果掛鉤咗你仲唔開心, 全球好多國家 ...

最弊香港而家係壯年同老年都咁慘。之前儲落d退休金已經唔夠洗了!

公爵府

呢個問題,好多人都好不滿:
第一先要插香港班咸濕伯父,自己都未養得掂,娶個北嫂落嚟,一係一拖幾咁嚟,一係落嚟搏命生,等政府養
二插垃圾政黨,攪完個雙非出嚟,又幫新移民爭取一落嚟就攞福利,仲唔係咁湧落嚟唔好執輸?

hellohelloruby    發表於 19-3-21 11:35
hellohelloruby    發表於 19-3-21 11:34

子爵府

如果不是那班賤人呃老綜佔用資源,根本都無人會理。針對處理這班賤人就可理順,對於這些賤人我一定話是賤,好多有需要的人俾它們推走。

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bebelam22 發表於 19-3-20 20:45
呢個係超級大漏洞, 邊個國家地方可以好似香港甘,一嚟香港就可以拎綜緩,關愛基金,社區中心福利。 假結 ...

係lol, 咁先嬲, d議員就係靠佢地投票先得, 有冇人真心為我地香港人發聲

子爵府

hellohelloruby 發表於 19-3-21 10:59
係lol, 咁先嬲, d議員就係靠佢地投票先得, 有冇人真心為我地香港人發聲
...

太多賣港賊

首頁

尾頁

跳至