自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章

交税有行人路行,但越來越逼,就快要行出馬路俾車撞死⋯⋯

男爵府

我愛Corina 發表於 19-3-20 19:36
出街買d 野,屋企雜費,全部都要比稅,跟住見班黑鬼唔洗做,拖住4-5個黑仔又唔教,真係好想喊
...

佢地睇醫生唔洗錢,咩都政府包,返而我地有交稅要自己比

wcpcelia    發表於 19-3-21 10:15

珍珠宮

是的 發表於 19-3-20 18:46
比左甘耐比左甘多,除左有仔女而又入讀官校津校既、父母仍健在攞緊生果金及兩蚊撘車,大吉利是講入政府e院 ...

香港入息稅唔算高。不過如果近年有買樓,就間接比咗政府不少地價。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

luckybaby2011 發表於 19-3-20 18:55
環境安全呢?仲有街燈警察消防清潔、圖書館都用得著既

講真,點都唔恨自己有機會拎福利啦

伯爵府

醒目開學勳章

交税之後,政府有盈餘就可以每年免公屋户租金一兩個月咁囉,中產人士,税就有你份交,福利就同全部人一樣,冇嘢會特別益你!

公爵府

北寄貝 發表於 19-3-20 19:23
樓主,你小心比人插到開花。綜合如下:
1.比起外國,香港交好少喇!
2.你無讀大學?無9年免費教育?無行馬 ...

咁係咪應該一齊勸樓主即刻唔撈,早辭早享受,遲辭會仲嬲?

侯爵府

其實係咪應該新香港人拎綜援
起碼要住滿7年先攞得
冇奶油一落黎就即刻有公屋同綜援
難度未黎之前乞食既?

就算係大陸
你係南京出世都拎唔到北京褔利呀
有錯請指出
我理解係你個戶籍係邊就只可拎嗰度既褔利
冇得誇省

男爵府

比左甘耐比左甘多,除左有仔女而又入讀官校津校既、父母仍健在攞緊生果金及兩蚊撘車,大吉利是講入政府e院 ...

納稅人老來咩高齡津貼都無,付出最多反而老左無咩福利

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Mary媽咪 發表於 19-3-20 19:50
其實係咪應該新香港人拎綜援
起碼要住滿7年先攞得
冇奶油一落黎就即刻有公屋同綜援
曾經係要住滿7年先可以申請綜援,
比班政棍司法覆核贏左,
變左1年就可以申請

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

明白嘅! 但這種想法對件事沒有幫助, 只會令自己愈來愈多怨氣, 何必呢?! 正面想有工可以返, 有糧可以出。 我就唔希望用到政府醫院的福利啦!

別墅

明日大嶼(。 ́︿ ̀。)

珍珠宮

北寄貝 發表於 19-3-20 19:23
樓主,你小心比人插到開花。綜合如下:
1.比起外國,香港交好少喇!
2.你無讀大學?無9年免費教育?無行馬 ...

男爵府

noproblemom 發表於 19-3-20 18:56
但我有聽人話,「你咪好囉,搵咁多錢要交稅,我想交都唔得,錢唔夠洗....」

講真,交一個月人工真係好肉 ...

咁又係事實

伯爵府

MC媽 發表於 19-3-20 19:41
交稅係公民責任, 你有能力賺到錢先要交稅, 唔好將交稅同福利掛鉤, 如果掛鉤咗你仲唔開心, 全球好多國家 ...
我真係睇唔到好多國家既人係後生到壯年都活得非常之辛苦

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

移民去外國,入藉考試都有教交稅在公民責任。

唔想交稅咪唔好做嘢囉!或者逃稅,香港人大把逃稅。

公爵府

BK Milk勳章

Mm233 發表於 19-3-20 20:07
我真係睇唔到好多國家既人係後生到壯年都活得非常之辛苦

你去富豪區睇?你試下去舊區睇下,個到實嚇c你要即走。

大宅

回覆樓主:

其實香港稅率好高,高地價就係間接徵税,仲要乜福利都冇

978212    發表於 19-3-21 10:16

侯爵府

大學學費每年42000, 只佔成本七份之一,即是政府補貼252000元 ,四年即是1000000元

如果生多幾個叻仔叻女讀得書嘅就感覺有著數

公爵府

wannabe118 發表於 19-3-20 19:49
咁係咪應該一齊勸樓主即刻唔撈,早辭早享受,遲辭會仲嬲?

應該叫樓主(將來)同佢父母唔好攞生果金再上嚟呻……

公爵府

回覆樓主:

香港炒股炒樓(except stamp duty)炒iPhone 中六合彩都唔洗交稅,仲唔快d手/走……

首頁
12345...13

尾頁

跳至