自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主,唔洗大擔心既。你當自閉係 學習科目之一,佢地係社交呢科比較弱,弱到唔太識處理及面對,人際關係就更差,學術唔洗煩既話,咪主要針對社交訓練。

自閉好多時唔識分,人地既語氣係講下笑,但會覺得人地鬧佢,同時分享及表達力差,影響埋情緒問題。

而高小及初中最易被頑皮同學挑釁,D 同學話佢兩句就玩晒火,咪覺得好好笑好好玩,從而變左被欺凌對象。 所以,要及早教定佢地處理既技倆。

醫生教落,當佢沈迷單一興趣時,咪介紹下其他興趣比佢,即係都會比佢去睇本身既興趣,但同時都要有其他興趣,咁先有足夠話題與人交流

大宅

bosch 發表於 19-3-21 00:40
自閉傾向, 或自閉症譜系係咪即係自閉症?

唔好俾個名誤導以為好啲
其實都係自閉症

大宅

~緣~ 發表於 19-3-20 18:50
但係毋須複診咁其實算唔算有自閉症?Thx

被診斷係自閉症唔會因為唔使覆診而變成唔係

樓主係公立醫院確診定私家?
不過邊度都好都會有醫生證明
如果係公立醫院
理論上會轉介睇兒童精神科

提醒一點
如果想出去再做評估
要隔一段時間先可以再做

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bosch 發表於 19-3-21 00:40
自閉傾向, 或自閉症譜系係咪即係自閉症?

自閉症譜系係好廣泛(智商高到 愛恩斯坦 都係呢個譜系, 差到智商有問題也是)

我曾問過瑪麗醫院兒童精神科醫生,我仔係唔係証實有自閉症,佢回答我一句: 我唔會指明阿仔係唔係自閉,只會講阿仔現時比同齡有咩野遲緩左,有咩問題存在,有咩野方法訓練 及 點教佢。

講真一句,自閉係用 行為,遲緩同某特徵去界定,不像病毒病菌可檢測到出來,所以有唔同既表達

有時會講自閉傾向,有自閉徵狀,自閉症,阿氏保加,好多講法(可能用於字眼上 介定嚴重 定 非嚴重)

最後,聽過 醫生講,我仔呢類叫 非典型自閉

大宅

其實準備升中學
有冇自閉症呢個 label 最大影響係你想唔想要政府資源幫你小朋友學習
如果你小朋友證實左係而又報告左俾學校
政府會俾資源幫助你小朋友

到高中時候亦因應小朋友既問題
可以申請各類考試包括公開試既調適

另外自閉症有機會連其他病症一齊出現
ADHD 係有機會 12 歲以前確診

樓主或者要繼續留意

子爵府

szeszes 發表於 19-3-21 00:49
樓主,唔洗大擔心既。你當自閉係 學習科目之一,佢地係社交呢科比較弱,弱到唔太識處理及面對,人際關係就 ...

你既資料好詳細,好有用,有啲同學把口係好衰但係我個仔唔會理佢地,有另一個同學自閉症成日俾其他同學玩,啲同學細細聲響佢耳邊講粗口攪到佢情緒成日都唔穩定

子爵府

rachel_cty 發表於 19-3-21 00:52
被診斷係自閉症唔會因為唔使覆診而變成唔係

樓主係公立醫院確診定私家?

當時由健康院轉介去,公立評估中心到評估,但係冇叫我小朋友去精神科到複診

子爵府

szeszes 發表於 19-3-21 00:58

自閉症譜系係好廣泛(智商高到 愛恩斯坦 都係呢個譜系, 差 ...

好複雜,我剩係聽過自閉症同ADHD

子爵府

rachel_cty 發表於 19-3-21 01:04
其實準備升中學
有冇自閉症呢個 label 最大影響係你想唔想要政府資源幫你小朋友學習
如果你小朋友證實左係 ...

唔該哂你

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

~緣~ 發表於 19-3-21 00:16
咁佢社交OK只不過喺言語方面真係比同齡嘅差啲

最緊要有眼神接觸, 如果你仔肯正面望人, 如常傾談真係問題不大
極其量都只係疑似自閉傾向

子爵府

blackberry 發表於 19-3-21 01:26
最緊要有眼神接觸, 如果你仔肯正面望人, 如常傾談真係問題不大
極其量都只係疑似自閉傾向
...

係丫→醫生有講疑似自閉傾向,佢同人有眼神接觸不過同陌生人講野就好細聲亦唔會主動同人傾計

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

~緣~ 發表於 19-3-20 18:50
但係毋須複診咁其實算唔算有自閉症?Thx

無論有冇自閉都好,都係要食飯、返學、工作、社交。

世上冇一個人會同別人一模一樣,佢只係有小小唔同,我地個個普通人都一樣,都有機會和別人有小小唔同。點解要特別標籤一個人?

如果醫生都話冇需覆診,做父母何需煩腦自尋?好好教好佢,好好生活就好。

水晶宮

~緣~ 發表於 19-3-21 01:23
好複雜,我剩係聽過自閉症同ADHD

樓主,現在只需要了解小朋友本身既特質,性格,強弱項,如無信心與陌生人傾計既話,就要提升佢既自信心,主動些(如係日常生活中,在 餐廳叫佢幫下手叫野食; 打電話去 hotline問下野咁,慢慢便會有自信心)。

其實係唔係自閉譜系,我們都需要教好孩子,令他們令夠應付呢個多變既世界,積極面對人生。

又或者,日後既人已經唔需要與人講野溝通,變晒電子世界呢

子爵府

szeszes 發表於 19-3-21 08:16
樓主,現在只需要了解小朋友本身既特質,性格,強弱項,如無信心與陌生人傾計既話,就要提升佢既自信心, ...

Thx

首頁

尾頁

跳至