論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

https://www.facebook.com/groups/cana.placement/permalink/2238714706166837/

係fb僱主版見到張咁既野。
係工人寫比僱主睇既。
哇, 勁囉。
要僱主 treat me nice, treat me well, respect me .

見唔到佢寫 "me 要做好呢份工"。
點解可以自我中心到呢個地步 ...

子爵府

簡直喧賓奪主,好恐怖

侯爵府

Solarflare 發表於 19-3-20 21:40
https://www.facebook.com/groups/cana.placement/permalink/2238714706166837/

係fb僱主版見到張咁既野。 ...

收到呢封信都可以接受,大家有咩都公事公辦,唔會同佢講笑唔會傾計,怕佢多心又少氣,2年合約就bye bye

男爵府

ninachu 發表於 19-3-20 22:40
收到呢封信都可以接受,大家有咩都公事公辦,唔會同佢講笑唔會傾計,怕佢多心又少氣,2年合約就bye bye
...

公事公辦。小心一陣佢話你: why you treat me like a robot, I'm a person。保證激到你飛起。

wcpcelia    發表於 19-3-21 09:31

男爵府

gilgil39 發表於 19-3-20 22:06
簡直喧賓奪主,好恐怖

其實可以把所有 me 改做 your employer。然後回信比佢...

Treat your employer nice and your employer will nicer to you.
Repect your employer and they will repect you in return.
Don't show your employer bad attitude or they will show you their bad attitude.
...如始類推

大宅

最關心BB問題熱投勳章

寫呢啲嗰位「公主」擺明話同雇主要平起平坐,你享受什麼生活要一樣比佢(treat me well),你唔好點佢做嘢,佢自己想點做就點做先係尊重佢「respect me」。
最怕呢啲,請佢返黎做嘢好似欠左佢咁,請佢黎做太太嗎

子爵府

Solarflare 發表於 19-3-20 22:57
其實可以把所有 me 改做 your employer。然後回信比佢...

Treat your employer nice and your e ...

你的suggestion 好正!

佢哋唔知係自悲定自大,係條氣唔順做maid, 但又唔知自己有幾叻!

邊個迫佢做maid 㗎!

男爵府

koala_ys 發表於 19-3-20 23:18
寫呢啲嗰位「公主」擺明話同雇主要平起平坐,你享受什麼生活要一樣比佢(treat me well),你唔好點佢做嘢, ...

真係唔明, 佢地知唔知自已收緊人錢做野 ? 食人地住人地? 。我果時出國住homestay, 比好貴租, 都唔敢同主人家講啲咁既野, 人食乜我食乜,要obey house rules, 唔準呢樣唔準果樣。如我出去打工, 食人地住人地, 更加唔敢出聲要人 respect 我... 菲國人啲面皮真係成尺咁厚。

子爵府

koala_ys 發表於 19-3-20 23:18
寫呢啲嗰位「公主」擺明話同雇主要平起平坐,你享受什麼生活要一樣比佢(treat me well),你唔好點佢做嘢, ...

我覚得公主吾只要平起平坐,即頭要head 住僱主

wcpcelia    發表於 19-3-21 09:32

子爵府

細姐姐 發表於 19-3-20 23:26
你的suggestion 好正!

佢哋唔知係自悲定自大,係條氣唔順做maid, 但又唔知自己有幾叻!

佢哋個個嚟到條氣都好吾順咁架!真係好難理解

大宅

最關心BB問題熱投勳章

Solarflare 發表於 19-3-20 23:28

真係唔明, 佢地知唔知自已收緊人錢做野 ? 食 ...

面皮真係厚到呢...仲好意思話香港雇主唔比飽飯佢食(最興斷約話not enough food)、地方細、當佢地係slaves...
實情係好多working mom有小人質在佢手,唔敢點管佢,香港雇主太好蝦,做壞規矩的雇主太多,攪到佢地個個黎到覺得雇主欠左佢

大宅

最關心BB問題熱投勳章

gilgil39 發表於 19-3-20 23:31
我覚得公主吾只要平起平坐,即頭要head 住僱主

妹仔大過主人婆

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

working holidays

男爵府

koala_ys 發表於 19-3-20 23:40
面皮真係厚到呢...仲好意思話香港雇主唔比飽飯佢食(最興斷約話not enough food)、地方細、當佢地係slave ...

係.. 我朋友 working mom, 真係會怕工人, 唔敢鬧工人, 但實際上對工人有好多不滿。上次佢同我呻工人無做清潔點點點, 我話你直接鬧7佢囉。佢話唔得丫怕工人對個仔不利。我無氣再講, 因佢都係生活所迫。
我心諗, 如果佢工人係我手上, 已經比我丙到上天花板。上次去朋友家, 見到個浴室啲漬多到... 佢仲話打算比姐姐做到完約, omg

水晶宮

Solarflare 發表於 19-3-20 22:57

Treat your employer nice and your e ...

可以回信比工人

大宅

最關心BB問題熱投勳章

Solarflare 發表於 19-3-21 00:06
係.. 我朋友 working mom, 真係會怕工人, 唔敢鬧工人, 但實際上對工人有好多不滿。上次佢同我呻工人無做清 ...

我個friend都係!個工人全日handfree傾住電話做家務,由得個兩歲小朋友自己玩爬上爬落,佢都仲同佢續約吖陰公,因為佢話驚請第二個會仲衰、或者對個仔唔好佢唔敢搏

大宅

koala_ys 發表於 19-3-20 23:40
面皮真係厚到呢...仲好意思話香港雇主唔比飽飯佢食(最興斷約話not enough food)、地方細、當佢地係slave ...

補充:not enough food= 無佢岩食既野

大宅

回覆樓主:

睇左留言

工人博炒佢
黎左二個月唔撈
旅遊菲黎

wcpcelia    發表於 19-3-21 09:32

男爵府

ec1338 發表於 19-3-21 06:56

無錯
所以請人, interivew 時隻菲話 my previous employer not enough food for me.
你就應該估到呢隻菲會好麻煩。
一陣話要 bristish jam, 有機雞, 有機菜, 有機米。你賣埋間屋都唔夠佢食

子爵府

ec1338 發表於 19-3-21 06:56

係!最輕開錯到步:我乜都食㗎!
頂!之後就越來越簡食,煮起啲嘢呢樣又唔食,嗰樣又唔識。

首頁

尾頁

跳至