婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

去年我跟叔仔那邊都生了小朋友。大家都整了個好字。。我同佢老婆都是ftm..佢就無請工人。 而我就有請工人。 聽過99講過句話。 自己個女真係辛苦2公婆都要做野(姑仔)。成日形住99攞2個新抱比較。有時家庭聚會都有d壓力。

公爵府

mbsmime 發表於 19-3-21 03:17
去年我跟叔仔那邊都生了小朋友。大家都整了個好字。。我同佢老婆都是ftm..佢就無請工人。 而我就有請工人。 ...

你有請工人,妯娌無?估計你的環境比較好一些,小心引起對方嫉妒,所以樣樣事都要低調些,不要在FB上暴露自己的生活太多,對孩子誇獎也不要太張楊,情願講得(比對方的孩子)差一些,因為....槍打出頭鳥這個道理你明的。(情願自己舌抵D,也要俾對方贏)

珍珠宮

回覆樓主:

如果99唔係要求你地D乜野,純粹係擔心你姑仔,我覺得好正常喎。。
由佢呻下囉~
不過你99都多慮啦~ftm唔一定好,在職媽媽有自己嘅收入,唔係壞事~

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

問心無愧,心安理得

我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

去年我跟叔仔那邊都生了小朋友。大家都整了個好字。。我同佢老婆都是ftm..佢就無請工人。 而我就有請工人。 ...

好少事,不值一提。每人有不同生活方式。 ftm又請工人嘅家庭經濟唔一定係好過 ftm無工人。有人老公收入高俾足家用唔等錢開飯,自己有7位數私己錢都打死唔肯做 ftm。

男爵府

睇唔到有爭寵,你自己多心。

大宅

sheepmui 發表於 19-3-21 11:36
係囉!對號入座棧自己辛苦,佢冇兜口兜面話你,咪當聽唔到囉!

侯爵府

畀面勳章

sheepmui 發表於 19-3-21 11:36

係,唔明99句說話邊度引伸到佢地爭寵,覺得樓主自己諗多左丶同覺得自己有工人做ftm好過人地。

珍珠宮

99句說話無乜目的,纯粹呻吓

複式洋房

多謝大家的意見。。因為處於上風的是我。。所以我壓力細d...妯娌是內地人當年99大舉反對不過米已成炊所以都要結。。而家聚會食飯間中99會比較孫那個一早適行。邊個一早適講野都係阿媽識教。。攪到妯娌面黑黑。。當然佢有好的一面就係樸素(可以農村出身學歷唔高), 而我會扮靚靚。 我唔想咁樣。99講少句當幫忙。攪到我同佢都無乜2句。有時情景都有些鑑尬。叔仔都醒目會講下仔有咩叻。。媽咪好有心機照顧之類。 我就會求其d出席。

複式洋房

事緣層面係去到2兄弟之間, 因為老公同我講以後唔好在聚會中講小朋友學術上有咩進步之類。。費事叔仔那邊有壓力。 可能叔仔有同佢反映過佢那邊的顧慮。 新年年初一般都會買少少野上99度。 今年老公問我買咩比99。。我知99好榴槤。。我話不如買榴槤啦。。 佢反而叫我唔洗買。 買盒餅。 年初一叔仔那邊比了一個猫山比99(99好開心即開一齊食)。。攪到99同我講佢胆固醇高唔食餅啦。。話唔好浪費話將盒餅送比其他人啦。當日我就爆老公做乜出賣我的idea。老公就話讓下人比人討下歡心。

別墅

回覆樓主:

你99可能覺得你姑仔嫁得唔好.妯娌就對住你99有壓力,應該唔係討厭你,但連帶會同你比較下.你老公好識顧存大局同理人感受,抵讚. 既然你已經一直佔上風無乜壓力,比小小位叔仔家刷下存在感.

大宅

同你情況差不多。不過我好彩沒有一個多咁99。。 不過文化差異睇野唔同。。所以都唔多溝通。。最多講下小朋友。。大家客客氣氣。

大宅

唔使睇住奶奶份家產,

爭寵做咩?

大宅

mbsmime 發表於 19-3-22 00:34
事緣層面係去到2兄弟之間, 因為老公同我講以後唔好在聚會中講小朋友學術上有咩進步之類。。費事叔仔那邊有 ...

我覺得你老公做得好好喎(榴槤事件),會顧慮到兄弟/妯娌間的關係,可能你覺得你老公出賣左你idea,但你都話你一向佔上風啦,今次讓下叔仔兩公婆,大家開心咪好囉

妯娌間相處不易,但唔好咁敏感

公爵府

mbsmime 發表於 19-3-22 00:34
事緣層面係去到2兄弟之間, 因為老公同我講以後唔好在聚會中講小朋友學術上有咩進步之類。。費事叔仔那邊有 ...

你老公很會做人,不要樣樣占上風,否則,受害者不單止是你,連你99都是必然受害者。這個世界....羊毛出在羊身上。這個道理你將來會感受到的。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

爭完寵會有咩著數

我奶奶都有替佢個女返工辛苦架,佢又真係辛苦喎,但唔辛苦點有百萬年薪

別墅

回覆 mbsmime 的帖子

似你自己心中有所比較同自豪多過關奶奶事,話唔想叔仔佢地有壓力,但其實你已經自覺處於上風,睇唔到奶奶有咩問題要令你地要「爭寵」。

男爵府

其實都無人有爭過,你老公無,你叔仔無,你妯娌都無....... 奶奶亦只是無心說話,不必太小心眼,幾房人條件環境總會有高有低,要大方D,而且睇黎你老公兩兄弟關係幾好,真係無咩(亦無謂)好比較。打個比喻,班裡資質最好成績最好考第一的同學,都要學會點樣同同學和睦相處。

侯爵府

Chujaimama 發表於 19-3-22 09:17
回覆 mbsmime 的帖子

似你自己心中有所比較同自豪多過關奶奶事,話唔想叔仔佢地有壓力,但其實你已經自覺 ...

認同,睇完完全係樓主自我感覺良好。唔覺得其他人有爭過。

首頁

尾頁

跳至