自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

應該同食野少無太大關係,至於點解會昏迷,呢個問題交番比醫生!無需自責,自責幫唔到任何野,信任醫生吧!

大宅

yk0108 發表於 19-3-21 07:12
媽媽,辛苦了!多些休息!又要照顧兩個小明友。

吾好怪責自己啦!每個bb都會經歷各種大小病才生出抗體成長 ...

多謝妳嘅鼓勵,亦都解答我問題嘅重點,多謝妳!

水晶宮

回覆樓主:

喘氣要即入院,我女試過咳,醫生講

而家最重要阿b無事

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章

大阪燒 發表於 19-3-21 06:42
我唔係立即要做投訴,我想知道點解揼咗氣之後會出現臉青口唇白昏迷呢個情況,因為醫生無正面回應呢個問題 ...

呢度唔係醫院,你問嘅嘢醫生才答到。

祝早日康復。

大宅

lojo11 發表於 19-3-21 07:23
應該同食野少無太大關係,至於點解會昏迷,呢個問題交番比醫生!無需自責,自責幫唔到任何野,信任醫生吧! ...

呢個問題我問咗幾次,醫生無正面回應,我先上來問,睇下有無經驗豐富嘅媽媽可以幫我了解多d,依家小朋友臉色好返d,我唯有繼續信醫生

水晶宮

大阪燒 發表於 19-3-21 07:32
呢個問題我問咗幾次,醫生無正面回應,我先上來問,睇下有無經驗豐富嘅媽媽可以幫我了解多d,依家小朋友臉 ...

祝你bb早日康復

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

呢個問題我問咗幾次,醫生無正面回應,我先上來問,睇下有無經驗豐富嘅媽媽可以幫我了解多d,依家小朋友臉 ...

醫生可能要檢查清楚先答到你,但好彩依家bb好轉了,相信醫護人員會留意佢嘅情況!我仔細個都有氣促,氣管窄到難呼吸,喊都喊唔到,兩話不說帶佢入東區急診室,好彩聞左氣,氣管鬆番!之後一轉天氣又黎過,到6歲後先好d!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大阪燒 發表於 19-3-20 16:42
我唔係立即要做投訴,我想知道點解揼咗氣之後會出現臉青口唇白昏迷呢個情況,因為醫生無正面回應呢個問題 ...

小朋友雖然全日飲好少奶,但佢有冇濕片? 只要有少少濕有痾尿,唔係全日塊片都係乾,就唔會係dehydrated,病緊胃口唔好係好正常。你話醫生冇俾好確實既答案,可能因為佢都要等睇報告,畢竟你小朋友似乎係冇類似的medical history? 咁佢可能都要小心觀察等睇埋各方面先可以俾答案你吧。明白你小朋友突然情況轉壞你好擔心,但你都要相信醫生同姑娘,希望你小朋友盡快康復

侯爵府

回覆樓主:

祝你仔早日康復!

媽媽也要注意身體,你還有大女和媽媽依靠你。

想說一句,如果小朋友有急事,其實政府的nicu是最好的。私院一見嚴重/麻煩,都是轉送政府的。我試過了。

意外沒有人想發生的。先讓專業人士來幫忙吧。

大宅

忘憂館 發表於 19-3-21 07:28
你孩子呼吸困難,所以要「揼氣」,其實是加強氣壓使孩子較容易吸入更多空氣,此外,你孩子應該是氣管發炎 ...

好多謝你專業嘅解釋,讓我了解多許多,感激!

大宅

依家政府醫生壓力爆煲,有d醫生攰都10問九唔應,希望大家體諒下醫護人員。
如果係我,我會情況穩定d再去私家check 清楚。
bb唔肯飲奶/食野已經係小朋友唔舒服既病徵,下次發現有d唔對路,早d睇醫生。

大宅

yamaneko 發表於 19-3-21 07:44
祝你仔早日康復!

媽媽也要注意身體,你還有大女和媽媽依靠你。

多謝你嘅祝福及分享經驗,我應該信專業醫護人員,現在只係想小朋友快d好番可以返屋企

大宅

wcandtt 發表於 19-3-21 07:37
祝你bb早日康復

多謝你!

男爵府

樓主,首先成件事我覺得都係父母太掉以輕心!小朋友呼吸急促應該直接去急症(公立或私家)!記住,小朋友係條氣最緊要!另外,小朋友有一歲,食小兩餐唔會有事,又唔係疴嘔,有飲水就得!唔好好似老一輩咁有唔食就有事嘅想法!

仲有係醫護已經處理佢呼吸有問題嘅情況,俾氣佢吸!你唔好因為自己驚,或都聽d唔聽d就發矛!小朋友條氣唔順唔單止會面青口唇白,再差會變紫tim! 藥都唔係一俾就有效,你估毒藥咩

唔係想鬧你,但感覺你只係想將自己嘅內疚轉移去醫護度,想話佢地做錯!根本你就應該一早帶佢去睇醫生!不過依家小朋友有好轉就太好!希望佢快d好返!

水晶宮

大阪燒 發表於 19-3-21 08:30
多謝你!

半夜危急你去急症係啱,因好多私院係冇急症,想幫你check都要等到第二日其他部門上班了先幫到你check的。

大宅

H.O.P.E 發表於 19-3-21 08:32
樓主,首先成件事我覺得都係父母太掉以輕心!小朋友呼吸急促應該直接去急症(公立或私家)!記住,小朋友係 ...

係我地太掉以輕心,無諗過呼吸急促嘅嚴重性,我同我先生以為去私家診所可以處理到,經歷過今次我地更多有經驗去处理第日問題,但我地無知卻讓小朋友承受太大痛苦,我好傷心好內疚,佢夜晚九點幾到第二日兩點無食野無飲水,我好驚佢缺水,醫生話佢無能量,燃燒自己脂肪,同血好酸,之前吸氣無咩異樣,跟住姑娘轉咗揼氣兩下,佢臉色立即發青嘴唇變白,昏迷,當時大家好緊張,我好驚,我好驚無咗個仔,我唔明白點解揼氣會出現呢個情況,之後問醫生佢無正面回應,當時情況好亂,我無肯定是否醫生用錯藥,兩個姑娘對話有點緊張,所以我懷疑佢地处理手法是否不當

珍珠宮

大阪燒 發表於 19-3-21 10:20
係我地太掉以輕心,無諗過呼吸急促嘅嚴重性,我同我先生以為去私家診所可以處理到,經歷過今次我地更多有 ...

因為無經驗, 所以先無想到即時CALL 白車....而家BB 好轉啦, 唔好擔心, RELAX AND TAKE CARE

我個仔小時都無咁上下, 好辛苦, 訓唔到食唔到, 後來醫生話要比佢學游水, 會令氣喘的問題改善, 就小學開始送佢學游水, 而家牛高馬大啦

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

侯爵府

大阪燒 發表於 19-3-21 05:32
我係一位普通嘅家庭主婦,認識嘅有限,希望大家可以幫幫我,簡單描述一下情況,我兒子13個月BB,前晚九點半 ...

你遲左帶個仔去求醫, 依家醫生盡力救你個仔你反轉話要投訴醫院? 其實你有無想過如果你即時帶阿仔去睇醫生的話, 個故事會唔一樣架?

好奇一問, 你地係大陸落來無幾耐?

祝福你和阿仔, 仲有想勸你唔好再搞事了, 將投訴的時間和心機用來好好照顧阿仔吧!

未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

水晶宮

畀面勳章

大阪燒 發表於 19-3-21 10:20
係我地太掉以輕心,無諗過呼吸急促嘅嚴重性,我同我先生以為去私家診所可以處理到,經歷過今次我地更多有 ...

經一事長一智,明白你 做媽媽一定好擔心仔女,心情焦急/懊悔之下一刻間無助之下,想借其他事分散不安(投訴),以減輕心理痛苦 我知你未必真係想投訴D咩,只係諗住發洩下
其實小朋友病咗,尤其呼吸困難,唔好俾液體佢飲,因為會加重病情!我係幾十年哮喘患者,病發時其實唔會覺得餓

首頁

尾頁

跳至