自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

香港真係太多人。

【逼爆香港】回歸至今逾百萬單程證人士來港 去年註銷12張身份證

回歸後至今有逾百萬內地居民持單程證來港定居,對本港公共服務造成沉重壓力。民主派立法會議員相繼在立法會提出質詢,關注單程證配額問題,議會陣線毛孟靜指,不反對真正家庭團聚,但內地單程證是貪污溫床,更有指單程證以200萬元人民幣一張販賣,而1997年至今有6,300人以特殊情況為由持單程證來港,擔心出現「巧立名目」批出單程證情況。

相關新聞:【逼爆香港】旅客湧入區區自危 議員鬧爆無諮詢就分流 激嬲居民

保安局提供立法會的文件顯示,1997年7月起至2018年,有1,032,598名單程證人士來港,按年齡組別劃分,當中18至59歲人士佔最多,有672,560人,佔整體約65%;如按性別劃分,則女性佔較多,有696,576人,佔整體約67%。如按類別劃分,以「分隔少於10年的配偶及隨行子女」一類佔最多,有562,236人,即佔整體約54%;「來港與父母團聚」一類有143,938人,但當中不包括來港與配偶團聚的隨行子女;「來港與子女團聚」一類則有14,731人,當中包括無依靠老人投靠在香港定居的子女 。

子爵府

毒果

琥珀宮

畀面勳章

係咪真既先

大宅

回覆樓主:

香港除咗幫阿爺養一班老弱傷殘咬綜援新移民之外,連殺人犯貪官都照收,好似殺人犯施君龍殺咗人仲大搖大擺咁樣入嚟香港做新香港人。

水晶宮

回覆樓主:

根本而家香港唔係香港,港人是寄居,大陸人先係主場,過多幾年變大陸喇,而家身邊大多數講普通話,想搵個香港人都難

wcpcelia    發表於 19-3-21 11:32

水晶宮

回覆樓主:

娶一個,申請一個,如果現任老婆同前夫有仔女,又可以申請落嚟,仔女來到港,話結婚又係大陸人,又申請落嚟,即娶一個女人,變左5個人來港,兩個雙非來港做港人再生仔,又變香港人,沒完沒了

男爵府

回覆樓主:

邊有可能值二百萬,去外國可能要,傻傻地

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

CherryCake 發表於 19-3-21 08:26
香港真係太多人。

【逼爆香港】回歸至今逾百萬單程證人士來港 去年註銷12張身份證

真又好,假又好,又有咩所謂?
內地人黎港,有明日大嶼,香港人,有大灣區。
多多人黎都唔係問題啦

珍珠宮

回覆樓主:

其實日怨夜怨都無用,香港事實係中國領土嘅一部分,先唔話溝淡香港人,我覺得阿爺根本就計劃點樣一步一步取消特區~
預期日日怨,不如接受現實,為自己謀定後路啦~

ian723    發表於 19-3-21 17:31
978212    發表於 19-3-21 11:30
Friday    發表於 19-3-21 09:55

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

一日一毒果
淡淡的來, 好好的去 ....

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

吹大啲啦
我話寫原文果位啦!
唔駛我講三次啦?
有二球駛嚟香港?
八十年代可能會嘅…
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

子爵府

CherryCake 發表於 19-3-21 08:26
香港真係太多人。

錢一向可以解決問題, 幾多唔知......

毒果睇少D, 單程證的貪, 好早報紙賣過啦....唔係新的新聞...

男爵府

不知道數目、數據是否係真的,但確實係逼爆香港!唉.....中國大陸地方咁大,係都要嚟「人多地少」嘅香港,都吾知為乜?團聚可以返上大陸吖,一個人返上去團聚好過成家人走落嚟團啦!

大宅

回覆 cool2000hk 的帖子

的確係,香港是地球上收容外來劣等人口,最寬鬆地區,不用冇犯罪記綠證明,殺人强奸刑事犯都要收,香港政府冇權拒收或過問,輸入的人口質素越來越低,高學歷和專門科技人材欠奉,亞洲四小龍之末,早已是意料中之事。

侯爵府

littlesister 發表於 19-3-21 08:38
係咪真既先

有計數機都計到
150x365x21
豪個幾個閏年俾你

毒果點報都無所謂
但行出街日日普通話包圍
幼的老的跳舞的着校服的
好難唔信

侯爵府

psleung803 發表於 19-3-21 09:34
回覆 cool2000hk 的帖子

的確係,香港是地球上收容外來劣等人口,最寬鬆地區,不用冇犯罪記綠證明,殺人强 ...

以前話同新加坡爭
家下新加坡拜拜你條尾
家下樣衰到深圳都唔show你
仲學人話咩大灣區核心
到時。。。做“靚“都無資格
根本大家睇住香港死

侯爵府

Esther_531 發表於 19-3-21 08:52
邊有可能值二百萬,去外國可能要,傻傻地

二乜百萬呀
50萬假結婚
上哂新聞有哂數
但百幾萬新移民
香港迫爆
樓唔夠車唔夠學位唔夠床位唔夠就肯定
家下仲要洗6000幾億為吸呢班人
香港人真係偉大

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ipipipip 發表於 19-3-21 09:41
二乜百萬呀
50萬假結婚
上哂新聞有哂數

假結婚都要有班貪錢既所謂真港人同佢地結先得架

拿, 我講明同意嚴懲呢D假結婚既人
香港人就拉佢地坐監
內地人就婚姻無效掃返上去
天朗氣清

子爵府

之前有大陸地區區員政府貪污,被揭發賣香港身份證,冇二百萬咁多,新聞有講過,冇記錯一百二十萬一張。有興趣jm 就自己搵資料證實。

大宅

asd06 發表於 19-3-21 08:30
毒果

假嘅?無咁既事?

首頁
12345...7

尾頁

跳至