自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

當年曾經與死者梁錦光共事的入境事務處人員在香港報章訪問中表示,對於施君龍獲發單程證來到香港感到憤慨,認為事件是突顯單程證制度的荒謬;

入境事務主任協會主席倪錫水於同一報道中稱示「有些傷痛要放下,當然有人不會忘記」,他續指出,當事人經由香港司法制度獲判罪成及已經服刑,已經對其錯誤行為付出代價,如今是依法申請來到香港,需要尊重機制

睇到未?大陸要批邊個就要比佢入境成為香港人,不要說三道四。
刻意燒死一個高級入境處官員,坐幾年就出獄,掉返去大陸之後,幾年後又可以成為香港人,受到民建聯吸納。

別墅

做個靚太 發表於 19-3-21 09:03
其實日怨夜怨都無用,香港事實係中國領土嘅一部分,先唔話溝淡香港人,我覺得阿爺根本就計劃點樣一步一步取 ...

同意,真係要自己謀定後路!

大宅

回覆樓主:

用2百萬來香港?假結婚去加拿大都吾洗,原全脫離現實

大宅

樂富 發表於 19-3-21 11:05

其實市價係幾多?可能人哋係特快呢?

大宅

amazing 發表於 19-3-21 11:02
甘如果佢有親人在港便可,另新聞報導說1/3中港婚姻,即使假設50000一年結婚便有16666人可以經結婚來港=每 ...

有親人喺香港就可以? 邊個國家可以俾一個殺人犯入境並成為公民? 而且殺人地點喺香港入境處,被殺人物係高級入境處職員。

有親人就得?

呢個就係審批權唔係香港嘅荒謬之處。

不過唔知點解你都仲會唔覺得荒謬嘅喎。呢樣仲荒謬。

男爵府

2球去到加拿大?

男爵府

BK 好好笑,明明好多人自己也是基層,但一見有呢類報導,就話係假,係唔信有貪污。
其實,單程證對基層衝激最大,好多資源,例如公屋,公共醫療,甚至教育,就比佢地分薄晒。
再講,有人可以用錢買單程證,亦代表另外人冇咗這個機會。
二百萬,其實唔多錢,唔好睇到天文數字咁。
盲目咁,當冇事,結果又係香港基層自己受。

大宅

回覆 deardad 的帖子

23年前, 有個潮州人嚟我爸鋪頭買燕窩, 佢在家鄉開廠, 規模好大, 全家都買咗香港戶口, 佢話每人駛60萬, 志在買個保險, 佢在半山也有物業, 但全家都在家鄉生活, 只係放假先嚟香港.

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

二球唔多?
你有無啦
貪污實有啦!無人唔信啵
不過有二球賄賂
咁身家一定多過二球好多
我有咁嘅身家
一定唔會嚟香港
好多合法投資移民方法
真係包生仔(比喻而己)
攞二球出嚟一定攞唔返嘅
包生仔好未?
我就唔制啦
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

伯爵府

deardad 發表於 19-3-21 11:02
當年曾經與死者梁錦光共事的入境事務處人員在香港報章訪問中表示,對於施君龍獲發單程證來到香港感到憤慨, ...

入境事務處真的有協助處理,如發現有問題會調查。

大宅

小肥猪 發表於 19-3-21 11:17

23年前, 有個潮州人嚟我爸鋪頭買燕窩, 佢在家鄉開廠, 規模好大, 全家都買咗香港戶口, ...

呢類人應該唔少。

講啲出名嘅例如阿里媽媽馬雲,QQ 馬化騰,華為孟買周,仲有好多高調低調名人有錢佬其實都係。。 香港人。

大宅

amazing 發表於 19-3-21 11:21
入境事務處真的有協助處理,如發現有問題會調查。

你覺得點解香港嘅入境居留審批權唔應該係喺香港呢方面?你試下呢次以香港人嘅身份去答呢個問題。

男爵府

kelvin1206 發表於 19-3-21 11:14
2球去到加拿大?

假結婚呀,好多手尾。
有報導過,假結婚來香港也是十萬蚊內。
比得起,點會做假結婚。

大宅

算啦,我好似用咗成粒鐘來同稻草人講嘢。我失陪喇。

侯爵府

做個靚太 發表於 19-3-21 09:03
其實日怨夜怨都無用,香港事實係中國領土嘅一部分,先唔話溝淡香港人,我覺得阿爺根本就計劃點樣一步一步取 ...

同意你,始終係中國領土,中央要出手其實好正常,民憤係無用,我反而欣賞大陸某d城市,其他人可以去做野,但想做當地居民就有好多條件限制同埋時間極長。
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

大宅

係, 廿幾年前已經60萬一張, 佢哋唔識英文, 全家冇意圖去外國, 買香港戶口留條後路.

男爵府

deardad 發表於 19-3-21 11:22
呢類人應該唔少。

講啲出名嘅例如阿里媽媽馬雲,QQ 馬化騰,華為孟買周,仲有好多高調低調名人有錢佬其實 ...

好有錢,可以 "專材" 身份申請,或 "投資" 身份。
咁就不是一般單程證 quota 內。
冇技術做 "專材" ,唔夠錢做馬化騰,又唔想假結婚,但又咁想 "走" ,
比錢買單程證的確是一條出路。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

有証據就拿出來,又玩抹黑,沒意思,香港人要停左150個額,唔要團聚,政棍又堅持要團聚,即係同香港人唱反調,要新移民票啦,下次投票真香港人識揀啦。

大宅

mwmyway 發表於 19-3-21 11:26
同意你,始終係中國領土,中央要出手其實好正常,民憤係無用,我反而欣賞大陸某d城市,其他人可以去做野, ...

呢啲埋就係審批權係喺當地政府手中囉。你一個甘肅人去咗上海打工十年唔會成為上海人架,你生嘅仔女都唔會有上海戶籍,邊有香港咁奇怪,任你過來就過來,無得 say no,就算旅遊身份屙隻蛋,隻蛋又變左香港蛋。

男爵府

點解你覺得去加拿大好過來香港?

首頁
12345...7

尾頁

跳至