自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

love_dreaming 發表於 19-3-21 14:05
同意你嘅睇法,就係因為個細路讀書堅係叻,怕佢選擇錯誤耽誤咗,所以想搵人問多啲了解清楚。錢,雖然唔係 ...

讀有兴趣,自己喜歡的科就冇錯。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

珍珠宮

王國教室勳章

Lopopo 發表於 19-3-21 10:45
如果考到咁叻仔,當然要比佢去
讀劍橋/Imperial collage 點同係香港讀

男爵府

jumphigh 發表於 19-3-21 14:06
醫生嘅社會地位係源於佢哋真係要救人生命, 呢樣嘢其他行業係無法比擬,就算係牙醫畀人嘅感覺都係不及救人 ...

啱,其實入牙醫同醫科分數差不多,但比人感覺始終分別好大 social status

侯爵府

safeway 發表於 19-3-21 14:31

我係有牌嘅工程師,有幸在全港打工仔最想入的10大公司中做 ...

Pls PM me, thx

珍珠宮

love_dreaming 發表於 19-3-21 12:47
“想同乜嘢水平的人做同學”,呢個就是其中一個姨甥生考慮

呢個係值得考慮
重點係佢係咩性格、能力
以前朋友係MIT EE學士+碩士,但性格、EQ有限,現在喺朋友堆中成就最低,都不如一個3線學校畢業生嘅achievement。
好嘅工程學校有好多,申請咗收咗offer再慢慢考慮囉。有時去啲細小小嘅學校攞個full scholarship,學校會將最好嘅資源俾佢做研究,呢個比同啲咩人做同學更重要。
自己有能力就邊度都有朋友,自己冇能力就幾多朋友都冇人理你,中外人士都係一樣現實。

用戶要求終止服務

回覆 love_dreaming 的帖子

完全值得!

男爵府

love_dreaming 發表於 19-3-21 10:35
家姐問我工程系係咪水泡科?我唔識答呀。因為去英國讀幾年好貴,佢地又唔係有錢人,其實土木工程香港都有得 ...

非常值。而且將來也是高技術移民既科目

珍珠宮

filicity 發表於 19-12-27 20:27

完全值得!

Agree

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

love_dreaming 發表於 19-3-21 10:50
家姐就係見(香港)入工程系=水泡千科,所以唔知劍橋工程系係咪都係水泡科?姨甥讀書好叻,照計考醫都好有 ...

唔識,但如果亞仔有興趣,屋企慳慳地都供到,我會供佢去發展,慳自己。

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

晴雯 發表於 19-3-21 11:31
唔知點解係香港除了讀醫,好似大多數都叫水泡科乞食科,好奇怪嘅思維,其實有能力讀到書,任何科目都有佢嘅 ...

我都唔明,好似讀書一定要揀醫科,唔讀醫就搵唔到食咁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

嘩!比我仔孝到我真係流晒口水lur飯應。仲要係佢自己有興趣。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

外國工程係近乎神科,係香港唔太重視加上出路窄才變成水泡,有心讀最好去外國加出國發展。

大宅

你好,樓主,想問姨甥仔最終係咪去了Imperial 讀engine ?

首頁

尾頁

跳至