自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

禁止訪問

大宅

jumphigh 發表於 19-3-21 14:46
社會地位低,某程度係因為太多所謂嘅工程師存在, 阿貓、阿狗、做裝修嘅都可以話自己係工程師 ...

同意!!

侯爵府

love_dreaming 發表於 19-3-21 14:13
唔係由家人決定,只係想了解多啲,再同個細路商量下。就算個細路考試讀書點叻,都未夠成熟決定一切掛?!
...

考大學的年紀了,不要當他細路,呢個決定對所有外人包括父母都只是一刻的決定,對他卻至少是幾年的拚搏經歷,請尊重他的能力,交給他作決定。

adacheung1972    發表於 19-3-22 10:49

水晶宮

love_dreaming 發表於 19-3-21 10:35
家姐問我工程系係咪水泡科?我唔識答呀。因為去英國讀幾年好貴,佢地又唔係有錢人,其實土木工程香港都有得 ...

我膚淺、呢兩間收理得咩科
你姨甥勁喎自己識去考

子爵府

晴雯 發表於 19-3-21 11:31
唔知點解係香港除了讀醫,好似大多數都叫水泡科乞食科,好奇怪嘅思維,其實有能力讀到書,任何科目都有佢嘅 ...
係啦,香港人好功利,其實我識得有D拔尖嘅叻人都冇揀醫科,亦唔覺得入唔到醫科就係乞食水泡科。

水晶宮

72leelily 發表於 19-3-21 13:50
入麥肯錫都較易
未必一定要做工程師
香港人父母盲點在

香港人的確較難接受讀書是為興趣、工程都叫係搵到食既科、如果話讀考古天文更難接受

子爵府

jumphigh 發表於 19-3-21 12:51
你錯啦 ,civil eng 唔係咁易畀AI 取代 , 反而精算,醫科仲容易。
香港嚟緊 有大把基建工程,土木工程先最 ...
見解相同,一針見血

子爵府

如果供得起在外國名校讀,當然理想。但如果供得勉勉強強,就留港吧,反正專業資格在香港也可以攞到,就業機會及發展也沒大分別。
最怕就是父母供得辛苦吃力,又唔理解,開口埋口比壓力個仔,就大家都冇癮

男爵府

我向你講嘅大學其中一間畢業 civil engin
我唔會話水泡.....
入到政府做engineer, salary MPS 32 - 44
Around 67000,頂薪成十萬

大宅

love_dreaming 發表於 19-3-21 14:05
同意你嘅睇法,就係因為個細路讀書堅係叻,怕佢選擇錯誤耽誤咗,所以想搵人問多啲了解清楚。錢,雖然唔係 ...

我覺得喺Top school 識到多叻人、培養思考、資源係好好,不過讀咩科可以再研究... 同埋家長最好有心理準備小朋友外國發展可能較好

男爵府

love_dreaming 發表於 19-3-21 14:05
同意你嘅睇法,就係因為個細路讀書堅係叻,怕佢選擇錯誤耽誤咗,所以想搵人問多啲了解清楚。錢,雖然唔係 ...

呢個仔咁醒,可以放心俾佢揀
讀邊一科都可以有出頭天,最緊要佢自己了解清楚,有興趣,入左行之後有鬥心向上游

工程更加係一門專業,唔怕入錯行

我覺得係家人擔心太多

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

civil工程師喺香港都好吃香吖,咁多基建,需求都好大,考埋牌的話都搵唔少錢

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

劍橋土木工程英國排名第一 世界排名第二

公爵府

報咩都冇辦法確定佢唔會行錯路
有邊個人可以成世人未做過錯既決定?
最緊要係錯誤中學習je。
所有既經驗,只要從中有所得著,都係好既經驗

你地班大人唔需要比意見,實際d,諗下經濟上點幫佢好過,呢樣應該係未成年既侄仔最需要既支持囉。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

Imperial College土木工程緊隨劍橋之後

子爵府

熱血勳章

love_dreaming 發表於 19-3-21 10:50
家姐就係見(香港)入工程系=水泡千科,所以唔知劍橋工程系係咪都係水泡科?姨甥讀書好叻,照計考醫都好有 ...

香港工程 ……算吧啦~~~

同外國係 2 個世界。香港連比既資格都無。

寶石宮

2023年兔年勳章

呢個分數夠入英美頂尖學府有餘

珍珠宮

Herobear 發表於 19-3-21 11:22
外國大學嘅工程絕對唔會係水泡科
考唔考到獎學金?
學費唔係一般家庭比到

學費幾多到?真係值得我按陳樓去讀?

子爵府

熱血勳章

love_dreaming 發表於 19-3-21 14:26
其實我覺個屋企人緊張啲細路都好正常,就算我都好想借住姨甥生選校呢件事去了解多啲學多啲,自己唔識上網 ...

冷靜!

其實大家都係緊張個小朋友。

唔想浪費他既能力。

男爵府

sasalic 發表於 19-3-21 15:48
我向你講嘅大學其中一間畢業 civil engin
我唔會話水泡.....
入到政府做engineer, salary MPS 32 - 44

畢業要先training 3年,再做一年才可考牌 考到牌就去MPS 32, 兩年後point 35 (skip 34)可以取10年non- accountable cash allowance ,每月around $20k。

首頁
34567...12

尾頁

跳至