自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

上得大學都唔係小朋友, 理應有良好既判斷能力, 最好可以自己搞掂開支添, 咁作為家人, 幫仔女 (同自己個荷包) 分析利弊亦冇錯.

哈佛應該冇一科係水泡啩... 我都覺得冇話揀錯, 就算覺得揀錯都仲有大把路可以選擇, 教育同就業係要睇長遠線, 好多野係事在人為, 當然運氣都佔少部份.... 我見過有人響香港讀science, 之後去左IC讀電腦果d, 之後去左哈佛, 響外國做緊bioinformatics方面既工作.

錢的而且確係一個問題. 曾經響外國forum 見有人話佢地俾劍橋收左, 不過唔想畢業後負一大筆債, 所以佢地揀去德國, 荷蘭等地讀書. 雖然劍橋個名係響噹噹, 但相信業內人士會知邊d 學校都係好啩.... 如果家人對經濟甚至回報方面有顧慮, 都應該考慮清楚.

男爵府

love_dreaming 發表於 19-3-21 14:10
個細路自己好清楚自己性格同喜好,佢話一定唔會從商,佢自己知自己想做工程工作,但未確定邊一瓣,覺得可 ...

我公司infrastructure 既department 唔係做香港project , 係全球project.
世界好大,有能力既人可以係不同國家工作,香港只係地球上一點。

別墅

safeway 發表於 19-3-21 14:31

我係有牌嘅工程師,有幸在全港打工仔最想入的10大公司中做 ...

多謝你呀,有行內人第一身比意見,真的很感謝,因為我地家族雖有大學畢業,但都不是專業界別,所以好多嘢都唔識,有多啲專業意見,家姐兩夫婦應該會放心好多

水晶宮

小鼠 發表於 19-3-21 14:25
近年construction 興旺,聽聞civil 已經唔係咁水泡喎,不如了解清楚先。

我識人做engineer, chartered 咗 ...

我朋友做engineer, top firm, 佢有份請人,年薪過百萬,我又覺得幾好喎!

佢公司只請fresh grad 三大top嗰班 candidates,另外外國返嚟嘅都會請,但要成績好。

所以我同意你講,chartered 左嘅engineer, 前景幾好,再加政府不斷起基建,有排做。

男爵府

要唔要搞清楚姨甥想讀咩工程呀? 就咁Engineering太空泛, Civil engineering, electronic engineering....
IC既triple E係世界级
應該只有香港先會覺得engin係水泡科, 外國全部都係神科

珍珠宮

love_dreaming 發表於 19-3-21 23:21
多謝你呀,有行內人第一身比意見,真的很感謝,因為我地家族雖有大學畢業,但都不是專業界別,所以好多嘢 ...

唔好聽人講呀,就算喺香港工程都唔係水泡科,起碼土木工程一定唔係,你只要google香港大學土木工程系嘅世界排名就知有幾勁,一個chartered civil engineer月薪可以去到十幾萬

別墅

moma1023 發表於 19-3-21 14:51
考大學的年紀了,不要當他細路,呢個決定對所有外人包括父母都只是一刻的決定,對他卻至少是幾年的拚搏經 ...

當然最終比佢自己決定啦,不過屋企人關心佢、了解多啲會安心啲啫。其實如果家姐姐夫係萌塞,一句唔批準就已經得啦,佢問得人即是思考緊,tune 緊自己,所以我都好支持佢,周圍幫佢問人,順便自己都學下嘢。

別墅

starbuckscoffee 發表於 19-3-21 23:50
要唔要搞清楚姨甥想讀咩工程呀? 就咁Engineering太空泛, Civil engineering, electronic engineering....
I ...

呢個真是一個好問題!姨甥就是未選定邊一個界別。

其實佢最最最dream school 係MIT,MIT第一年入學可以無需決定揀咩系,姨甥話想一年後摸清楚先決定讀邊一項;但MIT每年收香港只得一兩個、而且中美關係咁差,睇嚟都好渺茫。所以暫時先將個目標移去英國。

別墅

whyyou 發表於 19-3-21 23:52

唔好聽人講呀,就算喺香港工程都唔係水泡科,起碼土木工程一 ...

當然我自己都唔係好識嘢,但見香港啲工程系收生成績低一截咁,都驚糟蹋咗姨甥仔呀。

珍珠宮

love_dreaming 發表於 19-3-22 00:07
當然我自己都唔係好識嘢,但見香港啲工程系收生成績低一截咁,都驚糟蹋咗姨甥仔呀。
...

低一截?你同咩科比呀?唔係又係醫科嘛?如果咁介意咪索性叫你姨甥喺香港讀醫科啦,去得劍橋香港醫科都應該收啦

別墅

whyyou 發表於 19-3-22 00:13
低一截?你同咩科比呀?唔係又係醫科嘛?如果咁介意咪索性叫你姨甥喺香港讀醫科啦,去得劍橋香港醫科都應 ...

佢自己唔想讀醫都冇得要佢讀架喎。我去過大學open day資訊日,呢啲基本資料我都識比較嘅

子爵府

畀面勳章

love_dreaming 發表於 19-3-21 14:13
唔係由家人決定,只係想了解多啲,再同個細路商量下。就算個細路考試讀書點叻,都未夠成熟決定一切掛?!
...

佢,唔係細路,有足夠能力去決定佢自己嘅路,相信佢

唔好聽講句,你地(又其實包括大部分嘅我地)有幾多人係夠識見預測世界未來幾十年後嘅發展?

你地只能同佢傾的,只有屋企有冇能力support 佢去行前,同相信佢而已

大宅

我有個朋友係Imperial collage 讀土木工程畢業,宜家系政府做工程師,幾好呀。

伯爵府

好媽媽勳章

love_dreaming 發表於 19-3-22 00:03
呢個真是一個好問題!姨甥就是未選定邊一個界別。

其實佢最最最dream school 係MIT,MIT第一年入學可以無 ...

係呀!MIT頭一年不用declare major,仲要係pass / fail (唔計GPA). 但今年入學申請好似已經announce 咗(pi day 出offer). 下年先入學?(class of 2024?)

伯爵府

safeway 發表於 19-3-21 14:31

我係有牌嘅工程師,有幸在全港打工仔最想入的10大公司中做 ...

其實係咪除咗civil係要有牌,其他的如mech, chem, comp, elec, industrial 個牌考唔考都唔要?

呢度講來講去都係好似係講civil的。

翡翠宮

畀面勳章

love_dreaming 發表於 19-3-21 11:26

都計劃會申請獎學金,未知考唔考到?如果考到個學額 ...

香港政府有卓越獎學金,俾考到外國名大學的尖子申請,如果考到牛劍、 imperial、 LSE呢d數一數二的大學,特別係STEM學科,幾乎拎硬咁滯。

日日是好日

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 love_dreaming 的帖子

其實都咁大個人,唔使理佢吧。
如果係讀到書嘅,讀乜都有出頭嘅。不過,識得做工程嘅,除非係老板,想個仔接手盤生意,大都唔想俾自己個仔做呢行。

讀大學都係投資,讀工程嘅回報,唔成正比。你買股票,都揀有高派息,或者有機會爆升嘅股票。未讀都知道社會地位低,仲讀嚟做乜?

大宅

love_dreaming 發表於 19-3-21 14:13
唔係由家人決定,只係想了解多啲,再同個細路商量下。就算個細路考試讀書點叻,都未夠成熟決定一切掛?!
...

咁妳就睇小左個細路啦!
當年我有同學中四立志讀醫,4年時間千辛萬苦,堅定不移地讀,終於考到上。
當年我間中學只算係地區上最差果間英中ja!
要相信年青人,聆聽佢地諗法之餘亦請尊重。
其他jm都有講可以考卓越獎學金幫補,屋企真係無條件供得起佢的,咪最多請佢考到先可以過去。考唔到就請諗定後路囉。

唔好因為所謂大人的手緊,而話個細路未成熟。佢最有可能的係未夠成熟去接受拒絕/失敗。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

如果真係喜歡 engineering, 首選 MIT, 依家局勢又令人卻步,不防一試
如果真係考到 MIT, Cambridge 或 IC,,乞食,打幾分工,都會供個仔女去讀
係 top uni 讀,目標除咗個專業資格外,可以更遠
有兩位朋友嘅仔女依家讀緊,一個year 1,一個 year 2,可pm我

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

chillimom 發表於 19-3-21 13:41
又一對拉住仔女後腿嘅父母
我諗起之前個仔考到IC但老母唔出生活費果個POST

首頁
45678...12

尾頁

跳至