自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

虎到金來勳章

199707100304 發表於 19-3-21 11:32
請問銀行有沒有提到, 第日到了18歲, 其實可唔可以將此兒童戶口轉為成人?
並一定要取消, 重新申請? ...

我問過可以轉但就有最抵存款額,如果你吾郁佢吾轉到三四十歲都可繼續用就冇限戶口要有幾錢。
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

hhmum 發表於 19-3-21 11:52
我問過可以轉但就有最抵存款額,如果你吾郁佢吾轉到三四十歲都可繼續用就冇限戶口要有幾錢。
...

唔該哂~
到時咁大個, 佢自己決定啦~
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

點解我早兩星期前佢地話無兒童戶口開。。。相同銀行
珍惜 感恩
You got this!!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

tingbb@mama 發表於 19-3-21 11:59
我之前開 POST 問過, JM 答完我先去 HSBC 開架

學生銀行戶口 (有提款咭) (更新)

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

個戶口用唔到 COUNTER SERVICE 架

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珍珠宮

miriam 發表於 19-3-21 12:02
個戶口用唔到 COUNTER SERVICE 架

我唔需要櫃檯服務,但係埋到佢去話冇得開
珍惜 感恩

男爵府

tingbb@mama 發表於 19-3-21 12:04

要夠11歲先可以開戶喎, 你小朋友幾歲呀.

王國長老

tingbb@mama 發表於 19-3-21 12:04
我行去拎籌個度攞飛, 職員問我開咩戶口, 我話學生用咋, 跟住即日開埋

會唔會係小朋友太細呢?

王國長老

yaya_c 發表於 19-3-21 12:06
相信係呢個問題, 所以開唔到

男爵府

hhmum 發表於 19-3-21 11:52
...

我仔女是大學生,仍然用緊最 basic 的戶口,是初中時開的戶口,
我又冇留意有冇要求戶口有最低有幾多錢,
但我仔女咁多年利是錢,全部都冇用,戶口內存款不太少。
將來就算佢地 upgrade 戶口,都好似可以保留同一戶口號碼。

大宅

回覆樓主:

學生戶口要幾多歲先開得架

男爵府

miriam 發表於 19-3-21 11:25
早兩日同我囡去左 HSBC 開學生戶口 (有提款咭)

個日諗住係紅磡商業中心個間開既, 去到話已有三個客人等緊, ...

話時話,樓主可以在 #1 提大家,想開户口要早 d 。
遲 d 好多人為仔女出國讀書,幫小朋友開 HSBC ,
因為 HSBC 有 global transfer ,可以在香港開埋 HSBC 外國戶口,直接轉錢去外國。
到時可能要等好耐。

男爵府

asukav6 發表於 19-3-21 12:09
學生戶口要幾多歲先開得架

要夠11歲呀, 最好換埋有相身份證先去開.

王國長老

Cara2006 發表於 19-3-21 12:14
話時話,樓主可以在 #1 提大家,想開户口要早 d 。
遲 d 好多人為仔女出國讀書,幫小朋友開 HSBC ,
因為 ...
CAP 你既資料做放係 #1

珍珠宮

yaya_c 發表於 19-3-21 12:06

佢無問就話無得開了
珍惜 感恩

珍珠宮

miriam 發表於 19-3-21 12:06
我行去拎籌個度攞飛, 職員問我開咩戶口, 我話學生用咋, 跟住即日開埋

會唔會係小朋友太細呢?

無問過我就話無
珍惜 感恩

水晶宮

Cara2006 發表於 19-3-21 12:08
我仔女是大學生,仍然用緊最 basic 的戶口,是初中時開的戶口,
我又冇留意有冇要求戶口有最低有幾多錢,
...

不可以 upgrade去綜合戶口,但可繼續使用
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

tingbb@mama 發表於 19-3-21 12:17
無問過我就話無

因為職員要跑數,學生戶口唔計,佢哋唔鍾意開係事實
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

可能言語間的誤會,你再去問,話係 "學生用的戶口" 。

王國長老

bmuimami 發表於 19-3-21 12:18
不可以 upgrade去綜合戶口,但可繼續使用
講左用到最基本提存同轉數快咋

首頁
12345...7

尾頁

跳至