自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

tingbb@mama 發表於 19-3-21 11:59
點解我早兩星期前佢地話無兒童戶口開。。。相同銀行

HSBC 無兒童户口但有學生戶口

我幫我仔開戶口時,職員話第-次要入2000大元,之後無最低結餘但唔可以零元。有提款咭每個月有月結單,可申請網上理財
抱抱BB

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

bmuimami 發表於 19-3-21 12:20
因為職員要跑數,學生戶口唔計,佢哋唔鍾意開係事實
咁我囡咪好好彩

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

tingbb@mama 發表於 19-3-21 12:17
無問過我就話無
咁你小朋友幾多歲?

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

PoPobaby 發表於 19-3-21 12:25
HSBC 無兒童户口但有學生戶口

我幫我仔開戶口時,職員話第-次要入2000大元,之後無最低結餘但唔可以零元 ...
明解我囡開到佢小朋友開唔到, 因為我講明係學生戶口

男爵府

bmuimami 發表於 19-3-21 12:20
因為職員要跑數,學生戶口唔計,佢哋唔鍾意開係事實

係事實, 就算我去恆生開, 都要去左2次先開到.

王國長老

yaya_c 發表於 19-3-21 12:28
係事實, 就算我去恆生開, 都要去左2次先開到.
學生戶口 sell 唔到投資野嘛

男爵府

bmuimami 發表於 19-3-21 12:18
不可以 upgrade去綜合戶口,但可繼續使用

綜合戶口有甚麼不同呢?
我仔女在外國讀緊大學,或者暑假返香港,叫佢地問下。

大宅

miriam 發表於 19-3-21 12:27
明解我囡開到佢小朋友開唔到, 因為我講明係學生戶口

其實我第一次問係開兒童戶口,個職員答我無,話只可開一隻要連住我名的戶口,之後上網爬文,再去,講明要學生戶口或minor account 就成功了
抱抱BB

大宅

miriam 發表於 19-3-21 12:34
學生戶口 sell 唔到投資野嘛

又唔係喎,佢有sell.我儲蓄人壽

男爵府

miriam 發表於 19-3-21 12:25
咁我囡咪好好彩

我識好多人,幫仔女開都冇問題。
如果父母有 hsbc 戶口,手續更簡單。

其實而家間間開銀行戶口都好煩,因為怕人洗黑錢。
所以,仔女未夠 18 歲,就快 d 開。
到 18 歳,是成年人,批都耐 d 嚴 d 。

王國長老

Cara2006 發表於 19-3-21 12:36
綜合戶口有甚麼不同呢?
綜合戶口係有埋投資同外幣呢 d 野

個人綜合理財戶口

王國長老

PoPobaby 發表於 19-3-21 12:39
其實我第一次問係開兒童戶口,個職員答我無,話只可開一隻要連住我名的戶口,之後上網爬文,再去,講明要 ...
我囡交通銀行個戶口就係要同我聯名, 仲要得我可以攞錢, 不如去 HSBC 申請一個新戶口算數

王國長老

PoPobaby 發表於 19-3-21 12:41
又唔係喎,佢有sell.我仔儲蓄人壽
開戶個位職員 sell 我囉

男爵府

PoPobaby 發表於 19-3-21 12:41
又唔係喎,佢有sell.我仔儲蓄人壽

開戶口,應該會問清客人戶口用途,投資取向。
點可能 sell 比小朋友。
佢應該係想叫你買。

王國長老

Cara2006 發表於 19-3-21 12:42
之前問開戶個 post jm 覆話搞左好耐差唔多成個鐘, 但我地好快, 半個鐘搞掂

王國長老

Cara2006 發表於 19-3-21 12:47
開戶口,應該會問清客人戶口用途,投資取向。
點可能 sell 比小朋友。
佢應該係想叫你買。
個日 sell 我 upgrade 個 account, 我話唔使

水晶宮

Cara2006 發表於 19-3-21 12:36
綜合戶口有甚麼不同呢?

有埋外幣,定期,支票簿,投資戶口
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

Cara2006 發表於 19-3-21 12:42

又未必,如果開20萬的綜合戶口(佢哋跑數會計,開埋credit card)就好歡迎
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

miriam 發表於 19-3-21 12:43
綜合戶口係有埋投資同外幣呢 d 野

咁,可能到時想用,再開通也可以。
我估而家乜都電腦化,係可以 upgrade 。
我朋友也為 global transfer ,upgade 上 premier ,
本來乜都冇的基本戶口,而家多好多 function ,
戶口號碼冇轉。

男爵府

bmuimami 發表於 19-3-21 12:52
又未必,如果開20萬的綜合戶口(佢哋跑數會計,開埋credit card)就好歡迎
...

我意思,係話,
當然,越多錢帶去開戶,佢地越開心,但學生戶口也好多人開到。
未至於要 "好釆" 。

首頁
12345...7

尾頁

跳至