自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

tingbb@mama 發表於 19-3-21 13:58
其實因為我有繼續問係咪所有嘅小朋友戶口都冇得開咁嘅意思。。。。職員可以講學生戶口
...
都有會員解釋左佢地唔想開學生戶口, 仲邊會同你講呢

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

tingbb@mama 發表於 19-3-21 13:58
其實因為我有繼續問係咪所有嘅小朋友戶口都冇得開咁嘅意思。。。。職員可以講學生戶口
...
我去開戶時望左 HSBC WEBSITE 先, 網上資料最低存款要 $5000, 之後再上黎問先知有學生戶咋, 否則都開唔到.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

謝謝分享

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

moonlight9198 發表於 19-3-21 13:37
到左18歲,如果想轉成人身份証轉成人account ,係唔可以用番兒童個account ,要除消再開過,我女之前響HSB ...

我囡已經18歲 HSBC account 繼續用緊 wor. 冇人講過要取消再開其他戶口.

王國長老

clpapa 發表於 19-3-21 15:11
我囡已經18歲 HSBC account 繼續用緊 wor. 冇人講過要取消再開其他戶口.
開戶時職員無提過 18 歲要轉成人戶口

珍珠宮

miriam 發表於 19-3-21 14:01
無犯法, 我呢 D 莫財人士都 SELL 夠抵死

公爵府

miriam 發表於 19-3-21 11:25
會員提供有用資料以截圖顯示

幾歲開户口

瑪瑙宮

clpapa 發表於 19-3-21 15:11

用緊係可以繼續用,如果想更新用成人身份証資料,就要除消兒童account ,轉做成人account ,我女都係繼續用緊兒童開時既account ,冇轉資料,因一想用成人身份証轉番成人資料,就唔可以繼續用兒童身份証開既account 。我知既係咁。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

王國長老

moonlight9198 發表於 19-3-21 16:30
用緊係可以繼續用,如果想更新用成人身份証資料,就要除消兒童account ,轉做成人account ,我女都係繼續 ...
我打左上 hotline 問, 同你資料一樣.

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

幸福可以好簡單

王國長老

tingbb@mama 發表於 19-3-21 12:17
無問過我就話無
#1 更新資料

HSBC 港幣結單兒童儲蓄戶口規則

珍珠宮

回覆 miriam 的帖子

thanks, very useful info!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

近期都考慮緊要同小朋友開戶,謝分享

大宅

醒目開學勳章

bmuimami 發表於 19-3-21 12:49
有埋外幣,定期,支票簿,投資戶口

好呀,繼續用學生户口, 等D小朋友到咗大個都唔可以隨便投資

男爵府

好媽媽勳章

想請教下如果小朋友有 HSBC 學生戶口, 所以支票不能入戶口,如果到了 18 歳沒轉成人户口,是否仍然收到支票不能入戶口 ?

王國長老

tingchichi 發表於 19-3-21 18:16
想請教下如果小朋友有 HSBC 學生戶口, 所以支票不能入戶口,如果到了 18 歳沒轉成人户口,是否仍然收到支 ...
呢樣真係無問到, 要睇返兒童戶口既細則先知

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

禁止訪問

王國長老

洋洋 發表於 19-3-21 18:39
到18歲自動會變成人戶口,戶口號碼不變,無論有冇update 身份證,可入票。
成人戶口要求$5000結存,
如果 ...
我 copy 左你既資料去 #1

男爵府

回覆樓主:

上個月同兩個仔開完HSBC,
都係$500就得!
最終大仔入$1000, 細仔入$1500俾佢哋!

另外兩個月前同大仔開恆生,都係入$500!

首頁

尾頁

跳至