懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想分享下我既生B經歷我係第一胎,8 號見啡, 小陣痛入院,入到去只開左一度,到12 號Bb先出世。其間我不停記錄陣痛時間由10分鐘痛10 秒去到4分鐘痛1分鐘。我就叫護士檢查度數,終於開左三度,推入待產室,即Call我老公黎陪產。

待產室經歷
點個入到去再檢查原來得兩度
之後個護士用幫我檢查嘅時候用手吉穿我羊水,吉穿之後痛得仲勁,佢哋話裝修之後無兆氣供應,我即時崩潰。最後揀咗止痛針,瞓咗三個鐘之後醒咗再痛。期間聽到另一個孕婦痛到大叫,醫生俾佢落產房聞兆氣,之後我老公要求左四次,終於有位比我早落產房聞。其間已經去到六度,聞住兆氣暈暈地唔清醒所以痛楚減輕左。

複式洋房

回覆樓主:

期間羊水混濁,嚇到我老公呆左,之後醫生檢查話只係好少,無事,差唔多當晚七點開到10度準備生得,每陣痛一下就要谷盡力推個Bb出黎,因為聞笑氣關係所以冇乜力生,已經一個半鐘,再在出唔到嚟,醫生就會夾出嚟或吸出嚟,我唔想所以臨尾一谷,谷到佢出嚟,期間有剪陰道,但陣通已經痛過一切,所以感覺不大,生完,打咗麻醉針,縫線都唔覺得好痛,係臨尾嗰幾下痛。

令我最安慰既係佢地比我老公全程由待產室陪到落尾,連縫線都俾佢喺度。起初我以為臨生先俾佢喺度。

生完下面傷口總痛緊,腰又痛,好想快D出院,留院個兩日全程湊Bb,無教好訓,有啲媽媽抱住個BB 總瞓着埋

別墅

回覆樓主:

恭喜我預產期係29/5,都係威爾斯生呀,開始有啲緊張,而家無笑氣聞喇?

大宅

17個鐘,覺得會好肚餓,bb好得意呀

複式洋房

manting1212 發表於 19-3-21 13:48
恭喜我預產期係29/5,都係威爾斯生呀,開始有啲緊張,而家無笑氣聞喇?

...

謝謝
佢地話因爲搬左5F無抽風系統,所以無兆氣,我嗰時都係因為偷聽到隔離媽媽醫生俾佢落去產房聞兆氣,我又係喊到七彩,加上我老公又吹左四次,佢哋先幫我book到產房有房比我聞,我好好彩,當日唔算多產婦,所以最終開到6 度安排我落產房聞。

加油呀!,到Bb出到黎就會覺得咩痛都值

複式洋房

IvansweetHeart 發表於 19-3-21 14:11
17個鐘,覺得會好肚餓,bb好得意呀

謝謝個時我已經忘記肚餓了
後期差D唔夠力谷佢出黎

大宅

無笑氣咁大鑊我上胎都係靠笑氣捱過陣痛
今胎無笑氣點算

洋房

hoyee0428 發表於 19-3-21 13:22
期間羊水混濁,嚇到我老公呆左,之後醫生檢查話只係好少,無事,差唔多當晚七點開到10度準備生得,每陣痛一 ...

恭喜晒呀!我16/5預產期都係威院生,好擔心冇兆氣呀......

男爵府

期間羊水混濁,嚇到我老公呆左,之後醫生檢查話只係好少,無事,差唔多當晚七點開到10度準備生得,每陣痛一 ...

恭喜你
媽咪好叻,bb好得意

複式洋房

Sze0822 發表於 19-3-21 17:37
無笑氣咁大鑊我上胎都係靠笑氣捱過陣痛
今胎無笑氣點算
...

待產室無,產房先有,我個時起待產室聽到無兆氣崩潰到喊,要求左幾次又見我喊到七彩咁,最終有位比我早落去產房聞,個時開到6度

複式洋房

肥虎虎 發表於 19-3-21 18:36
恭喜你
媽咪好叻,bb好得意

複式洋房

yannes818 發表於 19-3-21 18:23
恭喜晒呀!我16/5預產期都係威院生,好擔心冇兆氣呀......

唔知到時裝修完味再唔係你要求佢可唔可以比你早D落去產房聞兆氣

複式洋房

阿B個面豬仔好得意,媽媽都好叻,17個鐘唔簡單,我生第一胎都用咗20個鍾嚟痛

複式洋房

阿B個面豬仔好得意,媽媽都好叻,17個鐘唔簡單,我生第一胎都用咗20個鍾嚟痛

別墅

hoyee0428 發表於 19-3-21 13:06
想分享下我既生B經歷我係第一胎,8 號見啡, 小陣痛入院,入到去只開左一度,到12 號Bb先出世。其間 ...

我21/3晚先去wales聽完講座,話由7F搬去5F,仲話無咁快攪好,但完全無提過無笑氣提供,仲鼓勵未係最痛已經要聞定。聽你咁樣講完,我都有啲不安。

複式洋房

HRM_ME 發表於 19-3-22 00:28
...

Thx生到出黎超開心,因為已經痛完之後就迎接湊B生涯

複式洋房

shashatin1234 發表於 19-3-22 05:58
我21/3晚先去wales聽完講座,話由7F搬去5F,仲話無咁快攪好,但完全無提過無笑氣提供,仲鼓勵未係最痛已經 ...

當你痛緊既時候吸無咩止痛效果,要你feel 到個陣痛差唔多痛既時候吸先最有效,我開頭唔太識吸,痛既時候吸無咩用, 唔痛既時候唔洗吸,我因為太驚,唔痛都吸,比護士罵臨生Bb既時候佢地會收番走兆氣,因為怕你再吸,迷迷糊糊無力生。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

恭喜哂,BB好得意吖,媽媽要多D休息。

大宅

hoyee0428 發表於 19-3-21 13:06
想分享下我既生B經歷我係第一胎,8 號見啡, 小陣痛入院,入到去只開左一度,到12 號Bb先出世。其間 ...

多謝分享~~媽媽好叻呀!BB好可愛呀!好好休息啊~~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至