自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]立法會今(21日) 辯論「改革移民及入境政策」的無約束力議案。提出動議的新民主同盟范國威表示,香港人口持續上升,加重公共服務、如醫療的負擔,他要求設立單程證的雙重審批機制,讓政府可行使權力削減單程證配額一半,由每日150個減至75個。
保安局局長李家超表示,政府無意改變單程證制度的運行,但會密切留意單程證配額的使用情況,與內地當局交換意見。他強調單程證受理、審批和簽發是內地的職權範圍,內地設「打分制」,亦有公開透明的審批準則,在內地當局審批後,入境處亦會在個案層面配合。

]

公民黨楊岳橋表示,現時香港入境處對單程證沒審核權,香港只可以照單全收,他提倡設雙重審批機制,即內地和香港都能審批。此外他認為政府和中央應就此設立溝通機制,定期溝通,並將有關內容公開化。楊岳橋亦建議設立常設的人口政策辦公室,研究中短期影響人口增長的因素,尤其是單程證等制度。
民建聯何俊賢稱,香港以往地少人少,香港對移居到港有包容,同時能提供大量勞動力。他稱現時人口持續上升是現實,但卻有人不合理地指控新來港人士,他稱只要合法來港就是香港人,認為現時香港政治氣候不好,有人借中港矛盾作政治攻擊。他又指,香港仍是世界最安全城市,最需要警力的是在2014年發生「佔中」事件,其後的旺角騷亂及林子健事件,這些都是香港人做出來的事件。
經民聯梁美芬表示,新移民人士是合法有秩序來港,她稱香港多個年代都有出現移民潮的問題,香港人不應該排外,反而可以作改善,設相互移居機制,讓同樣想回內地團聚的人士可回去,同時有來港的新移民不適應後亦可回去。她又指香港應該做「東方之珠」外,要做「全球的珍珠」。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

全世界既新移民都唔會好似香港有甘多福利囉!有屋有綜援有公立醫院比佢睇!如果10年後先有應該舒緩到醫院人流同公屋問題。但政府最擦呀爺鞋邊敢!仲有果d假難民。日日都有搶劫各樣,又唔見佢做野!日日講明日大嶼,大灣區真係食x啦!

風扇    發表於 19-3-22 22:42

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

支持香港要攞返單程証審批權﹗﹗﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

my005 發表於 19-3-21 15:07

伯爵府

虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

伯爵府

虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

就算佢點都唔比 審批桂。
咁申請落嚟果d人。10+年內 不得申請公屋,資助或所有福利。。。得喇啩

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

kit2004 發表於 19-3-21 15:03
全世界既新移民都唔會好似香港有甘多福利囉!有屋有綜援有公立醫院比佢睇!如果10年後先有應該舒緩到醫院人 ...

當年由7年變1年嘅裁決…… 冇得返轉頭

wcpcelia    發表於 19-3-22 11:10

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Mm233 發表於 19-3-21 14:48
立法會今(21日) 辯論「改革移民及入境政策」的無約束力議案。提出動議的新民主同盟范國威表示,香港人口持 ...
香港議員作反了!!!
保安局千萬要守住,香港係中國一個特區吧了,自己話事仲得了~

大宅

tester5 發表於 19-3-21 20:06
香港議員作反了!!!
保安局千萬要守住,香港係中國一個特區吧了,自己話事仲得了~
...

唔使驚,一大班保皇議員支持阿爺同特區政府,點輪到三、兩個唔識死嘅反對派響處攪攪震。仲有呢個帖好快有人將槍頭轉移至泛民,政府唔洗招架。

tester5    發表於 19-3-22 06:37

伯爵府

pcy307 發表於 19-3-21 20:19
唔使驚,一大班保皇議員支持阿爺同特區政府,點輪到三、兩個唔識死嘅反對派響處攪攪震。仲有呢個帖好快有 ...
又或者直情無視

伯爵府

pcy307 發表於 19-3-21 20:19
唔使驚,一大班保皇議員支持阿爺同特區政府,點輪到三、兩個唔識死嘅反對派響處攪攪震。仲有呢個帖好快有 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

睇完真係好sad,逃犯例就話要盡快修改,150呢啲咁影響民生既野就完全唔理
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

伯爵府

sumlam 發表於 19-3-22 00:21
睇完真係好sad,逃犯例就話要盡快修改,150呢啲咁影響民生既野就完全唔理
...

大宅

...

上面先係佢老細,梗係要跟order 做野啦
民生?咩黎架?

Btw呢個李家超個樣真係好奸,見親佢就憎

伯爵府

Heixsap 發表於 19-3-22 12:53
上面先係佢老細,梗係要跟order 做野啦
民生?咩黎架?
有D似執葉律師

男爵府

回覆樓主:

楊岳橋提出既建議合理。希望政府認真考慮同中央爭取番嗰自主權。

移民法審批權先係控制移民既關鍵。咩取消福利嗰d只針對到少部分人。另一個post都有提到中港聯婚有唔少係有學識既,佢哋唔一定會要福利。所以要改善人口,一定要從移民法着手。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

MM2H 發表於 19-3-21 20:06
當年由7年變1年嘅裁決…… 冇得返轉頭

強烈要求改返7年!!
放下自在

公爵府

支持

珍珠宮

畀面勳章

子爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

...

首頁

尾頁

跳至