親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

4月中會去台灣,想星期日去龜山島賞鯨, 但最怕落雨, 所以想出發前一個星期前先CONFIRM 行程.
想請教一下如果唔包車, 靠自己搭火車去頭城再轉的士, 會唔會好難截車? 還是最好都係包車呢? 但我怕一星期前搵唔到包車呢.....

珍珠宮

garfielddog 發表於 19-3-21 17:00
4月中會去台灣,想星期日去龜山島賞鯨, 但最怕落雨, 所以想出發前一個星期前先CONFIRM 行程.
想請教一下如 ...

頭城車站好多的士。
btw 不會找不到包車的。

珍珠宮

想請教一下如 ...

一出火車站就有的士

wcpcelia    發表於 19-3-22 09:48

大宅

回覆 MissMaMa 的帖子

謝謝你回覆呀~因為見有人話宜蘭唔易搵的士,仲要感覺頭城比較偏遠,先1516搵唔搵包車,如果易搵車就遲d先決定去唔去睇海豚了~
Thanks

珍珠宮

garfielddog 發表於 19-3-21 20:22

謝謝你回覆呀~因為見有人話宜蘭唔易搵的士,仲要感覺頭城比較偏遠,先1516搵唔搵包 ...

車站一定有的士。不過去到景點,要搵的士回程可能就難少少

珊瑚宮

garfielddog 發表於 19-3-21 20:22

謝謝你回覆呀~因為見有人話宜蘭唔易搵的士,仲要感覺頭城比較偏遠,先1516搵唔搵包 ...

找民宿book賞鯨。

子爵府

虎到金來勳章

想請教一下如 ...

我之前係透過民宿book 賞鯨 + 環島亀山。
去程易有的士。
係回程無車,行路去搭火車時,好彩賞鯨個導遊見到我,車我地去火車站。

個邊最好買張電話卡,係街唔易找的士,好多時要call 的士

wcpcelia    發表於 19-3-22 14:50

大宅

回覆 princessgw 的帖子

謝謝你地回覆呀~~
其實我問過我間民宿啦, 佢只教我點去 (可能我只住一晚呱), 咁我見KKDAY 都有得JOIN 團, 所以諗住自己攪都OK, 係煩點去啫...
如果我只有上網, 無得打電話, 用APPS CALL 車可以嗎?
其實都有見到D 人話上的士就問司機拎咭片, 講定幾點回程, 我只係怕萬一司機唔接我點算咋, HAHA.

男爵府

princessgw 發表於 19-3-22 00:07
我之前係透過民宿book 賞鯨 + 環島亀山。
去程易有的士。
係回程無車,行路去搭火車時,好彩賞鯨個導遊見到 ...

宜蘭D比較偏地方, 真係好難找的士的
我上次又是這樣, 在冬山鄉, 玩水的地點有的士
食完飯在飯店, 找唔到的士, 最後行去Family M
一個台灣人幫忙找, 也CALL了很久才有
她也說在這裡是好難有的士的 !

在近車站附近,羅東宜蘭見到好多

子爵府

虎到金來勳章

garfielddog 發表於 19-3-22 11:29

謝謝你地回覆呀~~

我個時食完野,餐廳幫我地call的士。

係街好難找到的士。

子爵府

虎到金來勳章

subb 發表於 19-3-22 11:44
宜蘭D比較偏地方, 真係好難找的士的
我上次又是這樣, 在冬山鄉, 玩水的地點有的士
食完飯在飯店, 找唔到的 ...

我有一次又係等極都無的士,走去便利店搵人幫手

子爵府

虎到金來勳章

謝謝你地回覆呀~~

萬一搵唔到,行去火車站好像半個鍾,你試google一下。

我個次等唔到的士,都係行。好彩比導遊見到好心車我。

宜蘭要有張打到電話既卡,只上網,你預左坐車煩。

珊瑚宮

謝謝你地回覆呀~~

在桃園機場買張台灣電話卡啦。5日都是3百幾台幣(有電話分鐘打)

大宅

宜蘭好大地方,有D地方難截的士。
我上年八月有出海睇到好多鯨豚,一家大細包車去多幾個遠景點(兔子迷宮餐廳),我兩次去宜蘭都揾八百哥,佢識船家預好哂時間,人都幾好

大宅

HAHA, 我若然响街截唔到車, 司機又唔返黎接我地, 就去便利店啦~~
謝謝大家回覆~~

大宅

回覆 tamlo 的帖子

請問包車大概幾錢? 有行程參考下嗎?
我的民宿QUOTE 3600台幣8小時, 但我地意向淨去一站, 又要睇天氣, 所以唔敢BOOK住. FB 有人話搵唔到4月包車呀, 我先1516 點安排, 如果有的士, 就安心好多了....

似乎我都要出張有得打電話的咭了, 謝謝意見

伯爵府

tamlo 發表於 19-3-22 12:43
宜蘭好大地方,有D地方難截的士。
我上年八月有出海睇到好多鯨豚,一家大細包車去多幾個遠景點(兔子迷宮餐 ...

兔子啲食物ok唔ok.因為我都下月出發都paln咗去呢度食夜晚。 謝

男爵府

princessgw 發表於 19-3-22 11:49
萬一搵唔到,行去火車站好像半個鍾,你試google一下。

我個次等唔到的士,都係行。好彩比導遊見到好心車我。 ...

我在機場出左一張主要是上網的卡, 打電話分鐘好少, 咁就中焦.....
打了1-2個電話, 已經無哂, 要台灣人代CALL 的士 !

我都有包車, 只是車到去玩水地方, 又玩足全日,放了司機走, 咁就又中........ !

男爵府

12312 發表於 19-3-22 12:34
在桃園機場買張台灣電話卡啦。5日都是3百幾台幣(有電話分鐘打)

我都是出5日, 但打一兩個電話, 通話已經用完 !

子爵府

虎到金來勳章

subb 發表於 19-3-22 15:36
我在機場出左一張主要是上網的卡, 打電話分鐘好少, 咁就中焦.....
打了1-2個電話, 已經無哂, 要台灣人代 ...

上當年我便是這樣。
打左幾個電話後無晒通話分鐘,只得上網,跑去便利店增值。

首頁

尾頁

跳至