論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

家菲傭已來了差不多四個月,工作表現良好,勤力,對兩個小朋友也很有心機,所以我們也頗信任她。直到今天,因為要在醫院照顧生病的細佬,只難能留下家姐讓家傭在家照顧。晚上回家看到家姐背部有名顯用指甲刮傷的痕跡(如圖),問了家傭,她說不知道傷痕怎樣形成,也聲稱從不傷害家兩個小孩,因為她也很愛護他們。我現在很迷茫,很難相信她,或該信任到什麼程度呢?

子爵府

回覆樓主:

似係用一啲利器刮落去 似係人為

男爵府

大阪燒 發表於 19-3-22 00:04
家菲傭已來了差不多四個月,工作表現良好,勤力,對兩個小朋友也很有心機,所以我們也頗信任她。直到今天, ...

小朋友幾大?
識唔識講?

大宅

1010k 發表於 19-3-22 00:35
小朋友幾大?
識唔識講?

13個月,唔識講

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

睇見都心痛。 問工人梗話唔知。 似刀痕又似有刺的植物。 小心個工人。 佢地講一套做一套。

大宅

最關心BB問題熱投勳章

無裝cam?

男爵府

回覆樓主:

從啲傷痕看來, 啲傷唔似係意外造成, 因為啲刮痕有2個方向, 打斜刮一下, 打直再刮一下。
而且bb有著衫, 點解會刮到個背脊?
如果唔係特登拎起佢件衫去刮係唔會有咁既效果。

大宅

咁多條痕,唔似係物件刮到
要小心工人,係你面前扮好錫小朋友
你唔係度另一個樣
一定要睇cam加話比佢知你有睇

wcpcelia    發表於 19-3-22 09:44

男爵府

回覆樓主:

好明顯是故意傷害.

這個姐姐不能留.

你快D去醫院睇醫生+ 驗傷

水晶宮

大阪燒 發表於 19-3-22 00:04
家菲傭已來了差不多四個月,工作表現良好,勤力,對兩個小朋友也很有心機,所以我們也頗信任她。直到今天, ...

你工人説 "唔知", 難道屋企有隱影人 刮傷BB?
無論如何呢個工人留不得。
其實, 你可報警。

子爵府

一定一定要cam,& 要成日check cam record!

大宅

第一要控制自己情緒先

第二自己係咪FULL TIME MUM?
可唔可以呢一刻無工人 ?

如果自己湊到二件, 咪即炒
如果搞唔到, 即炒都搞唔店, 請個一個新都要二個半月
有無裝CAM 加多D CAM , 係要比佢知你知

大宅

係咪一定要報警先?我唔係叫你唔報警
我係覺得解決目前面對問題先

重要過一切
如果你係FULL TIME MUM 你可以MON住小朋友
現在無左工人得唔得>? 請鐘點?
咁可以要扮曬野問下工人點解會咁, 好擔心
等佢知你知, 但又無扮曬野無懷疑係佢做
跟住請一個新, 再睇下幾時炒佢老X

大宅

報警
好老實
真係無用
去驗左傷
佢死口唔認

大家交下戲
我想炒我工人都等左三個月
日日忍

當然如果你發現事情真係好嚴重, 即炒
真係要自己衡量下

始終自己先最清楚自己

男爵府

回覆樓主:

你以為個工人真係好勤力好鍚小朋友? 好多都係响你面前做戲咁做。你無睇好耐以前另一個post, 有個工人係太太面前好鍚小朋友, 後來小朋友同媽咪講話唔想要工人姐姐, 個媽覺得古怪, 就買左支錄音筆錄屋企既動靜。結果比佢發現佢唔係屋企既時候, 工人掛住講電話, 飯都沒有煮比佢個仔食, 只係灌佢個仔飲水。個小朋友每日要等媽咪番屋企先有飽飯食。個阿媽第二日立即call人上來全屋裝cam, 從此佢個仔終於有飽飯食。

就算你炒左呢個姐姐, 下一個姐姐黎到前都必須裝 cam。

男爵府

Solarflare 發表於 19-3-22 13:11
你以為個工人真係好勤力好鍚小朋友? 好多都係响你面前做戲咁做。你無睇好耐以前另一個post, 有個工人係太太 ...

咁大件事?
邊個post 冇比飯小朋友吃?

男爵府

1010k 發表於 19-3-22 15:03
咁大件事?

好耐之前睇過, 以經好多年前既 post 了。印象好深刻, 因為個小朋友成幾個月無午飯食丫... 好陰公。

男爵府

1010k 發表於 19-3-22 15:03
咁大件事?

找到了, 係呢個 post 既 2 樓。

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&action=printable&tid=5038252

大宅

最關心BB問題熱投勳章

Solarflare 發表於 19-3-22 13:11
你以為個工人真係好勤力好鍚小朋友? 好多都係响你面前做戲咁做。你無睇好耐以前另一個post, 有個工人係太太 ...

工人好多都係做戲!你一出門口已經係第二個樣。在你面前肯交戲的工人已經算係咁了。
所以我真係唔明點解仲咁多人係唔裝cam的。點解可以咁放心唔裝?有個姐姐同我講佢朋友雇主無裝cam。我同佢講,我地自己出去返工,香港做嘢有邊度係無cam的?office、零售,商場周圍都係cam,如果屋企喺請左個員工黎做嘢有cam真係正常不過。無做衰嘢怕什麼?唔公司有cam我唔撈嗎?

男爵府

koala_ys 發表於 19-3-22 17:31
工人好多都係做戲!你一出門口已經係第二個樣。在你面前肯交戲的工人已經算係咁了。
所以我真係唔明點解仲 ...

係。淨係我屋企樓下平台已經有幾十個cam。
不過天真僱主依然很多, 直至佢地比工人背叛才晃然大悟, 但多數小朋友已受傷/財物已失去。我有個朋友就係咁, 唔肯裝cam , 話要以真心待人, 唉, 結果佢發見個b有古怪後直接炒左。但完全無辦法得知工人做左啲咩。而家佢連工人都唔敢用。
當初我苦口婆心, 佢話唔想個工人覺得比人監視喎。天真的思相害左個b...

首頁

尾頁

跳至