家庭理財

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

想問吓, 公司與僱員除了有供mpf外, 雙方亦額外有供自願性供款(一定要的), 如果我再join可扣稅自願性供款, 咁公司仲會係糧扣起不可扣稅嗰份自願性供款?因公司都未知點做?答我唔到.....

男爵府

强制的5%供款本身己經可以扣稅,唔明你所指哪部份不可扣稅的供款

珍珠宮

好媽媽勳章

我覺得係:
通過的, 係僱員可以自己供多D自願性, 幾多都好, 可以扣稅的上限是$6萬/年.

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20190321/20638182

珍珠宮

好媽媽勳章

https://www.gov.hk/tc/residents/ ... /deductions/mpf.htm

之前只是強制性可以扣稅.

男爵府

登!登!登! 發表於 19-3-22 08:07
想問吓, 公司與僱員除了有供mpf外, 雙方亦額外有供自願性供款(一定要的), 如果我再join可扣稅自願性供款, ...

以我理解,可扣稅自願性供款係另一舊錢來的,同強制嗰5%一樣,到65歲先拎得。本身嘅自願性供款係轉職時可以攞架。

伯爵府

唔該各位先

伯爵府

回覆 meek 的帖子

你講哩點我完全明白,

不明白地方是, 如果我join 咗扣稅自願性供款後, 因我本身要按公司要求供既不可扣稅自願性供款是否仍要每月供款, 直到我離開哩間公司為止?

侯爵府

登!登!登! 發表於 19-3-22 08:07
想問吓, 公司與僱員除了有供mpf外, 雙方亦額外有供自願性供款(一定要的), 如果我再join可扣稅自願性供款, ...

即你現正的自己部份VC 可扣税

男爵府

sunshine0613 發表於 19-3-22 12:46
即你現正的自己部份VC 可扣税

唔係架,現有 VC 同可扣稅 VC 係兩樣嘢來的

男爵府

登!登!登! 發表於 19-3-22 12:24
回覆 meek 的帖子

你講哩點我完全明白,

如果你公司嘅自願性供款同員工嘅自願性供款掛勾,應該就係喇。因為可扣稅嗰部分係獨立再開多個帳戶處理。我唔肯定有冇理解錯

伯爵府

回覆 meek 的帖子

就係哩點, 公司都答我唔到, 我又唔識用掛鉤哩個字眼, 唔該曬你, 我既想法同你一樣

男爵府

登!登!登! 發表於 19-3-22 13:17
回覆 meek 的帖子

就係哩點, 公司都答我唔到, 我又唔識用掛鉤哩個字眼, 唔該曬你, 我既想法同你一樣 ...

我諗都要等1/4 正式推出咗之後先會有詳細行政程序 我聽過一個說法話,可扣稅自願性嗰個戶口,可以自己揀邊間,唔一定係跟公司供款嗰間,不過唔知有冇理解錯

到時多啲詳情我哋再交流下

男爵府

回覆樓主:

我曾經開過自願供款户口.在宏x
可以隨時拿錢走.我只放一筆錢入去,
果陣最小$5000開户.而家要$10000.
好似存款咁,揀強積金户口.
我幾年前開,錢已經 攞曬 了, 攞嘅時候 賺咗d.
而家而家唔知仲有冇呢啲.

男爵府

2023年兔年勳章

我公司都有樓主的情況, 我問過用開間 MPF 公司, 話可扣稅供款(TVC) 係獨立戶口, 同宜家供緊自願性供款唔同. 現時的自願性供款在離職時已經可以拎返, 但 TVC 係同強制性供款一樣, 要等到65歲.即係你可以自由在其他trustee 開TVC 戶口, 由你的銀行戶口扣錢供.
但有關現時戶口與TVC 的轉換安排, CS 就答唔到, 等 MPF公司稍後出詳情先知.

我上綱查都係話要等1/4 睇 MPFA 網站.

男爵府

https://www.thechinfamily.hk/web ... qdap-tvc/index.html 有詳細解釋。

但我有D唔明,公司可以要求(強制)僱員供可過5%?? 合法的?因為我沒有聽過,只聽過有些公司的福利,僱主會供多過5%。

伯爵府

未睇你地個回覆時,我直接打去CS問, 唔知佢地唔識定呃我,

佢地話會通知D同事填表係佢地公司開多一個TVC, 以後D$直接每月係我個銀行戶口扣,公司唔會每月再係我份糧扣VC, (係VC, 不是TVC)

我覺得你地個CS答得合理正常

我公司用AIX( AXA)

男爵府

katy_mama 發表於 19-3-22 14:53
我公司都有樓主的情況, 我問過用開間 MPF 公司, 話可扣稅供款(TVC) 係獨立戶口, 同宜家供緊自願性供款唔同. ...

"現時的自願性供款在離職時已經可以拎返" ??

還是你的意思是指離職後可以MPF半自由行轉去自己選擇的信託人?MPF一定要65歲後先有得攞架嘛?

男爵府

登!登!登! 發表於 19-3-22 15:12

無呃你,睇呢度 https://www.thechinfamily.hk/web ... vc/what-is-tvc.html

"可扣稅自願性供款非常簡單、方便,計劃成員可自選喜歡的強積金計劃開立「可扣稅自願性供款帳戶」,並直接向該計劃作出供款,而無須經由僱主轉交供款予強積金受託人。只有存入「可扣稅自願性供款帳戶」的供款而又不超過扣稅額上限才可以扣稅,其他種類的自願性供款並不可以扣稅。"

珍珠宮

好媽媽勳章

登!登!登! 發表於 19-3-22 15:12

唔係出糧時扣?

另原來之前僱員VC可以扣稅, 我一直以為只有MC才可以扣.

伯爵府

回覆 katy_mama 的帖子

你個CS答得正路D

首頁

尾頁

跳至