烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

小弟第一次學人烘焙,因為老婆同個仔都好鐘意食法包,味道有8成似,但外觀同口感都有好多改進空間,希望練多啲可以整俾屋企人食,有益過出街買

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你個法包冇介面噴水?
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

要整到好法棍就長踏路漫漫了!

學好基本功先喇~
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

別墅

回覆 rose-mag 的帖子

就係唔記得左介面~.~

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我也是法包起家的,它的材料就麵粉水鹽和yeast,味道自然差無幾,如果你想學,可以看我以前的post,家庭做法包最大難題是溫度,還有蒸汽,我為了做法包曾經改裝個焗爐,把溫度調高到300幾度,搞到焗爐的另一邊墻都是熱的,其實是相當危險的,這些我都無在post裡面說,太瘋了。

繼續努力吧!

mrtingho    發表於 19-3-23 08:44

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

別墅

回覆 kenstin 的帖子

我焗嘅時候都係覺得溫度唔夠, 唔知係咪屋企個電焗爐唔夠力,雖然跟住食譜做預熱200度12分鐘, 但感覺上去唔到200度
結果要比預定焗多10分鐘先得, 可能係咁口感無咁鬆軟

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 mrtingho 的帖子

不要相信食譜,信我,焗法包要開盡,大多數焗爐是250度,我的是230度,總之開到盡。
人家用石窯來烤,閑閑地350度,加上蒸汽,焗出來的法包才漂亮。
坊間也有很多專業書或食譜,他們的手法你是無可能做到的,因為他們要速度,每天做幾百個,你只需做兩三個,只能參考,材料全部一樣,水量要看自己功力,68%開始玩起,yeast量盡量少,最少去到0.1%,初玩就1%。
最好你能理解每個步驟做緊咩,每個小小動作都會影響成品,這方面需要知識去support,玩玩下你就明白麵包為何物。

男爵府

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mrtingho 發表於 19-3-22 08:51
小弟第一次學人烘焙,因為老婆同個仔都好鐘意食法包,味道有8成似,但外觀同口感都有好多改進空間,希望練 ...

長法包或豬仔包係我嘅至愛麵包。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kenstin 發表於 19-3-22 11:12
我也是法包起家的,它的材料就麵粉水鹽和yeast,味道自然差無幾,如果你想學,可以看我以前的post,家庭做 ...
見到你咁博命, 攪高危動作, 好彩我最唔愛法包, 唔使咁痛苦。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

首頁

尾頁

跳至