自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有野唔想做, 冇野做又話冇野做. 唔識唔問, 問到就講唔知.....甘....到底想點呢? 返工返到甘.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

只想齋收人工!

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔通拎個心出來

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

joechan1999 發表於 19-3-22 10:08
有野唔想做, 冇野做又話冇野做. 唔識唔問, 問到就講唔知.....甘....到底想點呢? 返工返到甘.:donutwonder ...

大把呢d人

男爵府

1928mickey 發表於 19-3-22 10:12
唔通拎個心出來

唔係要拎個心出來, 只係做返本份唔通都唔應該?

FJmom    發表於 19-3-22 10:57

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

good_pig 發表於 19-3-22 10:16
大把呢d人

同意

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

1928mickey 發表於 19-3-22 10:12
唔通拎個心出來

敢問一句,如果你請工人姐姐,你係咪接受到佢同你一樣想法,用‘唔通拎個心出黎呀’既心態同你打工?

子爵府

good_pig 發表於 19-3-22 10:16
大把呢d人

同意,政府入面仲多,難炒佢,又識玩制度嘅老海鮮最鐘意咁。

禁止訪問

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

vivibabyvivi 發表於 19-3-22 10:20
敢問一句,如果你請工人姐姐,你係咪接受到佢同你一樣想法,用‘唔通拎個心出黎呀’既心態同你打工?
...

如果有心去做一件事⋯⋯
就唔會有樓主開po 問,佢咁問,我就點答,大把人抱著呃飯食心態,過得一日得一日,博炒心態

男爵府

油麥麥 發表於 19-3-22 10:23
有野唔想做 = 賴!
無野做又話無野做 = 欠自發性、欠積極性
唔識唔問 = 欠主動性又或者教佢的人的態度同語 ...

呢個係一個舊同事黎. 快要50歲的. 其實之前佢都OK的. 所以先叫佢黎我公司幫手. 點知會係甘. 唉...........仲要時時都講我係甘嫁啦, 我好臭脾氣嫁. 傾多兩傾, 就講你搵定人啦, 我捱唔到幾耐嫁. 都唔知佢想點.

子爵府

joechan1999 發表於 19-3-22 10:29
呢個係一個舊同事黎. 快要50歲的. 其實之前佢都OK的. 所以先叫佢黎我公司幫手. 點知會係甘. 唉..... ...

既然佢都GUM講,換人吧!

男爵府

回覆樓主:

我返工都好懶 成日吾想做。。所以升職加人工無份

男爵府

呢個係一個舊同事黎. 快要50歲的. 其實之前佢都OK的. 所以先叫佢黎我公司幫手. 點知會係甘. 唉..... ...

甘你仲吾揾人頂佢

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

little06 發表於 19-3-22 10:21
講得啱, 公司有個啱咗無耐既old seafood, 做多兩年就退休, 佢直頭大大聲話:我係唔做架啦, 我都升咗咯, 話之你"

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

你犯了職場其中一樣大忌: 勿請朋友做自己公司, 特別同一部門添

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

little06 發表於 19-3-22 10:21

我有frd比玩到煩,又走唔到,勁無引

寶石宮

FJmom 發表於 19-3-22 11:00
你犯了職場其中一樣大忌: 勿請朋友做自己公司, 特別同一部門添

我公司就係,老闆女個frd...而家應該frd都冇得做

寶石宮

vivibabyvivi 發表於 19-3-22 10:20
...

如果做返自己本份,問心我覺得夠啦

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

揾相熟就出事

首頁

尾頁

跳至